Pixajoy

Tuesday, October 18, 2016

Home » Resepi DIY Playdoh

Resepi DIY Playdoh



Afia ni memang agak fanatik dengan playdoh. Kalau dekat youtube tu menatang ni je la dia tengok. Paling suka playdoh ice cream. Bila dah pandai tengok, mula la pandai mintak. Nak beli boleh tahan mahal la kan. So ibu DIY je la playdoh buat anaknda Afia.

Playdoh ni walaupun messy tapi bagus kan untuk fine motor development, imagination and creativity. Yang tak bagusnya sehari  3 4 kali kena mop lantai. Lepas mandi main lagi. Kadang naik hantu juga, tapi bila fikir anak tengah membina imaginasi, bawak sabaq je la banyak-banyak.huhu

Tahun lepas pernah buat homemade playdoh tapi masa tu Afia macam tak reti lagi main, kali ni dapat je sakan dia baking kuih. Tak cukup oven cooking set dia tu sekali dengan oven ibu dia pi boh kuih playdoh dia.hehe..


Resepi 1


Yang pertama tu aku cuba resepi masak atas api, tapi melekat jugak dekat kuali..mungkin sebab skip cream of tartar kot. Lantak janji anak dara happy. Puas main modal pun kecik.

Selang beberapa hari dia merengek minta buat playdoh lagi. Kali ni buat setengah adunan je. Ikut resepi kat bawah. 


Resepi 2


Campur je semua bahan pastu uli sampai jadi doh ye!

Ni dok merengek lagi mintak playdoh. Pening aihh ibu.hahaha








6 comments:

Qhaifa Nur said... Best Blogger Tips

Klau geng dgn kak aeish ni...main sama2..

Atie Yusof said... Best Blogger Tips

Suka Afia main playdoh kan.. tak menahan siap masukkan dlm oven Ibu tu.. nak bakar kuih ke Afia?? haha. klu abg Pae suka lah jugak, dok beli kat kedai ja lah jawabnya..

nurbijen said... Best Blogger Tips

Gigih ibu buat playdough...

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Barulah keluaq cite kakak pulak.....ingatkan dah tak de dah cite pasal kakak Pia dia.

Wuihhhh dapat ibu rajin memang dapatlah main Playdoh, kalau dapat ibu macam mak huh.....sampai kempunan tak dapat main haha

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Takpa! Ibu Cik Pia kan rajin. Bab DIY ni perkara enteng aje pada ibu CikPia. Kalau Cik Pia nak apa-apa, request aje kat ibu ya. InsyaAllah! Ibu akan rajin membuatnya :)

nini said... Best Blogger Tips

Hahaha kite ada buat ni...kan ummi always semangat walaupun anak baru 9m...makanya benda alah tu lepak je dalam peti ais...ekekeke