Pixajoy

Tuesday, November 17, 2015

Home » Overnight Oat Yang Sedap

Overnight Oat Yang Sedap



Dah lama tak share resepi kan. Mood memasak chef campak baling tengah kelaut. Hari ni nak kongsi satu resepi meletop sedap, yang paling penting sarapan sihat dan segar. Nama pun overnight oat kan..buat sesiap malam tu pastu masuk peti ais..esok pagi dah boleh makan sarapan dengan gembiranya.

Let's check it out this simple receipe

Bahan-bahan yang diperlukan tentulah oat. Aku guna instant oat yang plastik merah tu. Pastu kena ada fresh milk orr full cream milk. Bahan seterusnya yogurt (plain or flavoured). Aku macam biasa guna aku punya peberet flavour la..blueberry. Last sekali fruits (preferable buah masam-masam manis macam beri, mango, kiwi. Apa buah yang kita suka pun campak je la senang cerita. Aku guna mango..pastu nak makan baru aku potong pisang. Pisang ni kalau kita terus potong semalam berubah pulak warna dia kan. 

Ni overnight oat aku. Mango dah tenggelam tak nampak rupa.hehe..


Ok dah ada semua bahan sediakan je la apa-apa bekas masukkan oat,susu,yogurt kasi kacau sebati. Sukatan hentam sajalah labu. Oats tu pepandai la agak, kang dia kembang kan. Pastu masukkanlah apa buah kesukaan kita, masuk daalm peti ais semalam dah boleh ngap. Siap!

Haa pulun dak aku bagi resepi.hahaha




18 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... Best Blogger Tips

Makanan sihat tu PK..
Boleh CH mencuba ..
Oat ada sebalang lagi tu..
Konon dulu nak membuang lemak didalam badan yg hebat bersarang..
Tapi non ado :D

eima said... Best Blogger Tips

menarik .... menu sihat ni simple plak tu

lieyalatif said... Best Blogger Tips

mase tgh pemes mmg dibanjiri pic ni ajek kat wall fb...lieya penah buat sekali tapi tak leh telan laaa...hahaahh jadinye buat sekali tu ajek laaa..s.alah pilih buah kot...ke tekak kampung sgt hahaahahahaha

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Salam PK!

Besan dah datang ni ^_^ Sibuk katanya awak nak menjemah kat blog kawan-kawan. 'Ketchup' kawan ni, kawan tu tertinggal. Semput tarik nafas tau, blogwalking tak habis-habis!

Oh, healthynya breakfast! Tak sanggup nak join sekaki. Kita masih maintain lagi makan bihun goreng di pagi hari. Hahaha!

Baru-baru ni saya ada ternampak sepupu saya up gambar overnight oat ni. Tengah famouslah kiranyakan sekarang ni!

Atie Yusof said... Best Blogger Tips

menarik nya siap ad oat..mkanan sihat.. :):)

Kesuma Angsana said... Best Blogger Tips

Salam singgah hari ni bila masa sikit ni. resepi simple ni, Tapi tulah x biasa buat takut anak2 x brpa gemar n KA sendiri pun kalau oat2 ni makan gitu je dgn susu he3

Diana Rashid said... Best Blogger Tips

sekali sekala boleh la..kalau selalu , memang tak boleh nak pi la dengan oat ni..hehehhe

Sya Nadia said... Best Blogger Tips

uih...nmpak sedap tu....

Bunda_nora said... Best Blogger Tips

Boleh try ni....bunda memang pengamal makanan oat ni setiap pagi....

Sanisah eeiyss said... Best Blogger Tips

lama dah duk tingin buat overnight oat ni.. nak buat jugaklah nanti (^___^)

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

tak pnh pon try buat overnight oat ni
teringin nk buat dkt cik abe tp dia sejuk sejuk mana mau..

neesa_jun said... Best Blogger Tips

Waaa..leh try ni..oat mmg ada kt umah tapi yg susu fresh n yogurt tu kna cari dlu....

Wa said... Best Blogger Tips

Resepi paling senang pernah wa baca..hihihi

eita said... Best Blogger Tips

sedap jugak napok nyer menu ni

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Betul ke sedap ni PK...mak teringinlah nak buat. Lama tak makan oat. Entah apa kabo kolestrol mak hihi.....
Dia kena overnightkan ek.....kalau tak, tak boleh ke?

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Oh ada resepi macam ni ya? Maksud saya nk kena masuk dlm peti sejuk semalaman..haha.. oat biasa mmg saya tak reti makan.. yg versi sedap macam PK ni entah bila nak try kot sedap di tekak saya..

ida =) said... Best Blogger Tips

haaaa... yang ni saya suka...
tapi makan sampai se tupperware penuh tiap pagi. cukup dua minggu rasa macam ketat je baju. perghhh... naik 5 kg sbb makan healthy food overdose

LYAfrina said... Best Blogger Tips

dah lama nk buat,.. tak terbuat