Pixajoy

Monday, November 17, 2014

Home » DIY Alif Baa Taa

DIY Alif Baa Taa



Tu dia punya poyo nak tunjuk DIY Alif Baa Taa yang aku buat untuk Afia. Bila datang meroyan update jadi lagu ni la. Sekali harung aku autopublish entry.hehe. Benda ni semua tak payah nak beli, buat sendiri baru ada sentimental value. Sebenarnya nak cakap aku kan kemut.hehe..

Bahan yang aku guna cuma buku lama Aiman dan juga board terpakai. Gunting alif baa taa dari buku Pendidikan Islam prasekolah Aiman je. Board ni yang siap pen tu, ada banyak kat rumah. Aiman la ni dulu-dulu sekali pergi kedai dua ringgit, sekali dia mintak. Macam-macam pattern dok ada aku curi la satu buat lekat alif baa taa Afia.



Dah siap lekat boleh salotape penuh supaya tak mudah koyak dan kotor. Almaklum la budak baru nak membesar nak menyebut pun tak pandai lagi, melingkup pandai la kan.


Tada..Siap! Semoga Afia celik Quran, Ameen..:)







20 comments:

lia ummiirfan said... Best Blogger Tips

wahhh..! menarik ni..:)

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Haha.. ini namanya bijak, sebab berjimat sambil elak buang barang lama..

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Bkn pasal kemut atau tak Muni. Selagi boleh guna... Kita guna je. Hehe. Sangat kreatif. Cantik apa :)

aizamia3 said... Best Blogger Tips

Jimat sikit ruang kat dinding (kalau tampal).. size yang tak terlalu besar dan tak terlalu kecil.. ;)

misz sheyla said... Best Blogger Tips

xpe...guna apa yang ade...klau koyak baru beli yg lain..

eima said... Best Blogger Tips

inshaaAllah ....

Daddy Ziyyad said... Best Blogger Tips

hahaha...setuju,dia ada sentimental value ( selain jimatttttttttttt) :P

nurbijen said... Best Blogger Tips

Ini bukan kategori kemut, kreatif namanya...
Ada jugak faedahnya board yg dah tak guna tu....

LYAfrina said... Best Blogger Tips

idea yang sgt menarik

Diana Rashid said... Best Blogger Tips

Untung la ada mama kreatif ..ni kalau beli mau 9,10 ringgit tau..

Bunda a.k.a KN said... Best Blogger Tips

Wah! Bagus2....menarik..

aryan azra said... Best Blogger Tips

jimat dan kreatif namanya ni..

lieyalatif said... Best Blogger Tips

alahai.... comel n kemas cik puan kutu...in sha Allah berkat hasil tangan mak die sure afia celik alquraan celik jawi...in sha Allah....

lieya pakai flashcard....pastu dah besar mcm dayyan terus selak buku iqra je hahahahha

NzA said... Best Blogger Tips

gud luck afia.....he3x.....comel je.

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

aamiin :)
x sabar nak ajak anak saya ngaji..
seronok kan pk.

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Bagus ada ibu macam ni. Kalau tanya saya, pendek akal dah semua pun beli. Maklumlah orang bijak berbelanja katanya ^_^

Betul tak terfikir pun nak buat benda macam ni, PK. Yang terfikir cuma pergi kedai beli je. Baguslah PK ni, kreatif betul!

nOe suhaimi said... Best Blogger Tips

rajin n PK..kreatif lak tu..

LiYa HaNiF :: said... Best Blogger Tips

Bukan kemut le... Ini namanya KREATIF ... untung afia ibu kreatif..

Sya Nadia said... Best Blogger Tips

Kreatif.. Bagus.. Sya pun nak buat mcm ni.. Tp letak gambar binatang.. Syg nya sampai sekarang tak buat²..haha

LydSunshine said... Best Blogger Tips

Ok, saya suka entry ni. Apa2 je perkongsian tentang DIY, mmg saya suka sgt.