Pixajoy

Monday, July 02, 2018

Home » 2nd, 3rd & 4th Raya 2018

2nd, 3rd & 4th Raya 2018



Sebelum kisah raya terkubur mari laju2 update. Rangkum cerita 3 hari terus senang. Lantak la gambar selambak, membebel sekati dengan entry panjang berjela pun janji ada kenangan.

Raya kedua stay Alor Setar je tak jalan mana. Dok rumah pakat masak dan makan. Plan asal nak balik Nibong Tebal tapi sebab ada famili Pak Usu kita postpone esok. Aku masak kuah laksa permintaan pak mertua. FIL kata kuah laksa aku sedap..so aku masak la even tak reti pun kalau masak jenis banyak, hentam sajalah labu kekdahnya.

Nyummm

Adik ipar masak lauk pastu makan nasi reramai. Dessert bubur labu juga menu raya kedua, ni pun kejap je seperiuk licin dah ramai kan.

Bawa pi dapur senang. Jenis nak makan sendiri pastu makan tumpah penat nak lap. Takut ibu hangpa jadi ponti..maktok hangpa jadi hijo ja nanti.huhu

Malamnya adik ipar dok sebut pasal cheesetart, shells dia dah buat..cuma filling tu semua pakat letih nak kerjakan. Aku tolong putaq cream cheese pakai tangan dah mixer mak berasap pulak. Asal aku guna je semua barang jahanam..memang spesis tangan pelingkup ke apa. Nasib la mak dapat menantu hantu.hahaha..

Blueberry cheesetart..emm dap!

Budak pencinta makanan

Esoknya sebelum bertolak balik kampung aku, kami sarapan mee goreng. Adik ipar aku goreng wallah sedap wey. Kuih apom lenggang tu abah beli. Famili Pak Usu pun bertolak balik Johor sesama pagi ni. Selisih kat Tol Juru pastu call Pak Usu, kami dah beraya sampai Penang balik malam pun depa tak sampai Melaka lagi. Musim raya jalan jam la.


Selang setahun sekali je dapat cuti raya, so bila dah cuti kita atuq sakan la rumah nak beraya. Mana yang sempat kita terjah. Raya kampung aku yang mak pak dah tak ada ni, kalau kita tak cari sedara ziarah memang terputus ikatan. Musim raya musim kenduri je la nak jumpa adik beradik sedara mara sambung ukhuwah.

Jom balik Penang

Kak Pia dalam kereta salin pulak baju kurung. Almaklum baju raya banyak. Sakan la ber ootd.

Ibu hangpa pulun 

Tak sampai rumah lagi singgah rumah mak kawan baik aku dulu, Syida. Setiap tahun macam rumah wajib gak ni. Dari zaman sekolah memang rapat dengan famili Syida. Mak Syida masak laksa kuah ayam. Selalu orang dok buat laksa kuah ikan kan..ni guna isi ayam..must try.

Aryan kat mana ada makanan situ ada dia. Kak Pia pulak mana rumah dia pi mesti ada 1 kerepek peberet pastu bertekun habiskan sebalang.haha.. 

Nak snap bebudak ni macam-macam hal. Adik dok elok Kak Pia buat perangai..begitulah sebaliknya.

Kami red team.

Makyong Syida..Alhamdulillah 7 tahun kawen baru pregnant. Moga dipermudahkan hingga bersalin buatmu sahabat.

Selesai raya rumah Shida kami gerak balik dulu. Plan dengan adik aku nak beraya sama ke rumah Abang Pin. Kat sini kami dijamu koteaw goreng. Sedap jugak. Kak Ipaq aku ni masak apa ja tak sedap.

Hadoii adik oii keja makan ja 

Adik bongsu Acu Ain dengan twins Khaira Auliya.

Rumah kakak-kakak aku destinasi terakhir. Kami ke Teluk Tempoyak sampaikan hajat salam kokok sekali harung sebab Sabtu depan tu anak menakan aku kahwin kami tak dapat hadir. Ni rumah kak lain mak, anak menakan pun tua dari aku dah.

Setiap kali mai sini depa layan jamu macam-macam. Afia dengan Aryan lena tak sedaq kediri dalam kereta.

1st round lemang, nasi himpit dengan serunding. 2nd round nasi goreng dengan bihun goreng pulak siap tapaukan kami bawak balik.

Raya ke empat misi beraya rumah jiran dan kawan-kawan aku. Sesi pagi selesai 5 buah rumah kami terjah. 

Selfie sat ngan anak dara. 

Ni ngan Pak dara plak

Rumah jiran pertama

Rumah jiran ketiga

Rumah jiran ke empat, merangkap tok guru mengaji merangkap kawan sepermainan gak ni. Yang aku dukung tu baby Harraz. Ikut pangkat aku ni dah Toklang dah. Tok muda dukung cucu sebaya anak.huhu

Rumah ke 5 rumah sepupu aku

Selesai 5 buah rumah, pakat mengantuk teruk, kami berhenti kat stesen minyak beli air pastu en suami minta nak tidur kejap. Plan asal nak pi rumah Maksu, tapi cari-cari rumah kawan aku yang katanya flat belakang taman Maksu rupanya salah flat. Banyak dah buang masa kt sini. Rumah Maksu pun dah kemana dah.

Akhirnya sampai jugak rumah Milah. Milah masak mee goreng dengan kuih muih siap tapaukan juga untuk Afia Aryan.

Acik Milah ajak selfie

Apalah nasib petang ni cari rumah kawan aku Ben pun sama tak jumpa. Pastu dia suruh laki dia tunggu kat depan tunjuk rumah. Kami ikut map dia pi tunjuk rumah lain. Sebenarnya dah pernah datang sekali 3 tahun lepas tapi tu la rumah kedalam sangat tak ingat dah jalan.

Main sakan tak heran orang jamu laksa

Ni kawan dari zaman sekolah..sampai habis sekolah keja kilang sekali. Banyak memori minah kilang bersama beliau.

Ok last but not least, tamat cerita raya untuk kali ni. Nanti sambung lagi 5th & 6th Raya. Yang ni janji last raya entry.hehe




3 comments:

Shahida Dzulkafli said... Best Blogger Tips

Meriahnya raya.. Sedap betul laksa dengan tart tu.. kikiki..

aryan azra said... Best Blogger Tips

selamat hari raya..syoknya jalan2 raya, masa raya ni la kita nak zirah menziarahi kan.

laksa tu nampak sedap sungguh aih,patut pak mentua suka tu

Nora Karim said... Best Blogger Tips

Meriah raya Aiman, kak Pia dan Aryan.. saya tahun ni suami keje... memang tak ke mana pun. Dok rumah macam hari-hari biasa... Faris dan Alisya dok beratib kata nak pi raya. 😅