Pixajoy

Thursday, July 12, 2018

Home » Resepi Tart Telur Pemanggang Ajaib

Resepi Tart Telur Pemanggang Ajaib



Ni kes teringin tart tapi malas nak kelebet shell kecik-kecik tu so kita buat versi pemanggang ajaib. Dua kali aku buat sebab resepi shell dia ni cukup untuk dua. Pertama aku buat filling telur pastu blueberi cheese. Yang blueberi cheese tak sempat snap dah sodaqollah.

Resepi Tart Telur Pemanggang Ajaib


Resepi shell
2 cawan tepung gandum + 1/2 cawan marjerin + secubit garam + sebiji telur. Gaul rata dan uli hingga menjadi doh. Bentuk doh menjadi tart shell mengikut permukaan pemanggang ajaib. Biar berlekuk dekat tengah, bahagian tepi bentukkan pakai garfu. Shell tak perlu bakar. Isi filling nanti terus bakar je.

Resepi filling Telur
1 tin susu cair + 3 biji kuning telur + garam secubit +  1 sk esen vanila + 1 sb tepung jagung + 1 sb tepung kastard + 4 sb gula, blend or kacau rata, tuang dalam shell pastu bakar atas api hingga masak.

Resepi Filling Cheese
250  gm Creamcheese + sebiji telur + gula aising secukupnya. Putar sampai kembang. Paipkan blueberi jam atau jem kesukaan pastu isi adunan cheese sebelum bakar.

* Bahan filling telur tu aku panaskan sekejap atas api kacau rata baru tuang dalam shell. Ni tips kalau nak pakai pemangggang ajaib supaya shell tak overcook.

Dah sejuk boleh ngap

Resepi ni nak bakar pakai periuk atas api pun boleh..kalau takda oven pun boleh makan tart tau. Yang penting rajin. Nak beli mahal juga, buat sendiri puas makan.



4 comments:

Shahida Dzulkafli said... Best Blogger Tips

Sedapnya tengok tart telur tu.. mengancam..

hainom OKje said... Best Blogger Tips

uish..... mcm senang ja nak buatnya tu. Nantilah boleh try jugak ni. Pemanggang Ajaib hadiah dpd Umi alya ada tu.
Tapi sebenarnya mak suka tart teloq portugese tu....

adianiez AIDA said... Best Blogger Tips

eh, mudah nyer ekk?
tq for sharing.

Nora Karim said... Best Blogger Tips

Terliur tengok.. haih!