Pixajoy

Saturday, July 14, 2018

Home » Jamuan Raya Office & Sekolah

Jamuan Raya Office & Sekolah



Kejadian Isnin lepas. Jamuan raya office ni unplanned, officemate aku Nida nak buat laksa, so kita buat ala potluck je la..sapa rasa nak buat kenduri bawa makanan, nak bawak perut saja pun no hal.huhu..Even makanan tak variasi Alhamdulillah kenyang, siap boleh jemput lagi staf dari office lain mai makan.

Main dish laksa utara, sedap secukup rasa. Sempoi ja isi dalam bekas ikea aku, kes terlupa bawa bekas cantik.

Ni aku buat last minute, DIY nasi himpit dan kuah kacang. Memang pasrah je la buat tambah menu. Berasa macam takda makanan aku pulun jugak buat berserah kalau jadi bawak, tak jadi makan sendiri haha Alhamdulillah menjadi juga walaupun rasa so so je tapi niat ikhlas tau nak jamu kawan-kawan makan.huhu

Merasa juga ketupat Kelantan. Kak Wan Mek Klete buat..ohh rupanya dah siap isi serunding kat dalam ketupat pertama kali aku makan jakun sungguh.haha..Masa macam ni la kan dapat merasa makanan negeri berbeza plus air tangan kawan-kawan.

Kek Coklat Kukus Lembap & Kek Planta Chocholate Rice. Dua2 aku buat ni memang untuk potluck. Yang Kek Planta tu terhangit sikit tapi masih boleh makan. Kek Coklat dah selalu buat, cuma rasa berbeza sikit la dah ikut resepi berbeza, just nice lembap dia.

Tembikai pencuci mulut sumbangan Kak Aifah

Kak Wan si pembuat ketupat Kelantan

Staf Pentadbiran & RSAT

Staff Tadbir

Kak Aifah & Nida

Walaupun muka buruk plus bulat tempek gak sebab ni ja pic yang ada. Aku ni tak berapa galak sangat nak bergambar, sejenis kaki makan..tu yang gambar makanan je ada.

Hari Rabu pula jamuan raya sekolah. Setiap tahun aku tak pernah join pun, ni sebab Afia je ibu pulun gak la pergi bawak dia. Lagipun prasekolah memang cikgu minta parents bawa dan pantau anak. Snap siap2 nanti sampai sana memang tak sempat bergambar kenangan, dah kalut nak makan dan kepung Aryan. 

Kak Pia 

Perut Aryan seksi tu hahaha

Ibu bersungguh dah kontrol, Aryan ni tak pernah elok la huhu 

Muka ada senyum kalut nak pi jamuan raya.

Booth makanan punya la banyak tak tertaip dah aku. Aku cuma makan nasi, laksam, cucur udang dan ketupat rendang je yang lain tak daya dah nak rasa pun, kenyang.

Dia belasah dadih 2 cawan, kotor habis baju pastu minta buka baju tayang perut boroi dia.haha

Makan nasi abah masak. Abah depa and the geng pun join jamuan sekolah semalaman tak lena sediakan booth nasi gulai daging.


Petangnya en suami bawa balik nasi dan bubur gandum, makanya seharian ibu gantung periuk belanga. Alhamdulillah rezeki hujung Syawal. Till we meet again next Syawal Insyaallah.








3 comments:

Kak Wawa said... Best Blogger Tips

bestnyaa makan ramai2..

Nora Karim said... Best Blogger Tips

Bestnya... banyak makanan. 😍

Dulu masa mula-mula kahwin raya kampung suami dekat Terengganu, nak nangis rasa. Sebab tak jumpa lemang, ketupat, rendang. Yang ada cuma ketupat palas makan cicah serunding. 😭

Farahain ZFA said... Best Blogger Tips

nyum nyumm sedapnya makanan2 tuu..