Pixajoy

Thursday, November 01, 2018

Home » DIY Puzzles untuk Aryan

DIY Puzzles untuk Aryan



Permainan puzzle sangat bagus untuk mengaktif dan merangsang otak, melatih kordinasi mata dan tangan serta melatih kesabaran. Banyak lagi kebaikan puzzle yang kita nampak permainan ringkas dan murah tapi sebenarnya memberi manfaat kepada perkembangan anak. 

Walaupun puzzle ni boleh je beli tapi ibu lebih suka DIY. Gunakan bahan yang sedia ada kat rumah tak payah keluarkan modal,  boleh ambil gambar dari  buku terpakai atau print out dari internet. Pilih gambar yang menjadi kesukaan anak, warna menarik mesti anak akan teruja.

Masa Afia dulu ibu diy puzzle guna kotak, gigih la kan lukis dan warnakan objek. Untuk Aryan ibu ada buat juga.  Ibu ambil gambar dari buku aktiviti terpakai, potong dan gam pada kotak pastu gunting jadi kepingan puzzle. 

ABM yang bagus juga untuk mengenal warna

Ibu potong kepada dua keping sahaja buat permulaan.

Puzzle padankan objek, guna je mainan yang ada, tekap ikut bentuk,  minta Aryan padankan. 

Mula- mula Aryan macam blur, ibu guide dan tunjuk cara main,  sekelip mata dia dapat pick up. 

Best sangat, berkali-kali Aryan minta ulang main.  

Yang ni DIY guna hard book bundle,  gunting gambar pastu terus potong kepada kepingan puzzle. Mudah sangat kepingan puzzle dah sedia keras. 

Simple step boleh hasilkan puzzle yang awesome

Masih lagi 2 keping, ada yang ibu potong kepada 4 tapi Aryan masih blur, slowly kita move to next step Insyaallah








0 comments: