Pixajoy

Monday, March 12, 2018

Home » Bacalah Anakku Afia Buku 6

Bacalah Anakku Afia Buku 6



Alhamdulillah complete Buku 6. BAK 6 ni Afia banyak buat aktiviti baca plus sticker dan baca plus padankan. So far Afia ok ja semangat baca dan buat aktiviti simple camni. Ibu nak buat BBM pun sibuk..so on the spot bila Afia minta aktiviti ibu lukis dan tulis pastu padankan. Banyak masa ibu tak sempat snap pun aktiviti kami..malas nak snap sebab aktiviti sama je dok ulang-ulang.

Lukisan pun versi bodo-bodo ja orang lidi semua janji ada rupa dan yang penting matlamat sampai. Kadang-kadang lukisan ibu pun jadi bahan lawak.haha..

Aktiviti baca dan padankan kenyataan ikut gambar

Ni ajak ibu main sorak-sorok perkataan, dah jumpa bulatkan pastu baca ayat yang ibu tulis.

Latihan dalam buku fonetik habis semua licin dia buat. Nampak tak betapa rajinnya dia menulis dan membaca.hahaha..

Sticker activity, kalau dah habis modal sangat ibu tulis ayat minta baca..setiap 1 perkataan dan gabung bunyi suku kata Afia lekat 1 sticker. Paling best dah macam ni..Budak mana tak suka sticker kan..habis dia lekat sticker satu badan sekali ngan bontot adik Aryan semua penuh sticker.huhu


Now Afia dah proceed BAK 7. So far so good..cepat je dia pick up. Ibu is happy sekarang memang takda drama dah tak nak baca, buka buku semua. Malah semangat Afia macam lebih sangat ibu pulak tak dapat nak kejar kerajinan dia.hehe

Sekarang kalau jumpa perkataan dalam buku cerita, Afia dah mula tunjuk minat nak baca. Alhamdulillah berbaloi usaha ibu selama ni. Rasanya target ibu nak Afia pandai membaca di usia 5 tahun dah hampir tercapai.








3 comments:

fiza linolie said... Best Blogger Tips

Hebat kak pia. Tahniah Muni. Berkat kerajinan pasti membuahkan hasil 😊

Qhaifa Nur said... Best Blogger Tips

Bagus dari kecil di ajar baca buku...rajin Afia
Kalau anak dara akak suka sticker2 ni..menampal saja

Hans said... Best Blogger Tips

alhamdulillah
budak bijak nih sebab rajin membaca