Pixajoy

Saturday, August 04, 2012

Home » Perihal Kuih Raya

Perihal Kuih Raya



Alkisah semalam tiba-tiba waktu tengahari rembang elektrik kat rumah terputus. Sudahlah puasa, cuaca pulak panas gila. En suami paling hilang punca. Beliau macam cacing kepanasan dengan penutup periuk ditangan buat kipas-kipas badan. Aiman yang sentiasa aktif tak kira ribut ke petir, duduk dalam aircond pun berpeluh-peluh. Setakat takde elektrik small matter la bagi dia.

"Yang..jom p tesco beli bahan buat kuih, dok rumah pun hangat nie..sana sejuk sikit.."


Begitulah dialog aku untuk menyelamatkan keadaan.haha. Fikirkan panas memang en suami bersetuju tanpa kompromi. Tapi kena tunggu beliau solat Jumaat dulu. Balik solat terus menuju ke Tesco. Macam biasa bila sampai pasaraya ambil itu ambil ini masuk troli, kempis sudah poket. Tu belum shopping baju raya lagi. 


Pinjam pic google


Raya tahun ni mak mertua aku tak sihat, jadinya memang tak ada pembuat kuih raya. Kalau sebelum ni tinggal ambil kuih mak bawak balik rumah je, kali ni nak tak nak dengan menggunakan skill yang ada, aku kena jugak buat serba sedikit. Walaupun tak expert membikin biskut ni semua, aku memang sungguh ghairah nak buat.


Dalam kepala sudah berlegar rupa samperit, cornlakes madu, almond london, biskut bintang salju, biskut makmur, biskut kacang, biskut malam purnama, biskut coklat cips rangup, biskut nestum crunchy, kek batik, kek coklat lembap, kek lapis horlicks, keropok kacang dal, kuih ekor kucing, popia horlicks dan muruku.


Angan-angan nak buat 6 jenis kuih tapi list tu terasa macam nak buat semua je. Wah tak menahan sungguh kan? Tak padan dengan takde mixer. Bermuscle la tangan aku raya ni. huhu







36 comments:

amalina husna said... Best Blogger Tips

uish..bnyaknyaa..
pelan2 kak murni nnti siap lar tuu..hehe..

lurun namzar said... Best Blogger Tips

wow, pjg jugak senarai tue.

saya sempat tunjuk jer kot.

padin said... Best Blogger Tips

hehee kekacang n kerepek kena ada, sedap mase tengok tv rancangan raya

hyz said... Best Blogger Tips

wah wah wah.. gigih nak buat kuih raya tu............. semoga menjadi kuih2 tu eh.....eh lama x mai sini...

Nurmujahidah Ismail said... Best Blogger Tips

cer buat tat nenas,, muja suke,, heehee

sha my heart said... Best Blogger Tips

pergh, mcm2 ada kak. Ui, larat ye buat semua kuih..

NURULHANIF said... Best Blogger Tips

Wah byknya.. Sy xthu lagi nk buat ke x..

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Banyaknya nak buat..harap2 sempat buat ya.....akak cuma tunjuk jer......

Cikgu Ma said... Best Blogger Tips

nampak gaya raya ni x buat kue kot..just buat / beli makanan ringan mcm kerepek, popia simpul dll...senang sket..

titan said... Best Blogger Tips

pehh, banyaknya kuehh..

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

huish kalau tengok senarai parah tu nak siapkan...akak baru buat 2 jenis...ingat nak buat kuih sugi je lagi satu, kuih samperit & tart akak order tak sanggup buat hehehehhe

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Baru je membeli smlm. Tiap tahun pun main tunjuk2 je ;)
Nak menunggu bakar tu yg malas hihi.
Byk betul senarainya. Selamat menguli dan membakar :)

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Hahahaha... Order aje. Mama adam ada kuih raya. Cuma, order dh tutup la.... After raya maybe bukak utk open house ;)

Che Rosliza Che mat said... Best Blogger Tips

banyaknya berangan nak biskut hihihi...rajin betul..

izan mama mia said... Best Blogger Tips

dah siap nnt..tayang laa kat sini...heheh..

anisalya said... Best Blogger Tips

cuba je la. mana tahu blh buat semua. hehehe...

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

wah... dlm list tu bkn main byk lg duk terbayang yer.. hihii

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

wah... dlm list tu bkn main byk lg duk terbayang yer.. hihii

Hanie Dew said... Best Blogger Tips

Mmg kalau cuaca panas aku pun ajak hubby alu pi lepak mall tmpt ekon.kekeke.
Mak aih byk biskut ko nak buat.larat ke.smpt le.buat sensorg tu..

sha my heart said... Best Blogger Tips

akak, nak resipi blh? Hihi.

eita said... Best Blogger Tips

ita pun baru je nak beli barang esok...

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Kakak buat sendiri mungkin sikit itu pun kalau sempat tapi kalau beli tengoklah nanti masa balik kampung ada tempat jual biskut-biskut raya murah (kilang) haaa... itulah sasaran kakak kelak.:)

Pen Biru said... Best Blogger Tips

slm pn.kutu..amboi lama nye tak berblog yee

Ibu Lala said... Best Blogger Tips

wahh banyaknye senarai kuih nak buat...nak sikit...

Munnafendy said... Best Blogger Tips

buat??? waahh jual tak? meh nk order...hihi

Masya said... Best Blogger Tips

samelah hajat dihati nak buat kuih tp dah tempah kuih achaner tu hahaha....

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

dah ada yg jadi ke? Tayanglah sikit.. Ibu yusuf thn ni x buat dan x beli.. Pasrah je nanti apa yg ada :-)

Ym.Bundle said... Best Blogger Tips

mixer murah je kutu..jenuh ko nk bancuh tepung tu nanti kalau takde..haha..tapi aku sokong buat sendiri..ade la semangat raya tu sikit..

shraqs said... Best Blogger Tips

Nasib baik takde letrik,.. kalao takde air memang parah dibuatnya. BTW, jangan plak time nak buat kuih nanti takdeletrik dahla yer. :)

NzA said... Best Blogger Tips

dh bbrapa thn ni akak main tmpah je semua biskut n kek lapis srwk tu PK, xlarat nk buat...huhuhu.....

puanbee said... Best Blogger Tips

banyak nya kutu , bee tk buat , ingat nak buat , tp macam susah nak bawak balik taiping tu , sudahnya buat di kedai di taiping nanti lah ..

eh kalau beraya area taiping jemput lah singgah

Norsalmi said... Best Blogger Tips

Amboi, panjangnya senarai!
Yang dah buat tu, tayanglah kat sini..
Akak dah lama tak buat kuih raya.. Jemu la. masa muda2 dulu duk tolong mak buat kuih utk jual.

SHAHZEE said... Best Blogger Tips

mak ai byknya plan huhu sy main tnjuk je.tnjuk pnya tnjuk 2 yg smpai beratus2.anyway gud luck ye nnt dh menjadi bleh la update ye

Pia said... Best Blogger Tips

"mak aiii,takat hari ni dah siap brape jenis?"

Outbound di Malang said... Best Blogger Tips

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

Che Rosliza Che mat said... Best Blogger Tips

Rajinnya...6 jenis kuih nak buat hihihi