Pixajoy

Monday, April 23, 2018

Home » Bacalah Anakku Afia Buku 7

Bacalah Anakku Afia Buku 7



Alhamdulillah sekarang Afia dah proceed BAK 8. BAK 7 ni ambil masa yang lama juga untuk mantapkan suku kata tertutup. Suku kata terbuka nampak Afia dah mantap. Dah takda idea nak buat aktiviti apa. Ni antara simple activity yang kami buat untuk Buku 7.

Keep repeating padankan perkataan dengan gambar & buat latihan dalam buku fonetik 

Lekat sticker lagi. Baca perkataan yang ibu tulis pastu ambik sticker mana yang suka dan lekat.

Ibu tulis perkataan pada ice cream stick pastu sambil baring, dalam kereta pun boleh baca. Senang nak angkut mana pun. Mula2 Afia suka sangat idea ice cream stick ni pastu boring tak mau baca dah.huhu

Roll & Read. Lambung dice pastu baca ikut nombor pada dice.

Selain flash card, menulis juga salah satu cara untuk mantapkan suku kata tertutup. Ibu sebut minta Afia tulis pastu Afia suruh ibu sorok perkataan, dia cari dan baca. Idea menulis tu dari Afia sendiri. Ibu pun tak sangka dia boleh menulis dengan baik seiring membaca. 

Main masak-masak. Ibu prepare menu Afia baca dan masak pastu mark ikut nombor.  


Nak tempek gak kat sini Teacher Mok Cun share post ibu. Alhamdulillah ibu ada ajar menulis sikit-sikit tapi tak sangka Afia lebih advance dari apa yang ibu expect.


Hampir 6 bulan juga ( termasuk cuti ) usaha ibu ajar Afia membaca. Syukur walaupun pelbagai halangan dan rintangan, at last dah nampak hasilnya.    





3 comments:

Farahain ZFA said... Best Blogger Tips

hai ain datang singgah sini dan follow awak. salam perkenalan :)
sincerely , farahain zfa

Kuazue Mohd said... Best Blogger Tips

tahniah.. teror nya home school.. cik azue dulu semua hantar sekolah.. kita kat rumah, ulangkaji saja, betulkan mana yang tak betoi.. tetiba teringin nak kembali ke zaman muda remaja ada anak kecik.. boleh cuba home school.. nak beranak kecik? hurmm mimpilah..

apa pun.. tahniah.. semoga mak dan anak cemerlang dunia dan akhirat

Cuya said... Best Blogger Tips

wah...idea yang kreatif..

lama tak jenguk puan kutu...dah bertahun lamanya...nasib ingt nama puan kutu...terus search kat tenet..heheh