Pixajoy

Monday, July 24, 2017

Home » DIY Sand Castle

DIY Sand Castle



Bermain pasir adalah aktiviti sensori yang sangat banyak kebaikkannya dalam perkembangan anak. Menggenggam, menggumpal, menghancurkan dan menyelerakkan pasir membantu membina otot kasar dan otot halus. Main pasir juga bagus untuk sense of touch development, hand eye coordination, creativity dan macam-macam lagi pepandai la google.

Afia Aryan punya suka main berkecah satu rumah. Walaupun dah sediakan tikar kalis air yang dah cukup besar depa punya messy play memang mendatangkan marah.hahaha...

Mula-mula letak Aryan atas tikar dia punya sukahati kirai diy sand macam main simbah-simbah air.haha..Bila bagi bekas dan alat-alat main baru dia mula gumpal, masukkan dalam bekas, korek-korek pasir and have fun. Afia lagi la excited main sampai tak reti berhenti..

Lama jugak la budak berdua ni explore main pasir sampai ibu siap siang ikan dan masak baru mandikan dan bagi makan.


5 cawan tepung gandum + 1 cawan minyak, gaul sampai jadi tekstur pasir.

Resepi asal nisbah tepung dan minyak 4 : 1, tapi aku buat dalam 5 cawan lebih kurang. Kalau 4 cawan tekstur tepung macam bergumpal. Agak-agak pepandai la tambah dan kurangkan.

Lepas dah mop, Aryan tidur Afia sambung main lagi. Bertabahlah ibu.huhu..






7 comments:

Siti Yang Menaip said... Best Blogger Tips

memang ralit le maaain kalo cenggini.. hehe penat sangat tu sampai tidur =P

Norhayati Mohd Isa said... Best Blogger Tips

Wah..☺
Kesukaan anak2 ni PK..
Dah besar ye aifa..
Elok jer berlengging berdua main pasir tu..

nini said... Best Blogger Tips

Hahaha...seronok kan dapat main pasir....hari tu saya bgi main tepung...bertabahlah nak mandi bila tepung melekat pada badan..haha

nurbijen said... Best Blogger Tips

Kreatifnya ibu.. Thumbs up!
Nasib baik rumah dekat pantai..
Bila2 jer boleh main pasir...
Budak2 dapat main pasir pun dah happay sgt2..

adianiez AIDA said... Best Blogger Tips

aida memang x minat la nak kasik anak2 main gini, PK.
aida rasa mcm aida yg malas nak ngemas! ha ha ha...
but yes it is very the good utk motor skill diorang.
tapi, ibu malas mau kemas anak oii :)

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Wah....tak sia sia ada anak kecik noh. Pasir pun DIY ! Mmg dasat tau!hihi...

LYAfrina said... Best Blogger Tips

kak fasya pom ada ..tp y beli..klo tahu mudah, baik buat sendiri jer... puas hati n selamat