Terus terimbau zaman aku kecik bila tengok mama jj buat lidah buaya . Mak aku dulu selalu gak buat benda ni. Ada orang panggil kuih lidah kucing, ada juga sebut kuih tiram. Kami panggil kue kapai terebang. Sumuq hidup memang tak pernah buat. Teringin punya pasai chek google resepi. Rupanya mudah ja bahan-bahan kue kapai terebang ni. Benda memang dah tersedia kat dapur, tak payah pecah duit pi kedai kekdahnya. Dengan penuh konfiden aku salin bahan save dalam hp. Sekali lalu je tengok cara buat melekat terus dalam kepala otak.
Bahan pes - Kacau sebati 4 sudu tepung jagung + 4 sudu minyak
Bahan Doh - Adun sebati 1/2kg tepung gandum + 2 sudu marjerin + sebiji telur + 1 sudu garam + air
Cara buat tengok je kat SINI. Tak rajin aku nak snap gambar satu-satu. Mana nak uli tepung, mana nak uli si bambam kan. Ikut resepi pes tu pakai 6 sudu tepung jagung, tapi aku buat banyak gila lebih, bazir! Guna 3 or 4 sudu dah cukup.
Macam-macam pattern tak senonoh keluar. Mula-mula buat kecik comel je. Datang menyampah nak cepat habis, aku terus buat besar. Benda ni aku uli dari petang sampai tengah malam baru siap ok. Mana taknya, dah setel Aiman mengaji, Afia dah tidur baru dapat sambung menggelek.
Berkat kegigihan aku, dapat la sebalang besar kuih kapai terebang yang siap disira. Aiman kata tak suka yang manis, yang kecik tu dia punya. En suami tak habis-habis dengan otak bisnes suruh bungkus nak letak kat kedai. Masak sambal sedap pun gigih nak aku bungkus nasi lemak letak kat kedai jugak. Yang dok ada pun tak dan. Kalau semua aku buat mau bengkok bahu bini hang.hehe
Adik fia makan penutup balang je la.hehe..