Menu petang semalam. Jangan risau takde kutu kat dalam ni.hoho..
En suami bawak balik ketam banyak-banyak aku sorang je la nak ngadap. Beliau tak makan sangat. Aiman hanya makan bila ibu tolong kopekkan isi. Dalam freezer banyak ketam lagi. Tengah fikir apa menu nak masak.
Bukan nak puji diri sendirilah. Jauh sekali nak riak atau takbur. Rasanya Mee Ketam Puan Kutu ni lagi sedap dari Mee Udang Banjir D'king. Sebab tu letak gambaq besaq gedabak.muahaha..
Resepinya macam buat mee bandung biasa. Simple dan sedap!
Resepi Mee Ketam
Bahan-Bahan
- Mee kuning dicelur
- Ketam dibersihkan dan dibelah dua. (aku malas belah, belasah sekor-sekor)
- Cili kering, Bawang Putih, Bawang Merah, Sedikit Halia (dikisar)
- Sos cili
- Sos Tiram
- Sayur Sawi dan Carrot (dipotong)
- Telur 2 biji
- Serbuk Maggi atau Kiub Ayam Maggi sebagai perasa
- Gula dan garam secukupnya
- Sedikit Tepung Jagung (untuk pekatkan kuah)
- Taugeh dan bawang goreng (Hiasan)
Cara- Cara
- Tumiskan bahan kisar hingga garing.
- Masukkan sos cili dan sos tiram kemudian air ikut suka nak kuah banyak mana.
- Masak hingga mendidih pastu masukkan ketam.
- Kemudian masukkan batang sawi dan carrot.
- Bancuh tepung jagung dan masukkan dalam kuah. Kacau rata.
- Pecahkan telur dan akhir sekali baru masukkan daun sawi.
- Perasakan dengan serbuk maggi, garam dan gula secukupnya. Kuah siap!
- Masukkan mee yang telah dicelur dalam mangkuk, tuang kuah, tabur taugeh dan bawang goreng. Now dah boleh ngap!
wah membangkit selera...
ReplyDeleteerrkkk.. semalam cr ketam x jumpe... ingat nak masak ketam telur asin.. hari ni nampak murni publish mee ketammm uwarrr.. mau guling² nak jugak....
ReplyDeletePepagi tunjuk mee dgn ketam. Terliuq dibuatnya. InsyaAllah, nanti nak try arr resepi muni. Thanks yer (^_^).
ReplyDeleteRajin sungguh muni memasak :)
wooootttt!! salin resipi! salin resipi!
ReplyDeletesedapnyaa..masuk dlm list cuti raya cina nnti..=D
ReplyDeletekak murni..mee banjir tu husna dah dgr lama dah tp x berkesempatan lg nk p..huhu..
huwaaaa...nanges sbb dah lama sangat tak makan ketam! kompem sedap nih...tgk gmbr ajepun dah rasa kesedapannya...
ReplyDeleteKakak tengok gambar ketam yg duduk dlm pinggan pun dah dapat agak memang sedap ni...
ReplyDeletebesarnya ketam tue..nmpk pun dh menyelerakan..
ReplyDeleteSedappp nya! terliur tgk..
ReplyDeleteboleh cuba resepi ni nnti:)
wah..buat org meleleh leleh ni..
ReplyDeletesgt jrg dngar mee ketam.. tapi confirm sedap sb ketam memg sedapp
ReplyDeletewaaaaaaaaa...sedapppppp..nak try lah pasni...adeiii..meleleh air liur tgk ketam besar gedabak..huhu
ReplyDeletepergh! ketam tu....marbeles! post kat sini sikit... nieza nak try sangat nak masak ketam dengan telur masin tu...camne la...teringin nak buat.. ^^
ReplyDelete~gara-gara tengok post siti kat instagram..hahahaha ;p
dah ambik resepi nie... nk buat ler weekend nie..
ReplyDeleteakak tak makan ketam..tapi tengok gambar tu mmng mnggoda betul...
ReplyDeletemee ketam ni fenomenano terbaru ker kak? Mrata namak mee ketam. Faveret saya ketam ni, dah lama jugak tak makan sebab kat sini takder yg fresh and harga yg sejuk beku dari zaman batu tu pun sanagt la mahal.
ReplyDeletetu diaaaaa....trgolek ketam lemak brkrim dlm mangkuk.....bak sini kalau xhabis...akak peminat ketam.....
ReplyDeletebrselera tengok ketam besar tue ha..tak brapa suka ketam sebab malas nak kopekkan..hehe
ReplyDeletemsk sendiri mmg terbaik lah...!!
ReplyDeletetp sy thn dpn la kot baru leh mkn mee.. mash lg pantang mkn.. :-)
slurppp.. mesti sedap.. menu lain drp lain ni..
ReplyDeletekalau buat pedas-pedas mesti sedap kan...
ReplyDeleteKalau buat ni anak2 dara akak tentu suka. Akak dan anak2 bujang tak makan ketam..
ReplyDeletesaya teringin mee ketam tapi tak jumpa ler pulak...kena masak sendiri ler ni ikut resepi Puan Muni
ReplyDeletesedapnya....nak trylah nanti..
ReplyDelete