Pages

Tuesday, April 28, 2020

Resepi Popia Basah / DIY Kulit Popia Basah



Pertama kali buat teruja kulit dia best lembut sangat serupa popia beli. Ramai juga yang minta resepi so tempek sini je la senang. Buat peminat popia basah wajib try, buat sendiri puas makan.

Tara.. 


Bahan kulit popia

300 gm tepung gandum
500gm air
1 biji putih telur
1 sk cuka makan
Garam secukupnya

Caranya : Bancuh semua bahan, panaskan kuali non stick, guna berus macam berus cat rumah tu, celup dalam tepung sapu pada kuali. Tunggu sekejap nanti nampak macam lempeng nipis. Angkat bila lempeng dah tak melekat pada kuali. 

Sukatan tadi boleh dapat dalam 30 kulit. Aku guna berus kecik yang sapu telur atas biskut dah tu je yang ada hentam sajalah. Haha..kuali aku pun bukan non stick, jadi agak tebal sikit kulit, dapat 15 keping.  

Bahan2 kering 

Taugeh dicelur
Kacang tanah digoreng dan ditumbuk
Udang kering digoreng dan tumbuk kasar (aku guna ikan bilis je)
 Telur dadar hancur
Bawang goreng secukupnya

Bahan Inti

Karot potong halus
Sengkuang potong halus
Timun kalau suka
Bawang besar potong dadu
Bawang putih ditumbuk
Udang kering tumbuk (aku guna ikan bilis sebab takda stok)
Garam + gula + lada sulah

Caranya : Tumis bawang putih + bawang besar + udang kering hingga naik bau,  masukkan karot + sengkuang + garam + gula + lada sulah. Masak sehingga layu/lembut.


Bahan Sos

 Cili kering + bawang merah + bawang putih, blend semuanya. 
Cuka
Gula kabung
Garam

Caranya : panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak, masukkan cuka + gula + garam, perlahankan api, masak hingga kuah pekat.

Sediakan semua bahan sebelum balut. Ikan bilis tumbuk takda dalam ni en suami tengah tumbuk.hihi

Letak sos kemudian sayur + taugeh + telur dadar + udang kering/ikan bilis tumbuk + bawang goreng kemudian balut. Bawang goreng ada ja kat rumah tapi aku lupa nak letak. Haha ok settle semua boleh balut.

Susun popia,  letak sos kemudian tabur kacang tanah tumbuk. Boleh terus ngap. Yummy!!! 





Friday, April 03, 2020

Resepi Capati Gandum Step by Step



Kami sekeluarga boleh dikatakan peminat capati. Selalu dok pekena capati dekat Medan Selera Jam Besar Sungai Petani. Pastu musim PKP ni ternampak la orang share resepi kat facebook. Buat pertama kali jadi, ni kali kedua buat gigih aku snap step by step nak share resepi.

Rasa sama macam kat kedai. Semua kena cuba buat tau. Kena dengan kari sardin,  sambal ikan bilis ke fuhh mabeles.

Bahan - Bahan : 

3 cawan tepung gandum + 3 sudu butter/marjerin + 1sk garam + 1 2/2 cawan air panas lebih kurang + tepung untuk dusting.

Cara - cara :

Mix semua sampai jadi doh. Uli sampai tak melekat kat tangan. Rehatkan doh sekurang-kurangnya setengah jam.

Gelek doh

Potong kepada 8 bahagian nak bagi sama banyak

Bulatkan doh

Gelek nipis. Gunakan tepung supaya tak melekat. 

Tara siap...Sebelum bakar

Dia naik kembung camni kira jadi

Lembut elok dan sedap

Kena sebiji kenyang. Kena 2 biji mengah






Wednesday, April 01, 2020

Belated Birthday Abah & Aiman



En suami dan Aiman berkongsi bulan kelahiran yang sama. Di sebabkan ibu kena kursus bersambung perintah kawalan pergerakan, kami sambut belated sekali harung je la.

So here the menu for the heroes. Takda la special mana pun hari biasa pun ibu masak sedap juga. Huhu

Roti jala kari ayam untuk birthday abah depa

Haritu ibu buat Mango float dessert ni abah depa outstation, ni ibu repeat buat la special untuk birthday man.

Kebetulan en suami dok sebut kek sarang semut aci la kek ni je untuk birthday man. Kek sarang semut 1st attempt. Sarang tak jadi ada kisah janji sedap.haha

Harijadi Aiman ibu buat roti canai je

25 haribulan baru ibu buat kek. Nak buat white chocholate cake 3 bahan tapi coklat putih takda.. Nak keluar nak shopping pun susah sejak PKP, so ibu guna apa bahan yang ada. Topper pubg ni dah lama beli, jadi la red valvet bodo-bodo by ibu. Cream cheese tu ja over leleh sikit gatal adjust resepi. 

Anak beranak gila pubg

Cheesetart ni ibu order

Aiman paling suka tema pubg.. Sengih sampai sepet mata

Semoga kita terus bahagia till jannah