Kami sekeluarga boleh dikatakan peminat capati. Selalu dok pekena capati dekat Medan Selera Jam Besar Sungai Petani. Pastu musim PKP ni ternampak la orang share resepi kat facebook. Buat pertama kali jadi, ni kali kedua buat gigih aku snap step by step nak share resepi.
Rasa sama macam kat kedai. Semua kena cuba buat tau. Kena dengan kari sardin, sambal ikan bilis ke fuhh mabeles.
Bahan - Bahan :
3 cawan tepung gandum + 3 sudu butter/marjerin + 1sk garam + 1 2/2 cawan air panas lebih kurang + tepung untuk dusting.
Cara - cara :
Mix semua sampai jadi doh. Uli sampai tak melekat kat tangan. Rehatkan doh sekurang-kurangnya setengah jam.
Gelek doh
Potong kepada 8 bahagian nak bagi sama banyak
Bulatkan doh
Gelek nipis. Gunakan tepung supaya tak melekat.
Tara siap...Sebelum bakar
Dia naik kembung camni kira jadi
Lembut elok dan sedap
Kena sebiji kenyang. Kena 2 biji mengah
Seronok rasa tengok sana sini share resepi2 berasaskan tepung. Saya pun terjebak buat roti canai sendiri... heheeee. Nak belajar buat roti capati, roti nan dan roti paratha pula. Tq for sharing.
ReplyDeletesalam pkp 2020 fasa 3 ., ;p
ReplyDeletealhamdulillah...
ReplyDeleteAlhamdulillah
ReplyDeleteSalam Ramadhan PK. Macam menarik jugak ni .... nak try buat jugaklah. Agak agak org dlm rumah ni makan tak musim pose ni...
ReplyDelete