Ni dia projek yang aku ajak Aiman tolong potong kat dapur. Gado-gado atau orang panggil pecal ni antara makanan nostalgia yang aruah mak selalu buat. Dah lama aku tak buat teringin pulak. Kebetulan kacang tanah siap goreng masih berbaki, lupa balance aku masak apa entah. Pagi tu pergi kedai cari kankung, tauhu dan taugeh. Dah nampak tu sengkuang kat kedai boleh tak ingat langsung nak beli. Balik rumah baru ingat. Timun pun lupa. Banyak sangat pikiaq kot.haha..
Untuk tambah bahan, aku rebus telur dan kentang, celur buncis juga. Kuah kacang dah siap buat pastu datang nafsu nak buat pasembur pulak dah. Pi la google resepi kuah pasembur. Sebab takda udang kecik, aku ganti dengan ikan bilis. Goreng pulak ciri kering dan ikan bilis pastu blander dan adjust kuah kacang tadi menjadi kuah pasembur mamak. Takda ubi keledek kita boh kentang dalam kuah kira halal. Pulun sangat kan.hehe..
Nyum nyum. Alhamdulillah sedap. Cikgu AN terima kasih ya resepi rendang. Semalam nak buat tapi malas keluar cari bahan. Tunggu datang seru nanti kita up entry rendang minang derhaka version.haha..
Amboiii sedapnya..
ReplyDeleteterliur..
salam. hee rajinnya mak mrs kutu ;p
ReplyDeleteadoiii sedapnya gado-gado PK..peberet sy ni.. tapi sllu nya beli kat warung...sodapp...:)
ReplyDeleteamboi la haiii...
ReplyDeleteJap eh, tengah bayangkan betapa nikmatnya PK anak beranak makan gado-gado ala pasembur ni.
ReplyDeleteInilah yang buat kita nak sangat berjiran dengan awak ni, PK. Hari-hari tadah pinggan jerk buat muka tak malu. Yalah dah orang rajin masak, kita tolong makanlah!
alahi pk buat sy menjejes air liur ni haaa
ReplyDeletedapnyaa lama dh x mkn..
rajin betul masuk dapur..dapur MJ dah berapa hari tak berasap ni..
ReplyDeleteEh nampak ni rasa nak makanla pulak, mana nak cari ye.. dah lama tak makan ni..sejak MIL jarang singgah..alahai ada keburukan juga ya. Masa diorang selalu singgah selalu dapat makan sedap2.. haha..
ReplyDelete