Pages

Wednesday, January 21, 2015

Ayam Cendawan



Sambal ayam, ayam masak kicap, ayam black peppers dan kadang-kadang ayam masak lemak cili padi menjadi menu yang biasanya aku masak. Balik-balik tu je la yang aku reti buat pun.hehe..Kebetulan ada stok cendawan butang dalam tin kat rumah. Otak terus ligat fikir menu ayam selain dari kebiasaan. Disebabkan menu pertama kali haruslah tempek dekat blog. Entah-entah AN tengah tunggu apa entry ni.haha..

Resepi hentam kromo saja. Potong-potong, baling-baling campak-campak, siap! Aku memang peminat cendawan butang, licin satu tin terus aku campak dalam kuali.



Resepi Ayam Cendawan Mudah

Tumis bawang merah+bawang putih+halia yang dipotong dadu sampai naik bau. Masukkan ayam, masak sekejap pastu masukkan stok ayam or air. Masukkan cendawan butang + gula + garam+ serbuk ayam, masak sampai mendidih dan hingga ayam empuk. Akhir sekali bancuh tepung jagung dengan air dan tuang untuk pekatkan kuah. Yummy!


Sesekali kena resepi bodo macam ni best jugak. Lagi-lagi buat kuah lebih dan pekat, layan je makan dengan nasi. Aku dan en suami je makan dengan berselera, Aiman tak suka. Bila  tak suka cendawan butang, masak macam ni bukan pilihan dia la.








17 comments:

  1. Sedapnya.. budak2, jrg yg mkn sayur

    ReplyDelete
  2. resepi baru bagi sy... boleh cuba :)

    ReplyDelete
  3. kalo ada cendawan, kuah ala2 pekat gini, insyaAllah suami sy pun suka ni..tapi tulah, selera anak2 je blom tentu lagi..

    nnti leh cuba hehe

    ReplyDelete
  4. bila aiman x suka blh la ibu habiskan. hihi

    ReplyDelete
  5. hubby cerewet sikit PK. nak jgk resepi mcm2. tp pelik2 xpnh mkn dia xmau.. huhu. syukrii pn ikut pangai abahnya. haih!

    ReplyDelete
  6. mmg unik ....
    tapi saya cam aiman .. hehehe

    ReplyDelete
  7. Bila letak mushroom terus menu tu nampak exclusive. Mcm ala2 masakan cina gitu.

    ReplyDelete
  8. PK, saya pun suka cendawan ni juga. Baru lagi kenal cendawan. Sebab tak hijau, saya berjaya telan. (tepuklah sikit bagi semangat!)

    Tapikan lauk ni kalau takda warna merah cili padi, cili merah bagai, rasa macam tak sempurna sikit. Kalau saya nak buat resepi ni, saya kena bagi 'warna' sikitlah, baru bertambah 5 pinggan lakibini :)

    ReplyDelete
  9. hahahaha .. x simple ni lah yg sedapkan... tp kalau letak cili padi sedapp sikit x pun lada hitam bg peda kuikuikuikuikui

    ReplyDelete
  10. Haha..hari tu saya dah tanya pasal entry resepi ni. Nampak di ig macam menarik je.. ha.lain kali leh try ni. Saya pun, kalau ayam asyik goreng, masak lemak, masak merah atai belado je.. ai..naik muak rasa. Kalau sekali sekala masak menu yang lain memang bertambah2 la makannnya. Ok.. esok lusa saya cari cendawan dalam tin ni. Takla maca rumah orang tu yang sokmo makan malamnya menu western, benda macam ni sentiasa ada dalam dapur, kan? Rumah kami, haram ada.. kecuali kalau nak masak baru beli.. haha.

    ReplyDelete
  11. Amboi... hebat betul tukang masak ni.. campak² je, jadi.. tp mmg best mcm ni kan.. terutama bila sedap pulak tu.. best²..

    ReplyDelete
  12. lieya pun suke cendawan ni tau cikpuan kutu...wajib beli 2-3 tin kalo belanje tiap bulan tu...ye laa kat umah tu si mia suke bolognise so wajib le letak cendawan tu hheheheheh

    menarik gak campur dlm ayam mcm ni kan...tak penah terpikir plak..semate2 beli utk buat bolognise jek...leh la tiru nanti...

    ReplyDelete
  13. Wahhhh!!! Ringkas aje resepinya! Boleh la cuba. Tatau la anak manja saya tu makan ke tidak. Memilih makan betul!

    ReplyDelete
  14. sedapnya kak.. macam nak cuba buat jugak jer..

    ReplyDelete
  15. resepi bodoh lah yg biasanya yg lg sedap...hehehe...noe biasa guna cendawan butang tuk buat spageti jer...klu buat sayur...guna cendawan lain..

    ReplyDelete
  16. Anak2 saya pun suka kuis cendawan letak tepi.... huhuhu

    ReplyDelete
  17. Senang mak ye mak....suami makan apa lauk pun, tak yah pening kepala haha...

    Pedas pedasnya apa PK? Buat sambal ke idok? Aiman tak suka ayam yang tak garinglah tu, kalau gitu gayanya

    ReplyDelete

Komen tanpa nampak kejanggalan ok!