Penangan bergedil cik sue la ni. Kebetulan kentang dan isi ayam ada, lepas tu daun bawang MIL dok ada dalam peti ais, tak guna rosak macam tu je, so mari aku bikin bergedil. Bergedil je kot. Ada ke yang tak tau nak buat bergedil? Macam-macam cara dok ada, yang ni PK style la ekk..Macam biasa bahan-bahan main campak-campak je takde sukatan.
Resepi Bergedil Ayam Mudah : Potong kentang, buang kulit dan goreng sampai masak. Lenyek kentang waktu tengah panas dalam bekas kemudian masukkan ayam cincang yang digoreng + bawang merah dadu yang digoreng + hirisan daun bawang + serbuk pati ayam (aku guna serbuk hilal) + garam secukupnya pastu gaul. Bentukkan bulat-bulat, salut dengan telur sebelum goreng. Siap!
Aku buat banyak, goreng separuh masak pastu sejuk bekukan bergedil ni. Nak makan tinggal keluarkan dan goreng semula hingga masak. Pada korang yang terkejar-kejar nak masak waktu berbuka boleh cuba. Jimatkan masa, mengenyangkan dan yang paling penting sedap!
Aku makan dengan mee goreng waktu berbuka. Aiman suka makan dengan nasi. Makan dengan soto best ni. Tadi tengok Ketuk-ketuk Ramadhan Sis Sheila buat simple bakso, good idea untuk bergedil yang masih berbaki. Tengok la kalau rajin nanti. Nak makan macam tu saja pun takdak hal.
Bunda pun suka makan dengan soto ke mihun sup ke..
ReplyDeleteyessssssssssss soto, menu esok kot..
ReplyDeleteini fav kami seisi rumah ni. hihi
ReplyDeleteWah.. sedapnya. Saya pun terfikir nal buat tapi tak pula menggagahkan diri nak buat. Hihu.
ReplyDeleteboleh buat petang ni utk berbuka + sup..TQSM bagi idea utk masak.
ReplyDeletealahai..terliur lak aku..
ReplyDeletetak terpikir nak buat bergedil ni..lama sangat tak buat..tapi bila tengok bergedil pk ni buat akak terliur pulak..bila la nak buat..:)
ReplyDeletealamak...dah due entry lieya tgk masak begedil ni.....terliur plak...lieya tak penah buat bergedil...tingin plak nak buat...nanti nak try le buat...mkn ngan soto sedap ni kan cik puan kutu.....nak buat pun senang...lieya dah copy paste resepi cik puan kutu...nanti ajak anak2 buat begedil plak la heheheh
ReplyDeletesalam..lama xjenguk afia kat sini..dh besar dia...sedapnya begedil ni, memg peberet, kalo ratah sj pun sedap!! tp bab nk lenyek ubi tue yg malas hehehe
ReplyDeleteHihihi, kentang dah rebus kelmarin. Simpan masuk dalam fridge. Ayam kisar dah goreng semalam lepas berbuka. Simpan masuk dalam fridge. Kalau hari ni tak keluar dok atas meja juga begedil untuk berbuka, memang saya tak tahulah nak kata apa. Tapi, bukan malas tau. Keh3x. Yang mudah macam tu ambil masa 2,3 hari kalau yang susah-susah, memang simpan dalam kepala jelah menunya :) Mood memasak tak mai betul-betul lagi ni, so masak ala kadar jelah untuk berbuka :)
ReplyDeleteAda kentang didapur, kut rajin petang ni jadi lah bergedil. Kut tak rajin maka ia hanya jd keinginan x terlaksana. Hehe
ReplyDeletebaru pertama kali thk begedil mkn dgn mee... hihii biasa dgn yang ber sup2... tp saya kalau bergedil ni, ratah lg sedap... hihi
ReplyDeleteFavorite saya juga begedil ni... selalu buat sendiri gak... sbb kalau beli yg org jual... berminyak sangat...
ReplyDeletemakan dgn apa pon layan je kan..
ReplyDeletesy tak dan buat frozen dh hri tu. hihi.
ala, selalu skip skrg bila nk tgk ketuk ketuk ramdan.dok lyan azam ramadan su je. hihi.
sedapppnyer...
ReplyDeletelya kalo berbuka msti nk nasi..nasi..nasi.. hihi..perut org ganu kot..
Okje pulak tetiba nak buat bergedil... tp kena beli kentang...sebab kentang yg ada tu mcm dah kecut jer....punyalah lama ikje tk sentuh hehe
ReplyDeletehusna suka cicah sos je..:)
ReplyDeletelama dah x buat bergedil huhuhu ... kalau makan dgn soto salunya sedap..
ReplyDelete