Pages
▼
Saturday, July 12, 2014
Menu Berbuka : Ayam Goreng Nenas
Asyik tempek resepi je la bulan puasa ni. Resepi asal dari Datuk Chef Wan katanya, bila sampai kat tangan aku jadi melingkup ikut suka hati aku la..hehe
Resepi Ayam Goreng Nenas : Goreng ayam dengan garam kunyit, ketepikan. Tumis bahan blander (bawang merah + bawang putih + halia + lada kering + belacan + sedikit cili padi + udang kering) kemudian masak hingga pecah minyak. Masukkan serai diketuk+ sos cili + sos tiram + gula + nenas dipotong dadu + ayam goreng tadi dan kacau sebati. Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar + tomato sebelum tutup api. Siap!
Alhamdulillah boleh la sesekali kena menu resepi chef camni, tekak aku lagi sedap makan sambal biasa kot. Jenis makanan berempah bahan banyak-banyak ni memang tak berapa ngam dengan selera. Tapi Aiman kata sedap!
Slm PK..janji anak suka..siap puji lg..hehe. .sama lah sy tak berapa gemar masakan yg byk sangat rempah ni. .huhu
ReplyDeletesesekali ubah selera kan
ReplyDeletePK menu kita hampir seghope kan.. jenis anak tekak kedah kot. hihihi
hri ni masak apa?
kreatifnya. tak pernah terfikir ayam ngan nenas. biasa nenas ni ngan seafodd je. bulih cuba lenkali hhehe
ReplyDeleteSedapnya Muni. Cara masak pun simple. Boleh try nanti. Hehe...
ReplyDeleteJanji Abahnya dan Aiman kata sedap, bolehlah masak berpuluh kali, PK. Rajin juga buat ni cuma tolak nenas jelah,tak pernah pulak letak :)
ReplyDeleteAda nenas dlm esbok tu tp ingat nak buat pajeri nenas ....nenas kiub gak PK belasah ajelah hehe...
ReplyDeleteMcm sweet sour jer gayanya kan PK menu chef ni
ibu masak, mestilah sedap kan aiman..:)
ReplyDeleteAla2 sweet sour jugak ni.. Memang sedap :D
ReplyDeletenampak sedaplah ...
ReplyDeleteBunda pun sama...kalau selalu sangat makan ayam..daging dan masakan pedas dan berempah ni rasa macam dah tak larat dah tekak...
ReplyDeleteTapi sekali2 dalam bulan puasa atau raya bolehlah...sebab boleh di gandingkan dengan roti atau nasi impit dan ketupat....
Sedap pulak..
sesekali xpe kot... tp aiman dah puji tu mmg sedaplah...
ReplyDelete