Lunch break sempat lagi update laju-laju lepas masak nasi goreng.hehe. Temanya nak persembahkan kuah rojak pertama kali buat. Aku tak masukkan sekali kacang goreng, waktu nak makan baru aku tabur. Kelass rupanya buat kuah rojak sendiri. Lagi sedap dari beli tau. Untungnya buat sendiri kita boleh adjust manis dan pedas ikut selera. Aku memang tak kuat pedas, tapi manis mesti lebih sikit la macam tuan dia.hakhak
Resepi Kuah Rojak : Masak gula merah atas api pastu tapis. Air gula tadi + cili padi + cili kering + belacan masuk blander dan kisar. Masak atas api pastu tambah gula + air asam jawa + sos cili + kicap secukup rasa. Bancuh tepung ubi dan tuang untuk pekatkan kuah. Siap!
Kacang tanah sangai sampai masak pastu blander kasar untuk tabur atas kuah. Kalau suka bijan pun boleh sangai dan masuk sekali dalam kuah. Kuah rojak ni kalau masak betul-betul boleh simpan lama dalam peti ais. Resepi aku macam biasa takde sukatan bagai. Kalau nak sukatan sila google resepi lain.hehe
tergugat! sedap nye..
ReplyDeleteKecur k.atie tgk kuah rojak ngan buah2 tu..hehe
ReplyDeleteape sangai ne kak?
ReplyDeleteBak akak semangkuk rojak buah tu PK... sodap pulak akak tengok tu :)
ReplyDeletekecur air liur ni..walaupun baru pukul 3 petang..haihhlaa sedapnye tengok
ReplyDeletefuh teliur lieya cik puan kutu oiiiii....
ReplyDeletesedap nie...lagi2 tabur kacang rangup lebih2..semangkuk pun leh hadap sorang2 kalo gini ni heheheeheheh
tengok kuah rojak terus bayangkan mempelam yang masam..
ReplyDeletetetiba meleleh ayaq liur PK oiii..haha..kena masak kat kedai la jawabnya..
buat kuah sendiri dah kelas sangat dah, tapi buah2 yang pakai tu pun kerlassss kau jah. epal peach bagai ha, tak main dah sengkuang jambu batu ni yer hahahaha.
ReplyDeleteHai, mengidam lagi ke? Sensitif perkataan tu :)
ReplyDeleteYang ini confirmlah saya tak join sekaki membuatnya PK. Saya tak suka segala paknek rojak. Tapi kita tak macam awak, kita tak 'pemanis' tapi 'pemedas' orangnya. Eh, perkataan apa ni, lantaklah!
Baca entri ni terus mengidam.. esok lusa boleh cuba buat sendiri.
ReplyDeletememang nikmat kalau dapat makan kuah rojak ni..buat cicah..makan apa pun boleh cicah..sedap
ReplyDeletewahhh menarik ni PK...rajinnya...
ReplyDeletemenjejes air liur tgok ...eh nak cuba jugak la...
ReplyDeleteYa Allah, looks so tempting!
ReplyDeleteDah terbayang bayang epal hijau cicah dgn kuah rojak cenggitu... mesti makan tak tgk orang dah...
Mlm2 tgk dah meleleh ayaq liuq ni... tidoq mimpi rojak la cheq sat g
ReplyDeletetiada tandingan kalau dh airtangan seorang ibu..
ReplyDeletemmg terliur ler tgk.
Kuah rojak pun dia buat? Ai.. paling hebat ni.. ni maknanya tak ada benda lain yg PK tak mampu buat.. kan? Haha..
ReplyDeleteapa kata kita niaga jom? Pk buat saya jualkan.. haha..
tudia PK bersilat buat kuah rojak plak dah dia. hebat sunggohh !
ReplyDeletebaca entri ni dipagi hari..pon dah berjaya buat terliur..saya suka rojak buah y tak pedas..leh la olah sndri resepi tu..terbaikkk
ReplyDeletekuah rojak homemade mmg best kan pk..
ReplyDeletenak pedas mana ikut selera anak tekak. hihi
dlu ada gak blaja buat dgn mmber org penang..mmg sdp.. :)
tq ini mmg sodaplah !
ReplyDeletePernh jugk buat sendiri. Mmg sedaplh. Nk nk klw ada geng
ReplyDeleteUntunglah MD...sok sok sure dpt kuah rojak free dpd besan hehe....
ReplyDeleteMmg sedap tu PK....sengkuang buh kuah rojak tabur kacang atas.... teringin jugak ni hehe
Oo, mcm ni ye teknik buat kuah rojak buah. Senang je.
ReplyDeletekalau buat sendiri mmg puas hati mkn kan
ReplyDeleteapa buat sendiri?? apa.. buat sendiri??? puashati boleh hadap yer... hadoilah mesti jenuh nak menunggu kuah tu pekat masak melikatkan...
ReplyDelete