Pages

Thursday, May 15, 2014

Kuah Rojak Homemade



Lunch break sempat lagi update laju-laju lepas masak nasi goreng.hehe. Temanya nak persembahkan kuah rojak pertama kali buat. Aku tak masukkan sekali kacang goreng, waktu nak makan baru aku tabur. Kelass rupanya buat kuah rojak sendiri. Lagi sedap dari beli tau. Untungnya buat sendiri kita boleh adjust manis dan pedas ikut selera. Aku memang tak kuat pedas, tapi manis mesti lebih sikit la macam tuan dia.hakhak


Resepi Kuah Rojak : Masak gula merah atas api pastu tapis. Air gula tadi + cili padi + cili kering + belacan masuk blander dan kisar. Masak atas api pastu tambah gula + air asam jawa + sos cili + kicap secukup rasa. Bancuh tepung ubi dan tuang untuk pekatkan kuah. Siap!

Kacang tanah sangai sampai masak pastu blander kasar untuk tabur atas kuah. Kalau suka bijan pun boleh sangai dan masuk sekali dalam kuah. Kuah rojak ni kalau masak betul-betul boleh simpan lama dalam peti ais. Resepi aku macam biasa takde sukatan bagai. Kalau nak sukatan sila google resepi lain.hehe


Rojak buah epal, peach, timun dan pelam hentam sajalah labu. Ni je yang ada kat rumah. Nikmat wo makan tabur kacang goreng banyak-banyak. Selebihnya memang makan cicah dengan pelam muda saja. Mana nak cari sengkuang ye, aku mengidam sengkuang calit dah ni!




26 comments:

  1. Kecur k.atie tgk kuah rojak ngan buah2 tu..hehe

    ReplyDelete
  2. Bak akak semangkuk rojak buah tu PK... sodap pulak akak tengok tu :)

    ReplyDelete
  3. kecur air liur ni..walaupun baru pukul 3 petang..haihhlaa sedapnye tengok

    ReplyDelete
  4. fuh teliur lieya cik puan kutu oiiiii....

    sedap nie...lagi2 tabur kacang rangup lebih2..semangkuk pun leh hadap sorang2 kalo gini ni heheheeheheh

    ReplyDelete
  5. tengok kuah rojak terus bayangkan mempelam yang masam..
    tetiba meleleh ayaq liur PK oiii..haha..kena masak kat kedai la jawabnya..

    ReplyDelete
  6. buat kuah sendiri dah kelas sangat dah, tapi buah2 yang pakai tu pun kerlassss kau jah. epal peach bagai ha, tak main dah sengkuang jambu batu ni yer hahahaha.

    ReplyDelete
  7. Hai, mengidam lagi ke? Sensitif perkataan tu :)

    Yang ini confirmlah saya tak join sekaki membuatnya PK. Saya tak suka segala paknek rojak. Tapi kita tak macam awak, kita tak 'pemanis' tapi 'pemedas' orangnya. Eh, perkataan apa ni, lantaklah!

    ReplyDelete
  8. Baca entri ni terus mengidam.. esok lusa boleh cuba buat sendiri.

    ReplyDelete
  9. memang nikmat kalau dapat makan kuah rojak ni..buat cicah..makan apa pun boleh cicah..sedap

    ReplyDelete
  10. wahhh menarik ni PK...rajinnya...

    ReplyDelete
  11. menjejes air liur tgok ...eh nak cuba jugak la...

    ReplyDelete
  12. Ya Allah, looks so tempting!
    Dah terbayang bayang epal hijau cicah dgn kuah rojak cenggitu... mesti makan tak tgk orang dah...

    ReplyDelete
  13. Mlm2 tgk dah meleleh ayaq liuq ni... tidoq mimpi rojak la cheq sat g

    ReplyDelete
  14. tiada tandingan kalau dh airtangan seorang ibu..
    mmg terliur ler tgk.

    ReplyDelete
  15. Kuah rojak pun dia buat? Ai.. paling hebat ni.. ni maknanya tak ada benda lain yg PK tak mampu buat.. kan? Haha..

    apa kata kita niaga jom? Pk buat saya jualkan.. haha..

    ReplyDelete
  16. tudia PK bersilat buat kuah rojak plak dah dia. hebat sunggohh !

    ReplyDelete
  17. baca entri ni dipagi hari..pon dah berjaya buat terliur..saya suka rojak buah y tak pedas..leh la olah sndri resepi tu..terbaikkk

    ReplyDelete
  18. kuah rojak homemade mmg best kan pk..
    nak pedas mana ikut selera anak tekak. hihi
    dlu ada gak blaja buat dgn mmber org penang..mmg sdp.. :)

    ReplyDelete
  19. tq ini mmg sodaplah !

    ReplyDelete
  20. Pernh jugk buat sendiri. Mmg sedaplh. Nk nk klw ada geng

    ReplyDelete
  21. Untunglah MD...sok sok sure dpt kuah rojak free dpd besan hehe....
    Mmg sedap tu PK....sengkuang buh kuah rojak tabur kacang atas.... teringin jugak ni hehe

    ReplyDelete
  22. Oo, mcm ni ye teknik buat kuah rojak buah. Senang je.

    ReplyDelete
  23. kalau buat sendiri mmg puas hati mkn kan

    ReplyDelete
  24. apa buat sendiri?? apa.. buat sendiri??? puashati boleh hadap yer... hadoilah mesti jenuh nak menunggu kuah tu pekat masak melikatkan...

    ReplyDelete

Komen tanpa nampak kejanggalan ok!