Wah kemain gempak kan tajuk. Sebelum jadi entry basi haruslah abadikan kat sini, lagipun benda seumur hidup baru pertama kali buat. En suami kata pandai aku buat, dah 7 tahun kawen baru ni buat masalodeh.hakhak..Tak pernah beli kacang dhal memang tak pernah terfikir la nak bikin. Ni pun kacang dhal Raya tahun 2012 masa aku dok gigih buat macam jenis kuih raya ada berbaki. Punya lama simpan tapi masih elok. Idea buang tebiat terbit kerana penangan masalodeh Mama Mia.
Macam biasa, aku punya versi masalodeh bodo je ni. Nak masuk rempah semua jintan manis pun tak berapa kenal rupa macam mana. Buat simple-simple sudah janji sedap. hehe
Orang utara panggil kacang dhal sebagai kacang parpu. Nak habaq ja kalau hagpa tak tau.
owhh...xtau plk org utara pnggil lain... :)
ReplyDeleteNyum...sedapnya...rajin no puan kuih ni...pepagi mai terus lapaq tau...hehe
ReplyDeletesedap nampak ok!!!!
ReplyDeletepost aa sikit.
hihihi. rajin pk masak. walaupun 7 tahun baru buat masaklodeh, macam2 benda lain dah masak pun.
Terbaik la.. selalu nak makn ni kene pi kedai india jer hehehe.. :D
ReplyDeleteCicah lak ngn sos buat sendiri lagi sedap tu. lapar terus.
ReplyDeleteSedapnya..sini sllu sy jumpa ni kat kedai mamak..sllu juga makan..hehe
ReplyDeleteamboih.. terliyuq tengok aih.. kami pun panggil kacang parpu.. laki ai.. terkulat2 xpaham bila suruh p beli. kahkah
ReplyDeleteresepi senang nak ikut..nanti SB rty buat jugak..tq
ReplyDeleteMemang tak tahu pun nama dhal dah jadi kacang parpu kat utara :) Nasib baik PK cakap, barulah tau apakah itu parpu.
ReplyDeleteRajin betul ya awak ni. Tak tahan kita melihat kerajinan awak main masak-masak ni. Eh , kenapa lak berawak-awak nih!
pernah goreng yg frozen..anak2 tak suka..tp dee suka je..
ReplyDeletewahhhhhhh feveret akak.....nk tau, akak lagi dasyat, xpernah buat kuih nie...beli selalulah.....he3x....
ReplyDeletesedap ni..kalau lg pedas lg sedappp..
ReplyDeletepes time dengar resepi ni kak ,.hehehhe.. mcm sedap jer sye tengok...yg paling penting x membazir bahan yg bbaki :)
ReplyDeletewahh masalodeh bodo ke ni?mcm nampk menarik..rase pon konfem menarik..mcm nk rase.tb ske gile mkn ni..
ReplyDeleteKakak suka ni tapi biasa kakak beli aje sebab tak terfikir pun nak cari resepi. Bila tengok ni baru terfikir buat sendiri:)
ReplyDeleteKalau org jual di pasar malam tu dia siap bagi cili hijau tau kat JB ni..
la aih lama sungguh tak dengar orang panggil kacang parpu....
ReplyDeleteAfia dan Aiman mmg untungla..dapat makan macam2 sebab ibu rajin masak. Kuih ni saya tahu makan je.. hihi.. kena tunggu 2 tahun lagi kot kalau nak try masak sdiri...hihi, tunggu kawin 7 tahun.. boleh gitu?
ReplyDeletetak pernah lagi makan masalodeh... hihihi, tak boleh imagine rasa lu mcm mana
ReplyDeleteni peberet sy...sy pgl vadei...suka sgt2 mkn ni..nk cubala resepi nti..tq PK
ReplyDeleteni kuih org india yang 'vadei' (eh tak tau nak eja) tu ka? tengok gambar macam ye... selalu sy beli je... boleh la try buat ni...
ReplyDeleteNi feveret okje ni....mmg suka sangat! Letak bawang banyak banyak ....pergh!
ReplyDeletetgk org makan sedap tp saya kurang suka
ReplyDeleteSalam kak nk tnye blh letak telur x? Sbb ada resepi sye dpt kene letak....dn kalau xletak telur blh x? Mohon penjelasan dari akak terima kasih ;)
ReplyDeleteSalam kak blh bg penjelasan klu nk letak telur dengan tak letak telur
ReplyDeleteEntah akk xpnah buat versi letak telur.letak telur macam wat bgedil 2 ka?xletak telur ok ja.,sedap n rangup
Deletepeberet saya dgn ayah ni
ReplyDeletepernah try buat skali dulu maaa ddk johor.
ambik resepi dekat auntie india..
sudahnya x mkan byk mana pon.p beli kat pasar malam je.hihi
Ada plak buh halia n bwg putih..xsdap la
ReplyDelete