Tajuk kemain omputih padahal cekodok bodo je pun. Jangan pandang buku dari kulitnya tau! Tu dia aku translate falsafah, mesti korang menyampah.haha. Sesuai untuk sarapan atau kudapan petang. Kalau aku tak kira lunch pun aku bantai makan cekodok. Macam treadmark roti, sungguh enak dimakan begitu saja.
Nampak macam sama je ni. Ekceli sebelah kiri cekodok keledek, yang kanan tu cekodok labu. Makan panas-panas memang sedap wa cakap lu. Dua-dua pun manis masin lemak gebu lembut secukup rasa. Nak buat pun senang. Perlu ke aku ajar?
Resepi Bebola Keledek/Labu : Keledek/labu direbus or kukus pastu lecekkan. Masuk tepung gandum, gula, garam secukup rasa +sedikit mauripan. Biarkan sekejap, nak lagi sedap simpan dalam peti ais semalaman. Lepas tu bulat-bulatkan guna sudu dan goreng. Bancuhan jangan cair sangat, tak perlu tambah air tau. Tepung pun tak payah banyak, biar mengancam sikit rasa labu dan keledek baru ada umphh..
Tempek gak la buat tambah koleksi resepi. Sendiri tanya sendiri jawab.hakhak..
Baru semalam I buat cucur malas ngan cucur keledek ala badak tanpa inti. muahaha tak nak kalah ni.
ReplyDeleteUiks! sedapnya..sedap ni mkan minum dgn Teh O panas...:)
ReplyDeletesedap nih.. lapaq pulak hujan2 nih.. hehe
ReplyDelete10 ribu lemon vote for pumpkin ball....!! mmg sedap dimakan begitu saja..eh lau ade teh o panas mmg kene kak
ReplyDeletesalam pk..uish ni sedap nih kena dengan air kopi..skrg lak musim ujan..
ReplyDeletesedap nyer..nak2 makan masa panas..
ReplyDeleteMenarik resepi ni .. saya tgk kat dapur rumah mak ni banyak labu.. mungkin boleh diusahakan utk jadikan bebola labu ni...
ReplyDeletesedap ni..nak kena buat niii..
ReplyDeleteMe like sweet potato ball much2..hehe..see i talk english kak..hehe..akk..sya buat cucuq tak pnh jadi..sedih..huhu
ReplyDeletewadduh2 kak, pic nya sudah mengancam selera..muahaha..sye biasa buat yg cekodok campur majerin jer. mauripan tu pe benda kak? perasa ker?
ReplyDeleteowh, cekodok labu... tak pernah lagi buat..
ReplyDeletekalau keledek pula, biasanya lebih suka buat cek mek molek... kuih tradisi ore kelate :)
Assalalm PK cekodok deroyan pun sedap..
ReplyDeletehehehe bab2 keledek pulak kalau kat umah KA Selalu bikin kuih keria or kuih cucur badak takpun masuk dalam kuha rojak bagi pekat neway tq share resepi ni yer. mst dicuba ni !
ReplyDeleteMenarik ni (nasib baik dia tempek resepi) huahahah... Baru beli labu semalam so bolehlah cuba buat 'pumpkin ball' atau 'pumpkin cake' gitu :)
ReplyDeleteYg ni buat akak terliur nih...makan pnas2..fuhhhhh sedapnya..
ReplyDeletememang mengancam i tell u. hehe
ReplyDeletelabu ni sedappp bab nak kupas kulit yg gigih tu .. huhuhuhu ...
ReplyDeletecekodok labu mmg sedap
ReplyDelete