Minggu yang agak sibuk. Memang tak sempat nak melawat kawasan. Nanti weekend aku jelajah korang. Hari ni pun takde benda sangat nak cerita. Ni yang terkeluar entry ilmiah sikit.hakhak..
Penyediaan puri : Buah atau sayur dibuang kulit, didadukan pastu di stim/rebus, blend dan tapis. Buah macam pisang, avacado dan betik boleh terus blend dan tapis, yang masak ranum lecek je terus bagi baby, sesuai la kan untuk travel.
Sebaiknya buah/sayur kita stimkan, so khasiat tu tak lari ke air rebusan. Cara simpanan dan penyediaan puri sebijik macam susu ibu. Puri di chiller tahan sehingga 48 jam, di freezer pula sehingga 4 bulan. Tapi tak payah la malas sangat buat sekali harung untuk sebulan pulak. Macam aku paling kuat pun aku buat puri untuk 3-4 hari je. Yang fresh tu lagi bagus. Buah macam pisang dan betik aku lecek terus bagi Afia. Kalau bubur nasi memang aku masak setiap hari.
|
Puri labu |
|
Puri Epal |
|
Puri Pear |
|
Puri Karot |
Nak buat cukup mudah. Kalau nak sediakan makanan sihat untuk anak pun bagi alasan takde masa, malas, susah, tak reti, tak payah buat anak.huhu..
Amboi! Sedapnya mknn afia. Ye... fresh lebih bagus. Dulu, x pernah simpan pun. Takut khasiat kurang konon. Pastu, tgk kawan2 bz memuree... teringin gak! Wat seminggu - malas. Ahaks!
ReplyDeletenak pulak dia makan ye, anak kita langsung... uwekkkk katanya.. hihi
ReplyDeletepuri carrit tu ank2 sy suka sgt dulu.... dh besar duk meratah plak.. hihii
ReplyDeleteterima kasih share..
ReplyDeletebagus entry ni,sebab Aniq dah nak masuk 6 bulan..dah boleh makan.. :)
Senang jer kan nak buat..cuma kena ada kerajinan sikit, baru menjadi.
ReplyDeletepsssttt..dulu2 akak tak pernah buat pun puri ni..biasanya lecek buah yg masak jer..
Betul kata PK. Tak ada alasan klau nak sediakan makanan sihat utk anak.. untung afia...dapat makan secara sihat dr kecil
ReplyDeleteBetul tu... Info semua hujung jari. Tinggal nak atau tidak je sediakan makanan berkhasiat untuk anak :)
ReplyDeleteayat last sekali tu, fuhhhhhhhhhhhhhhh dasat dik oiiiiiiiiii, tersentap akak, ahakkkkk..
ReplyDeletekalau anak2 saya, mmg tak berapa nak makan puri.. bubur nasi aje la tiap2 hari....
ReplyDeleteSkrang ni ada blender sekali dgn stim utk buat puri baby.... lagi la bertambah2 senang :)
Tahniah ibu kutu.... rajinnya ...
ReplyDeletepuri labu tu sedap...anak saya dedulu suka sangat puri labu...bertuah afia dapat makan puri memacam sedap dan berkhasiat tu yang penting..
ReplyDeletebestnyer ader baby boleh memuri tetiap hari*mood teringin baby hehe
Memang rajin lah PK ni.. kena beljar utk rajinkan diri klu ada anak kecil nti..hehe..
ReplyDelete*tersindir tau dgn ayat last tu! hahaha..
syukrii dah xmakan puree.. org dah besar la katakan.. betul tu jgn ada alasan. bz macammana pun elok masak sendiri ke anak kan.. bkn payah sgt pun..
ReplyDeleteWah.... Thanks for info... bulan depan ank sye 6 bulan nk start bagi ni... xcited ni.. hihihi
ReplyDeletemudah je buatnya...tapi tu la ank² da besar² tak peluang nak buat..heee
ReplyDeleteboleh aku buat kat ulya plak pasni..hihi
ReplyDeletebgs tau buat sendiri makanan baby...blogwalking...jemput follow blog saya..;)
ReplyDeletehttp://superstorevitaminhebat.blogspot.com/
tu la kan. pokok pangkalnya ibu kena rajin. hihi
ReplyDeletethanks akak share
patut la afia bambam... hehehe untung afia...
ReplyDeletedemi anak x reti jd reti, malas jadi rajin .. kan.. kan.. kan...
ReplyDeleteZaman berpuri ni dah lama berlalulah, PK. Sekarang cuma perlu sediakan pinggan-mangkuk+cawan aje untuk Adik. Makanan dia pilih sendiri. Kita bagi, ditempisnya tangan kita.
ReplyDeleteTak pernah anak OKje rasa puree puree ni dedulu PK hehe...omaknya tak reti masak haha
ReplyDeletemacam main masak2 dah husna tengok..hehehe.. untung afia boleh rasa macam2..=)
ReplyDelete