Pages

Thursday, September 19, 2013

Sotong Apollo Pelam Muda Besar Gedabak



Sehari tak bersiaran, sibuk sikit dengan tuntutan duniawi. Lagipun tak ada apa nak story. Hari ni pun bukan ada apa sangat nak cerita. Balik kerja makan free dekat rumah kak Ros depan. Esok beliau dah nak berangkat pindah. Lepas ni aku dah takde jiran. Kalau rezeki tu milik kami, Insyaallah ada yang bakal menyusul. 


Pagi tadi punya menu chef. Isteri misali haruslah masak dulu sebelum pergi kerja. Dah lama juga en suami tak bawak balik sotong besar gedabak ni. Sotong Apollo namanya. Kerja mudah tabur garam, masuk pemanggang ajaib boleh buat kerja lain. Simple macam ni laku. Kalau lain version aku dah jemu makan.


Hasil tuaian pokok pelam keliling office aku memang jadi rebutan ramai. Benda macam ni siap ada adengan gaduh-gaduh. Tukang menyibuk dan yang memonopoli dah tak ada. Tadi siang officemate kait dapat la habuan sorang tiga bijik. Memang buahnya besar gedabak. Agaknya boleh tolong suggest apa menu best? 


Konon macam free, nak layan Cinta Jannah sekejap.hehe..










22 comments:

  1. Besar gedabak lagu tu cicah buat asam pun sedap.

    ReplyDelete
  2. Huhuhu...sotong yg segar buat jiwa akak gundah gulana. Mesti isinya manis n segar,,,
    Mangga tu kalau blm masak ranum sedap dibuat kerabu,,...

    ReplyDelete
  3. Huhuhu...sotong yg segar buat jiwa akak gundah gulana. Mesti isinya manis n segar,,,
    Mangga tu kalau blm masak ranum sedap dibuat kerabu,,...

    ReplyDelete
  4. bess nya dapat sotong segar2...mesti sedap.. pelam tu sedap gak buat cicah ..

    ReplyDelete
  5. Semuanya besar2 ya.. Sotong panggang / bakar mmg sedap. Mangga buat kerabu atau sambal sedap juga

    ReplyDelete
  6. Yes, kerabu mangga, sedap tuu.... :-)

    ReplyDelete
  7. Buat sambal sedap tu. Musim mangga kan sekarang. Mak kat kpg pun ada bgtau mangga depan umah lebat sangat buahnya. Terliur pulak dgr. Huhu...

    ReplyDelete
  8. ooo itu sotong appolo...sumpah lieya tak tau...hahahaah...tau sotong besar sotong kecik je kakaakakak....kalo lieya dah menyambal tu.....tapi bakar gitu pun sedap gak kan..cecah air asam...fuh!

    tu buat kerabu pun sedap...tak pun, beli kuah rojak mak bee lepas tu colet le mkn sambil tgk citer jannah...mengancam tuh! heheeheh

    hepi weekend cik puan kutu & family...have a nice weekend...

    ReplyDelete
  9. kerabu mangga ok juga... tapi sotong tu memang mengancam apa tak letak gambar dah masak...

    ReplyDelete
  10. makan dengan kicap pedas...

    sedapnye!

    ReplyDelete
  11. Kalau kakak sotong tu buat sambal tumis. Potong kelar-kelar empat segi pun sedap juga ni...

    Pelam tu buat kerabu apa lagi:)

    ReplyDelete
  12. sambal mangga.. sedapp.. kecuq liyuq aih..

    ReplyDelete
  13. Jarang tgk sotong Apollo ni..
    yes! buat kerabu mangga + peria..OK kot...:)

    ReplyDelete
  14. x kesah dh kak masak apa,
    janji air tangan akak tu.
    kompom abis punya.

    ReplyDelete
  15. Wah, ada pokok pelam depan ofis? Nikmatnya hidup ...

    ReplyDelete
  16. sotong tuh kalu buat sambal pun sodap tuh... :P

    ReplyDelete
  17. sotong mama tak makan, beso sangat.... hihi

    ReplyDelete
  18. Sotong buat ketupat pulut sedap. Pelam tu, cicah ngan kicap + gula + cili pun sedap. Tp, 3 biji tu... besar pulak. Kerabu mangga la =)

    ReplyDelete
  19. Sempoi sotong bkr mcm tu klu kat rumah jgn harapppp... Mkn gitu cicah cili kicap sdh pelam tu hihihihi

    ReplyDelete
  20. alamakkk tiba2 baca at bawah kata nk layan cinta jannah.. terus rasa nak g bk tonton.. hihii.. dah byk episod miss

    ReplyDelete
  21. Senangnya lahai ada pemanggang ajaib....kerja susah jadi mudah...boleh kurus okje kalau makan gitu sebulan tu PK...hehe...
    depan rumah punvsda pokok pelam masam....agaknya sebab terbiar kot...

    ReplyDelete

Komen tanpa nampak kejanggalan ok!