Lepas buat maggi Ketam, buat bubur butir nangka pulak. Bukan selalu angin rajin mai. Kalau masak nasi dan lauk pauk tu memang hari-hari jadi kemestian. Lagipun suka melayankan tekak en suami yang sangat suka makan bubur. Resepi ambik dekat Majalah Rasa.
Resepi Bubur Butir Nangka
Step 1 : Bancuh tepung pulut+sedikit garam+air agak-agak boleh gentel jangan keras or lembik sangat. Bahagikan kepada tiga bahagian. Pastu boh kaler ikut suka. Aku guna kaler merah ,hijau dan oren. Gentel la macam butir nangka, rebuskan dalam air yang banyak, bila timbul atas baru angkat dan toskan.
Step 2 : Masak gula dengan air, masukkan 1 tin susu cair+setengah kotak santan. Boleh juga guna santan ori ok. Dah mendidih masukkan butir nangka tadi. Kalau aku, aku boh garam sikit. Siap dimakan panas dan sejuk!
Zoom sikit...
Aiman hirup kuah je katanya bijik-bijik ni tak sedap. Bubur ni aku yang makan lebih dari en suami. Kan dah kata sekarang ni aku semedang je lapaq.haha..
Memang rajin pun pelbagai kaler lagi, kalau I buat buh air pandan tu jer.. maknanya semua pun hijau jer la. hehe
ReplyDeletesedapnya...lama xmkn...
ReplyDeletealaaa cm best je
ReplyDeletemama suka bubur ni, aaii,, lagi hujan-hujan perut pun tahu-tahu je lah...
ReplyDeleterajinnya sahabatku sorang ni..
ReplyDeleteSgt rajin....memasak je ni...bubur nmpk sdap..tmbh hujan2 ni
ReplyDeleteaku cukup malas nak gentel benda tu...hahaa
ReplyDeletekalau yg asal mmg warna hijau je dan kena letak biji halba dlm kuah. Ni kuih Kelantan ni.
ReplyDeletewah baguslah PK, rajin masakkk..patutlh aiman bambam..bagus3X....hehehe....
ReplyDeleteAnak2 akak pn suka kuih nie, akak xrajin buat ttp suami akak rajin melayan ank2....msg2 gentel ikut warna....he3x....
Sedap..sedap..kite suke sangat..tp tak pernh buat..bb tak pandai..huhuhu
ReplyDeletekalau istilah chef Jo Mater Chef,...pengat kelonsong sutera ...
ReplyDeleteOKje pun suka gak ni
owhhh gitu buatnya, mek selalu dok bagi.. hujan² sedapp kalau dapat bubur kan..
ReplyDeletedapnye.... ai pun soka!
ReplyDeletebubuh bijik sagu pun boleh kan...