Pages

Monday, April 23, 2012

Cara Bijak Sediakan Makanan Berkhasiat


Sebagai ironchef dirumah masing-masing, kita perlu peka terhadap khasiat makanan yang kita masak. Tambahan pula hidangan yang kita masak itu  menjadi santapan keluarga tercinta. Sudahlah dua hero pujaan hatiku sudah pun memiliki berat badan berlebihan. Kalau ambil mudah, bahaya pula bakal menjelma.hehe. Hari ni nak share cara bijak dalam penyediaan makanan yang boleh membuatkan sesuatu hidangan itu lebih berkhasiat.
1. Buang lemak pada daging dan kulit ayam. ( memang sedia aku amalkan)

2. Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran segar sebelum dimakan. Elakkan merendam buah-buahan dan sayur-sayuran, sebaliknya gunakan air bersih yang mengalir. (untuk yang segar je. Buah dan sayur yang kita beli banyak bahan kimia kot, aku selalu rendam dulu, kadang-kadang dengan air garam, tak sihat ekk?)

3. Jangan memotong atau menghiris kecil buah-buahan dan daun sayur kerana ini boleh menghilangkan khasiat makanan itu. (sayur memang tak potong kecil, kalau buah ada buat juga, lepas ni dah tahu kena makan sebijik-sebijik la)
4. Untuk mengekalkan khasiat ubi kentang dan keledek, biar bersama-sama kulitnya. (tak lalu kot nak makan kulit. Lepas ni kena cuba)
5. Pastikan air mendidih atau minyak benar-benar panas apabila memasukkan makanan untuk dimasak. (sudah semestinya)
6. Kurangkan penggunaan garam, gula dan bahan pengawet dalam masakan anda. (Akan cuba improved lagi, selalu tambah sedikit serbuk maggie bila masak. Nak sedap punya pasal. Adui..)

7. Jangan gunakan minyak masak berulang kali sehingga warna asal minyak berubah. ( aku pasti ramai yang sudah sedia maklum )

* Virus M menyerang lagi, dua hari aku langsung tak BW. Vitamin plz..hehe




27 comments:

  1. setakat ni rasanya buat semuanya yg di atas. cuma sayur mmg suka rendam gitu... kentang tu sbnrnya boleh kalau tak buang kulit dgn syarat kita cuci kulitnya bersih2... kita cuba eh pasni...

    ReplyDelete
  2. ~nice sharing..kna praktikkan :)

    ReplyDelete
  3. yg no 2 tu.. sy pun selalu rendam dgn air garam dulu.. br tau upanya xelok yer..

    ReplyDelete
  4. kulit kentang? patutlah mat salleh selalu tak buang.. cheezy wedges pun ada kulitkan? tengok jenis kentang kot. kalau yg coklat biasa kat kedai tu mcm keras je..

    ReplyDelete
  5. errr..bab bahan perasa tu..kadang2 x bleh nak elak..lg plak..mak mmg gunakan..

    pastu minyak plak..kadang2 x pasti da berapa kali guna..sebab slalunya bercampur T____T

    ReplyDelete
  6. Minyak masak, kompem ok. Pasal saya pakai sekali aje. Kecuali yg buat goreng kuih, berkali-kali juga.bhihihi

    ReplyDelete
  7. owh ye ke..rupanya xleh potong kecik2 yer... biasa kalo nk hidang buah k..slalu ptong kecik2...

    ReplyDelete
  8. info yang bagus ni muni. ada yg kita tahu tp buat2 tak tahu.

    ReplyDelete
  9. oo kulit kentang tak yah buang..tp tuh la kita tak buang jadi tak sah plak kan..

    emm makanan2 kena berhati2 skang kan...semua ada pro and cons..cuma kita perlu maintain dn amik ikut keperluan kan..

    ReplyDelete
  10. baguss infonye... kebanyakan dah dibuat kan... ;) bravo !

    hanie pulak antara smepat tak smepat jer nk BW, bukan vitamin M tp kesibukan dan kesihatan yg kureng sikit...

    ReplyDelete
  11. minyak tu sekali tak bkeladak mmg pyh nak buang..haha

    ReplyDelete
  12. yang bab rendam sayur 2 saya suka Puan Muni...

    ReplyDelete
  13. bila air dh mendidih..tunggu 5-10 saat sblum matikan.. :)

    ReplyDelete
  14. sayur x leh rendam sbb ada jenis vitamin yg larut air..sy selalunya basuh guna air garam sama mcm kutu utk tawarkan racun kimia hihi

    ReplyDelete
  15. ubi kentang 2 penah la sy buat x buang kulit.mmg sedap la kak.

    yg minyak 2,ikut kan boleh guna skali je.sbb 2 kalau goreng apa2 sy guna ckit je.pas2 terus buang..erkk mcm membazir x

    ReplyDelete
  16. yg lain tu ok la..cuma bab kentang tu alamak...mcm tak best la plk nk mkn sekali dgn kulit...pastu buah mmg selalu hiris kecik2...sbb sng budak2 ni nk mkn..

    ReplyDelete
  17. rasanya semua di atas dah diamalkan , cuma sayur tu kalau tk potong si suami bebel .. haha dia tk suka , tp bee lebih suka makan sayur tk di potong .. cth sayur sawi cina tu sedap kutu ..

    ReplyDelete
  18. kalau buah epal atau lai, akak lebih suka potong dulu...xlarat nk gigit..hu.hu.hu....

    ReplyDelete
  19. Menarik ni Murni! Tqsm! mmg kena amik berat ni... Nampaknye kena lah masukkan aje dgn kulit2 kentang & keledek pasni... carot pun sama gak kot...hehehee.. :))

    ReplyDelete
  20. Saya rasa banyak orang rendamkan buah buah and sayur sayuran nampaknya cara ni tak betul.

    ReplyDelete
  21. Saya rasa banyak orang rendamkan buah buah and sayur sayuran nampaknya cara ni tak betul.

    ReplyDelete
  22. Pendapat ibu Yusuf, yg no 2 tu tak sesuai dgn sayur yg kita beli sebab sayur tu diracun.. Memang kena rendam air garam rasanya. Wallahu a'alam..

    ReplyDelete
  23. cik rose jarang rendam sayur...main basuh jer hihihi

    ReplyDelete
  24. DAH TENTU²LAH DIAMALKAN... TAK MAHU TING TONGGG... OKKK... MESTI BERTAMBAH SIHAT LPS NI.. TP BILE MALAS MELANDA.. MULELAH MAKAN KAT LUARR.. ALAMTNYA REDHOO JERLAHHH KAN KEBERSIHANNYA TUU...

    ReplyDelete
  25. y kentang tu mmg ira pnh bc pttnya kena msk dgn kulit2 sekali..wuu..

    kena basuh bersih2 laa..heee

    ira bz bkn m..haha tp m pn kdg2 gak..wuuu ni br smpt nak bw :D

    ReplyDelete
  26. tang minyak tuu..saya guna sekali jer pastu buang..

    ReplyDelete

Komen tanpa nampak kejanggalan ok!