Pages

Saturday, July 09, 2011

3rd GA Mummy Danny

Salam korang, kali nie dengan tamak dan gelojoh nak handbeg raya, aku nak join 3rd GA Mummy Danny. Dapat purse pun Alhamdulillah.. Macam comfirm jer dapat! hoho..


Gambar raya aku pilih bersama kawan-kawan kdsi. Harap maaf kalau tak nampak kemeriahan raya disini. Kat meja depan kami tu ada rendang n ketupat tau. Bagi aku kalau namanya meriah mesti ramai-ramai. Gambar raya yang lain takde dalam simpanan. Hilang bersama lappy yang rosak. Ini pun ciplak kat facebook. Agak retro gambarnya.keke..


Jamuan Raya 2009 bersama officemate waktu di Johor dulu. Dieorang memang meriah. Dalam gambar jer kontrol.hikhik...Rindu korang!


Blog mummy aku dah ikut since 1st GA. Kalau korang semua perasan la kan, aku mesti datang komen setiap entri mummy. Kira pengunjung setia. Tak percaya tanya mummy. Theme blog mummy yang nie aku suka berbanding yang lama, yang lama tu lambat gila loading..Semua ok ja pada mata aku. My favourite part is kat box jom borak tu. Comel gila minah pink tu dok kenyit-kenyit mata. Tergoda i nak selalu shout kat situ. huhu ketawa gedik..


Untuk resepi kuih raya pulak, aku nak share resepi kek batik. Kira kategori kuih gak kan. Setiap kali raya aku tak pernah miss buat kek nie pasal paling sedapsimple, senang dan tak perlu bakar atau kukus. Mak kawan baik aku turunkan resepi nie kat aku. Tak ada kat mana-mana ok. Resepi fresh dari ladang. Special sempena GA mummy.haha..Danny yang comel tu mesti suka kek batik nie. So Mummy kena cuba...



RESEPI KEK BATIK


Bahan-bahan


600gm Biskut Marie
1 cawan koko
2 cawan gula kastor
1/2 cawan marjerin
2 hingga 4 sudu susu pekat (ikut suka manis ke tak)
4 atau 5 bijik telur (ikut kepekatan)


Cara-cara


1. Pukul telur dan gula hingga kembang serta bancuh koko dengan air panas
2. Masak marjerin atas api kemudian masukkan koko yang telah dibancuh dengan air panas tadi. Kemudian masukkan telur dan gula yang telah dipukul hingga kembang.
3. Masukkan susu pekat dan biskut marie kemudian gaul hingga rata.
4. Masak sekejap atas api, jangan sampai lembut sangat pastu angkat dan tekan ke dalam loyang. Sebaiknya lapik loyang dengan plastik supaya senang nak potong dan tak melekat.
5. Biar sejuk kemudian baru masukkan dalam peti ais.
6. Potong pastu makan la apa lagi!


* Guna biskut marie yang original bukan warna coklat, yang tu tak sedap..Lagi satu untuk dapatkan kek yang cantik apabila dipotong, jangan pecahkan biskut, terus tekan dalam loyang ok...Ada orang gunakan milo, tapi beleive me, guna serbuk koko yang paling sedap ok!




Lastly, aku megajak KSRS geng yang bakal bergaya dengan handbag raya iaitu Mama Najla, Intan Berlian, Puan Bee, NzA dan Rafina Mimi untuk join. Semua suka makan kuih raya kan?











17 comments:

  1. wah pose pom blom da share kek raya.. hebat....

    ReplyDelete
  2. tahniah kerana menjoinkan diri..thanks yer muni.lab u bebeh...semoga lucky lagi yer....

    ReplyDelete
  3. gud luck!!!!!
    cantik beg tu...insyaAllah nnti kalau kerajinan n mood dtg akak join...hi.hi.hi...thanks krn mengingati akak..

    mana gmbo kek batik tu PK????TQSM 4 sharing.

    ReplyDelete
  4. @hyz
    awal senang..nti takde la menggagau crik resepi.kihkih..

    ReplyDelete
  5. @NzA
    gambar kena tggu nak dekat raya nti sy buat..haha klu ada ms joinla..bkn paksaan.hehe

    ReplyDelete
  6. hehe kalau rajin bee join insyaallah ..dah nampak dah sebenarnya kat bloglist hehe

    ReplyDelete
  7. demam raya sudah marilah murni..

    ReplyDelete
  8. ok.. thanks tag.. nanti join.. tenet tgh lembab yg amat ni.. hihii

    lenkali tag lg.. hehee

    ReplyDelete
  9. Thanx share resepi. Teringin nak tengok rupe kek batiknya. Boleh buat makan sahur. berkhasiat nampaknya.

    ReplyDelete
  10. @anggunpesona
    aduh tggu raya nanti br sy take pic..ala buatlah..nti share pic kat blog ok..

    ReplyDelete
  11. bestnya kek batik..leh ar chii try resepi yg diberi..thanks
    owh..gud luck utk GA ye

    ReplyDelete

Komen tanpa nampak kejanggalan ok!