Salam Bahagia semua, Assalamualaikum..
Semenjak dua menjak nie selalu pulak teringat segala masakan mak..Rindu aruah agaknya..Tadi pagi pegi beli segala bahan. Bersantai sebentar sebab Fiza dah cop aku pengkaji fakta, Mummydanny kata dah macam dokementari pulak blog aku. Lain kali sambung lagi berfakta yer. Hari nie kasi korang jamu mata pulak..
Ladies n gentleman, 3 way for a simple gado-gado ( konon2 mek saleha, tapi grammer kelaut.kehkeh..)
Kuah Kacang |
Kankung n Taugeh direbus, Tauhu n Tempe digoreng, Sengkuang n Timun dihiris, kalau agak2 tekak mat saleh dan mek saleha sila2 tambah apa yang patut macam sosej, fishball n so on.. |
Lastly, just mix all together..Siap untuk mentekedarah suda! |
Korang panggil benda nie apa ekk? Macam pasemboq tapi mak aku panggil gado-gado...Kalau kat johor panggil rojak, di makan dengan kuah petis. Gado-gado puan kutu makan dengan kuah kacang..En suami kata tak sedap, tapi melantak mak aii tanpa segan silu sampai dua pinggan..Bahan-bahan banyak lagi, esok aku nak pergi beli kuah rojak. Sedap woo kalau makan dengan kuah rojak..Nak rasa?mai la umah aku..banyak lagi..takmo gado2.haha..
Adus! sedap nyer... Terliuq tengok. Hurmmm kalau kat Sarawak dipanggil rojak Muni. Mak aiii, betul2 teliuq tengok.. Dah lama gak tak makan rojak. Ish!!! Nak buat gak lah nanti... Hehehe. kalau Fiza kat sana dah serang dah umah Muni tanpa segan silu... Kihkih...
ReplyDeleteha3 . nampak sedap .
ReplyDeleteapelah hubby akak 2 .
xpe lah , actually dye ' malu ' nak puji mskn akak . .
fhm2 . hu3 .
@Fizalinolie
ReplyDeletewo jauh ekk..klu dekat dh lma antar umah fiza..:)
@FaiE
ReplyDeletebkn malu tp kuah kacangnya memang tak kow sgt..tak reti buat kuah kacang..:)
fara panggil rojak.. ermmmmmm sedapnya... yummy.. nak.. :P
ReplyDeletexpe . nice try akak. .
ReplyDeletecheQ suka gado-gado yang nie...
ReplyDeleteyg gadoh lagi satu tue cheQ tak suke...
@Nur Farah Hani
ReplyDeletemai umah skang!
@FaiE
ReplyDeletetu la bila le nk pandai nie..byk kli dh buat.hehe..
@solo molo
ReplyDeletehat tu punya bekelai, chek pun tak suka.haha..
mummy tak panggil rojak atau gado2,,mummy panggil luvplate ...hahaa kenapa tau..sebab kitakan isi semunya dlm satu bekas..sayang pinggan lah tu...hehe ape2pun rojak ni best..selalu mkn kat kedai mamak..nak wat adus maleh aku!!!
ReplyDeletesedapnye gado2 ni. all the time feveret mama pipie. mmg sedap dgt
ReplyDelete@Atiey
ReplyDeleteuii betui2 mat saleh pggil..mls mkn kt kedai jer la
@mama pipie
ReplyDeleteskali skala sedap la,klu selalu sgt muak jugak..:)
Sedap la nampak..
ReplyDeletesedapnya..
ReplyDeletechii pn panggil rojak..gado2 ni mcm biasa dgr..tp x ingt rupanya
Macam rojak asma pun ada. Kalau rojak petis guna buah. Tapi apa pun Tira tetap lapar tengok kuah kacang tu. Hehehe.
ReplyDelete@halila Ibrahim
ReplyDeletehehe nmpk jer..:)
@chii
ReplyDeletememang kebanyakan panggil rojak..
@Miss Tira
ReplyDeletekenapa rojak asma?nama org ekk tira..sy dok johor org sini pggil rojak petis, klu rojak buah pun ada.mkn dengan petis jugak.tp pggil rojak buah,klu sayur pggil rojak petis..
yang ni simple.. leh r nak try2 wat.. tapi kalau x jadi, akak kne hantar umah r ye =P
ReplyDeleteoh ini ke gado²..biasa dgr nama tp x tahu rupanya..rupanya rojak yer..
ReplyDelete@kay_are
ReplyDeleterajinnya anak teruna nie nk cuba..akk plak kena hantar,kr la dtg sini..:)
@Rina AVAIL a.k.a cik betty
ReplyDeletehehe br tau ker..
semua tu akak suka tau... adeh.. laparlah pulak.
ReplyDeleteorg perak panggil pecal heee
ReplyDeletekak siyes ke gado2 ni sebenarnyer pecal jer kalau cakap jawa???
ReplyDeleteingatkan gado2 tu cam kueh jelly gitu.. adehhh