Pages

Sunday, April 03, 2011

Resepi Gado -Gado

Salam Bahagia semua, Assalamualaikum..


Semenjak dua menjak nie selalu pulak teringat segala masakan mak..Rindu aruah agaknya..Tadi pagi pegi beli segala bahan. Bersantai sebentar sebab Fiza dah cop aku pengkaji fakta, Mummydanny kata dah macam dokementari pulak blog aku. Lain kali sambung lagi berfakta yer. Hari nie kasi korang jamu mata pulak..



Ladies n gentleman, 3 way for a simple gado-gado ( konon2 mek saleha, tapi grammer kelaut.kehkeh..)

Kuah Kacang
Kankung n Taugeh direbus, Tauhu n Tempe digoreng, Sengkuang n Timun dihiris, kalau agak2 tekak mat saleh dan mek saleha sila2 tambah apa yang patut macam sosej, fishball n so on.. 
Lastly, just mix all together..Siap untuk mentekedarah suda!

Korang panggil benda nie apa ekk? Macam pasemboq tapi mak aku panggil gado-gado...Kalau kat johor panggil rojak, di makan dengan kuah petis. Gado-gado puan kutu makan dengan kuah kacang..En suami kata tak sedap, tapi melantak mak aii tanpa segan silu sampai dua pinggan..Bahan-bahan banyak lagi, esok aku nak pergi beli kuah rojak. Sedap woo kalau makan dengan kuah rojak..Nak rasa?mai la umah aku..banyak lagi..takmo gado2.haha..







27 comments:

  1. Adus! sedap nyer... Terliuq tengok. Hurmmm kalau kat Sarawak dipanggil rojak Muni. Mak aiii, betul2 teliuq tengok.. Dah lama gak tak makan rojak. Ish!!! Nak buat gak lah nanti... Hehehe. kalau Fiza kat sana dah serang dah umah Muni tanpa segan silu... Kihkih...

    ReplyDelete
  2. ha3 . nampak sedap .
    apelah hubby akak 2 .
    xpe lah , actually dye ' malu ' nak puji mskn akak . .

    fhm2 . hu3 .

    ReplyDelete
  3. @Fizalinolie

    wo jauh ekk..klu dekat dh lma antar umah fiza..:)

    ReplyDelete
  4. @FaiE

    bkn malu tp kuah kacangnya memang tak kow sgt..tak reti buat kuah kacang..:)

    ReplyDelete
  5. fara panggil rojak.. ermmmmmm sedapnya... yummy.. nak.. :P

    ReplyDelete
  6. cheQ suka gado-gado yang nie...
    yg gadoh lagi satu tue cheQ tak suke...

    ReplyDelete
  7. @FaiE

    tu la bila le nk pandai nie..byk kli dh buat.hehe..

    ReplyDelete
  8. @solo molo

    hat tu punya bekelai, chek pun tak suka.haha..

    ReplyDelete
  9. mummy tak panggil rojak atau gado2,,mummy panggil luvplate ...hahaa kenapa tau..sebab kitakan isi semunya dlm satu bekas..sayang pinggan lah tu...hehe ape2pun rojak ni best..selalu mkn kat kedai mamak..nak wat adus maleh aku!!!

    ReplyDelete
  10. sedapnye gado2 ni. all the time feveret mama pipie. mmg sedap dgt

    ReplyDelete
  11. @Atiey

    uii betui2 mat saleh pggil..mls mkn kt kedai jer la

    ReplyDelete
  12. @mama pipie

    skali skala sedap la,klu selalu sgt muak jugak..:)

    ReplyDelete
  13. sedapnya..


    chii pn panggil rojak..gado2 ni mcm biasa dgr..tp x ingt rupanya

    ReplyDelete
  14. Macam rojak asma pun ada. Kalau rojak petis guna buah. Tapi apa pun Tira tetap lapar tengok kuah kacang tu. Hehehe.

    ReplyDelete
  15. @chii
    memang kebanyakan panggil rojak..

    ReplyDelete
  16. @Miss Tira
    kenapa rojak asma?nama org ekk tira..sy dok johor org sini pggil rojak petis, klu rojak buah pun ada.mkn dengan petis jugak.tp pggil rojak buah,klu sayur pggil rojak petis..

    ReplyDelete
  17. yang ni simple.. leh r nak try2 wat.. tapi kalau x jadi, akak kne hantar umah r ye =P

    ReplyDelete
  18. oh ini ke gado²..biasa dgr nama tp x tahu rupanya..rupanya rojak yer..

    ReplyDelete
  19. @kay_are
    rajinnya anak teruna nie nk cuba..akk plak kena hantar,kr la dtg sini..:)

    ReplyDelete
  20. semua tu akak suka tau... adeh.. laparlah pulak.

    ReplyDelete
  21. org perak panggil pecal heee

    ReplyDelete
  22. kak siyes ke gado2 ni sebenarnyer pecal jer kalau cakap jawa???

    ingatkan gado2 tu cam kueh jelly gitu.. adehhh

    ReplyDelete

Komen tanpa nampak kejanggalan ok!