Kek birthday Afia tempohari. Macam biasa pertama kali buat kena tempek resepi senang nak refer nanti. Last minute plan tau kek ni. Jumpa resepi di blog omputih. Tapi aku adjust sikit-sikit la ikut apa bahan yang ada kat rumah.
Resepi sukatan semua kena timbang. Aku sejenis malas macam ni, senang ikut resepi guna sukatan cawan tapi kali ni dah berkenan dengan resepi icing dia... So ikut la jugak, derhaka sikit je. Hehe.
Let's check the receipe!
Resepi Kek Vanila
225gm salted butter suhu bilik
125gm caster sugar
100 gm brown sugar
1 st Vanilla extract (aku guna esen vanila 2 penutup botol)
4 biji telur gred A (gred B or C add on lagi sebiji)
225gm self rising flour
2 sudu susu
Walnut untuk hiasan (optional nak guna apa ikut suka. Sos karamel dengan kacang memang kombinasi ngam)
Cara - cara: Pukul butter dan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu, pastu masukkan tepung dan susu. Kacau rata, tuang adunan dalam loyang, bakar atau kukus hingga masak. Aku kukus je.
Resepi Sos Karamel : Guna whipping cream memang sedap. Tengok kat SINI
Resepi icing : 200gm salted butter + 50 gm icing sugar + 70gm sos karamel. Kacau sebati semua, letak atas kek. Kalau rajin boleh potong kek kepada 2 bahagian letak icing dua layer.
* Baki sos karamel curah atas icing pastu tabur walnut.. Fuhh sedap sangat... Must try!
Budak ni nak enterframe gak
Tada.. Letak DIY topper, settle
Lepas potong. Yummy!
Cantek dan menjadi kek dia..
ReplyDeleteSedap nya
tudiaa yang meleleh2 tu menggoda sangat !!
ReplyDelete