Bulan puasa ni roti tak berapa laku, nak habiskan roti yang nak expired kena la buat sesuatu. Dua kali dah buat bingka ni dalam masa terdekat. Simpan resepi kat sini. Blog sekarang pun dah jadi buku resepi ja punya malas nak update. Haha
Hasil buat baru ni, tapi ni je sempat snap
Resepi Bingka Roti
Bahan-bahan
5 keping roti putih
3 cawan santan/susu cair
2 biji telur
1/2 cawan gula
1 cawan tepung gandum
2 sb marjerin
1 st garam
1 st esen vanila
* aku guna kombinasi 1 tin susu cair + 1 kotak santan kecil, tambah air jadikan 1 cawan + 1 cawan santan segar
Carik roti dan rendam dalam 2 cawan santan.
Baki 1 cawan Susu cair/ santan + tepung + gula + telur + marjerin + garam, blend semua.
Tuang bahan blend dalam periuk bengkang pastu kacau sebati dan bakar.
Aku bakar atas api, nak bakar guna oven ikut suka.
Ni buat sebelum puasa haritu. Afia dan abah hadap ja dah licin setengah adunan.
Sedap lemak berkrim
antara fevret ni !! selalu kukus tapi apa2 cara pun saya suka. kalau ada kuah custard tu lagi rasa berantu makan hehe..
ReplyDeletejemput join segmen bloglist SYM
https://sitiyangmenaip.blogspot.com/2020/05/segmen-bloglist-siti-yang-menaip-12020.html