Dah lama buat ni baru nak tempek resepi. Tak tau la ye kenapa sebelum ni tak teringin pun nak buat, bukan tak reti ok, resepi google kan banyak, tapi belum sampai seru. Ni dah sampai seru dua kali dah la buat, masa adik aku datang rumah tempohari terlembik pulak nasi, kesian tetamu. Hahaha.
Nak buat nasi daging ni bukan la susah mana, sama je macam nasi berempah yang lain. Plating periuk ada kisah. Janji sedap! Sukatan ikut suka hatilah ye resepi aku macam biasa takda sukatan huhu.
Aku guna beras biasa je, takda beras panjang.
Resepi Nasi Daging
1. Rebus daging hingga empuk, air jangan buang. ( ambil 1 gelas untuk air asam selebihnya masukkan sekali dalam beras).
2. Basuh beras hingga bersih pastu toskan.
3. Masukkan minyak sapi/marjerin dalam kuali, tumis 4 sekawan + hirisan bawang merah + bawang putih + halia.
4. Masukkan rempah kurma, tumis hingga naik bau. Aku masak 4 pot beras, masukkan dalam dua sudu je. Kalau rajin sangai dulu rempahnya.
5. Masuk beras yang telah di ditoskan tadi, kacau rata.
6. Alihkan beras ke dalam periuk, masukkan daging yang telah direbus + 1 tin susu cair, perasakan dengan sedikit garam dan serbuk perasa.
7. Masak nasi macam biasa.
Resepi Air Asam Kerisik Utara
Bahan A
Potong bawang besar dan tomato Secukupnya. Nak pedas potong sekali cili padi.
Bahan B
1 gelas air rebusan daging + cili merah + sedikit belacan + gula + garam di kisar bersama.
1. Campur Bahan A dan B.
2. Masukkan air asam jawa
3. Masukkan kerisik dan sedikit sos cili
4. Perasakan dengan serbuk perasa, tambah gula dan garam jika perlu, kacau rata.
Wow sedapnya x prnah try lgi ni
ReplyDeleteUish.. sedapnya..
ReplyDeletefevret !! dlu arwah tok rajin buatkan untuk kami..
ReplyDeletesrkng ni makan yang kat kedai jele..