Kes tergoda la ni resepinya dok lalu ja kat wall facebook. Cara nak buat pun senang, sama je kot resepi yang versi tart kecik-kecik tu tapi yang ni versi masak guna periuk ja. Masak atas dapur sangat praktikal bagi yang takde oven.
Mula-mula buat ikut resepi asal, tebal la pulak crust, dah tu filling telur nipis sikit sangat tak feel nak makan. Pun begitu licin gak dikerjakan satu famili dah lapaq.hehe.. Sebab tak puas hati dengan kejadian tart, esoknya gigih buat sekali lagi.
Kali ni tak payah nak skema sangat ikut resepi, buat je bagi filing tebal. Crust bagi nipis buat dua adunan. Satu aku masak atas dapur, lagi satu masuk oven. Dapat la dua bijik tart telur. Nah makan sampai pitam.
Versi masak atas dapur..Guna periuk biasa pun ok janji gris dulu dengan marjerin supaya tak lekat.
Yang kecik aku masuk oven je senang.
Ni resepinya :
Pandainya masak tart, nyummm:) nampak macam senang ..masuk oven pun bole, kena try ni.
ReplyDeleterajinnya buat tart telur :)
ReplyDeleteNampak mudah tu PK..
ReplyDeleteBoleh cuba jugak ni..
Akak bab buka oven tu yg malas hihihi..
Betul tu PK..
Ikut tekak sendiri ..
Adjust sendiri resepinya ye..
Nampak mudah tu PK..
ReplyDeleteBoleh cuba jugak ni..
Akak bab buka oven tu yg malas hihihi..
Betul tu PK..
Ikut tekak sendiri ..
Adjust sendiri resepinya ye..
sedapnya tart telur. harus dicuba ini resepi
ReplyDeletewah sedap tu tart telur. Ain dan Alia memang suka makan tart. Cuma maknya je malas nak buat :)
ReplyDeleteterer ....nampak sedap hang ni dlm dok srat mcm resepi lagi dok cuba kan
ReplyDeletepergh..terliur terus...wakaka..nanti ley try bila rajin la tapi :P
ReplyDeletetulah resepi viral
ReplyDeleteNampak senang, nak senangkan diri membuatnya tu belum senang.. hehehe..
ReplyDeleteMenarik ni.. tapi kat rumah ni tart/kek & yg macam2 tu x jalan.. tapi boleh la simpan resepi nak tunjuk skill kat adik beradik..
ReplyDeletehai salam... 1st time anda landing blog PK.
ReplyDeleteterjahan dari blog mana ntah tadi.
aida paling tak reti nak buat kulit tart tu.
pernah cuba, hangus!!!
beli jer la dari member yg da siap :)
hi hi hi...
Kalau dah expert masuk mana pun menjadi aje:)
ReplyDeleteCuba yg tak expert bagi oven mahal pun tak jadi hihi..
ya Allah sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeee
ReplyDeleteTak berapa minat pula dgn tart telur. Hihi
ReplyDeleteDah tu cemana teknik nak keluarkan tart tu drpd periuk? Tak hancur ke?
ReplyDeletehancur gak la..haha..nk cantik potong je dari dalam periuk dan keluarkan satu2 ye..bukan nk jual pun.mkn sendiri masuk mulut pecah berderai gak.huhu
DeleteNi bukan tart telur portugese kan...
ReplyDeleteMcm senang jugak nak buatnya tu PK. Mak ni lama tak membaking. Buat tart dulu sekali tu ajelah ....lepas tu haram haha....
Rajin kemain PK ni... kalau saya save resepi je la.. buatnya tak pernah pun lagi. Hahhahaha
ReplyDeleteRajinnya dia tak berubah walaupun tengah pregnant ^_^ Apasal saya tak tahu pun tentang tart ni? Bagus juga tak tahu, kalau teringin dah tak pasal-pasal kena cuba buat pulak ^_^
ReplyDeletedapnya..xde lah ssh sgt kan
ReplyDeletewahhh..sedapnyee..atas dapur pun boleh buat tart telur..boleh cuba ni..terimak asih kongsi resepi...
ReplyDeletehttp://www.surijunior.com/