Ok tuan-tuan dan puan-puan hari ni nak share resepi lagi. Yang ni kira versi paling mudah dari ironchef. Biasa orang buat sweet sour ni pakai ikan apa ye..yang tahu ikan yang besar-besar la kan. Iron chef pun buta jenis ikan. Kata en suami ikan ni namanya Jenahak.hehe.
En suami bawak balik ikan besar camni terfikir la nak buat sweet sour. Menu camni jarang keudara. Sepanjang hidup baru 2 3 kali kot buat.haha..Cari nenas merata tak ada. At last jumpa nenas dalam tin. Ambik kau setalam kuah aku buat puas makan, kalau kat kedai tu kedekut betul kan kuahnya.
Resepi Ikan Sweet Sour
Ikan dilumur dengan kunyit + garam + tepung jagung pastu goreng hingga masak kekuningan, ketepikan. Hirisan bawang putih + bawang merah + cili padi tumis sekejap kemudian masukkan sos cili + air secukupnya. Masukkan nenas + tomato + bawang besar hiris, perasakan dengan serbuk perasa (aku pakai hilal) + garam + gula. Last sekali bancuh tepung jagung untuk pekatkan kuah. Kuah yang dah siap boleh curah atas ikan tadi. Siap!
sedapnya.lagi2 ada nenas tu.lea kadang2 ikan kembung kecik pun buat sweet sour
ReplyDeleteAssalamualaikum PK, nampak warna kuah tu menyelerakan, haa dapatla idea menambah menu untuk makan di umah ni :)
ReplyDeleteeh mudah je rupanye .. tak pernah buat ... selalu mkn kat kedai je kat rumah ni tak de org minat ikan kecuali aku ...tu pun ikan temenung je ... hehehe
ReplyDeletesedapnya pk.. nyum nyum. peberet arwah adik..
ReplyDeletesama la dgn mak saya dedulu tak guna serbuk perasa. sejak 2 menjak ni terguna hilal plak.. mmg kena perli rapat la. hahaha. pastu asyik la dok kona merata. itu ini. hilal tak pa.. tak pa.. adoiii.. dedulu guna gula + garam j..
Terliur. Nyum... Nak masak ntah la bila. The very not rajin.
ReplyDeletetu diaaaaa..seronok kalo buat sendiri kan cik puan kutu..... penoh hah gravy die...tak kedekut bahan..semua kasi letak...puas meratah n cecah dgn sos die tu.....
ReplyDeleteKakak ni kadang kan buat goreng ikan tak salut tepun pun, tapi kurang kicklah sebab cuma dgn kunyit garam kan..
ReplyDeleteIni tengok pun dah mengancam:)
amboiii pK kemain sedap lagi... Huhuhu. aina suka letak byk nenas. =D
ReplyDeletelamanyaaaaaaaaaa xjln2 kt blog...huhuhu...
ReplyDeletenyum.nyum.nyum....baru berura2 nk masak resepi ni hr ni.....
Dapnyer ikan jenahak..
ReplyDeleteMak kalau buat sweet sour tak da nenas pun jalan jugak PK haha.... janji ada masam masam sos sudah! Depa yg kat rumah tu bukan tau apa..... Mereka tau makan ja....Tak sedap cuit cuit jalah.....
ReplyDeleteMmg mewah kuah tu....silap silap boleh hirup tu hihi....
sedap ni
ReplyDeleteslurrppp.... sedapnya :)
ReplyDeletemasakan feveret anak2 aida ni.
ReplyDeleteand aida x pernah letak nenas tau.
sebab... ntah la. maybe stok kat umah takde kot.
yes betul. kuah byk, sedap. gaul dgn nasi wow!
aida selalu sweet sour kan ikan bawal aje.
tu yg selalu beli.