Pages

Wednesday, August 05, 2015

Cara-cara Tanak Pulut



Amboi cara sangat kan. Saja la pun nak habaq aku baru pandai masak pulut. Dah tua-tua ni baru nak belajar tanak pulut. Pertama kali buat pulut durian last year kot, masa tu pulut aku lembik sikit. Bulan puasa tempohari aku buat pulut durian tekstur pulut macam keras sikit, semalam aku buat pulut kuning baru perfect pulutnya. 

Mana tau boleh dijadikan panduan buat adik-adik yang baru nak belajar. Tak payah nak gelakkan aku sangat, better late than never kan.hehe. Masak pulut ni pun sebenarnya ada banyak cara. Aku malas la nak explain yang banyak cara tu, cuma nak cerita cara aku je! Boleh camtu.haha..

Yang pertama sekali kena sukat pulut ikut sukatan cawan, kalau buat dua cawan pulut, maka air santan mestilah dua cawan juga. Pendek kata sukatan pulut kena sama dengan sukatan santan. Santan tu ikut suka la kalau nak lemak letak lebih, tapi pastikan sukatan tu sama ye dengan pulut.

Pulut tu pastikan rendam dulu, lama sikit pun takpa. Aku rendam lebih kurang 7-8 jam. Kalau nak buat pulut kuning kena la rendam pulut dengan kunyit ya kawan-kawan. Lagi lama rendam lagi cepat pulut kita masak. Kalau terlebih rendam tak tau la aku kot terlembik pulut. Yang tu kena tanya pada yang pakar.hahaha..

Ok kita mulakan acara tanak pulut. Mula-mula pulut yang dah direndam tu cuci bersih dan toskan. Masuk bekas pastu kukus. Kukus la dalam 10-15 minit dulu kaup balikkan kalau rajin bagi masak sama rata pastu baru masuk santan. Dah masuk santan kacau rata masuk garam sikit, then kukus sampai masak. 

Sekian cara-cara tanak pulut.kahkah..



Ni pulut kuning semalam kalut bersilat tak sempat makan tapau makan kat opis. Mula-mula ingat nak buat kari, last minute tukar plan buat rendang daging. Sedap woo!







37 comments:

  1. ehhhhhhhhhhhh cik puan kutu...lieya suke entry niiii hokeyyy...

    seumur hidiup tak penah tanak pulut... tapi suke makan pulut...so gigih lee tiap jumaat turun awal ke kafe sbb mmg ade pulut tiap jumaat .....pasni leh try sendiri..... tapi ade org buat pakai rice cooker jek masak pulut ni cik puan kutu...lagi sonang kalo gitu...tapi tekstur tak menarik mcm di kukus la kan....

    ReplyDelete
  2. Yg tu tanak erkkkk, kalau kat sini, tanak tu bermaksud campur pulut + santan, masak guna periuk nasi..

    Yg PK tunjuk tu cara2 nak kukus pulut..

    "Amboi2 UA, komen tu x toleh kiri kanan, cam le dia tu pandai sangat, jangan marah noo.. hi3"

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh kira saya salah penggunaan perkataan la ni.haha nmpk sgt tak reti..kena tukaq tajuk cara2 kukus pulut la

      Delete
    2. Rilek le PK, akakpn bukan betul gak tatabahasa, ejaan dsb, maklumlah bukan Cikgu..

      Delete
  3. terasalah kita..dah tua pun tak pandai masak pulut..sob2

    ReplyDelete
  4. Nyampahnya! Better late than never yerk. Yalah, kita pun tak pernah tanak pulut. Tapi yang tak berapa faham, katanya kalau nak lemak letak santan lebih sikit tapi mula-mula katanya... sukatan pulut dengan santan mesti sama. So, kalau nak lebih lemak berkrim disukai ramai, pulutnya dua cawan dan santannya dua cawan juga ke? Tang mananya yang boleh dilebihkan tu?

    Hihihi... minta maaflah yerk saya ni budak bebal belajar masak memasak yang very rare happening kat dapur rumah kita ~_^ Soalan pun sampai tepuk dahilah tukang masak nak menjawab nih ^_^

    Psst... cara bertanya macamlah nak tanak pulut sama padahal... hampas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. su guna santab yg pekat siap beli kt kedai tu MD..so boh santan tarik air..jailah air santan.kira sukatan air santan tu sama byk ngan pulut..klu nk lebih santan kurangkan air. .yg pning sukatab cecair yg masuk sama dengan santan.begitulah kekdahnya.haha ye2 je habaq macam dia nk p masak pulut plaj pasni kan.huhu

      Delete
    2. adoi byk plak typo..buat2 faham sudah.haha

      Delete
  5. Kalu bunda tanak pulut kuning ni tak sukat pun santannya.....agak2 jer lemak kita nak... jgn terlebih sangat nanti lembik pulak...

    pulut kuning bunda suka juga makan ngn sambal bilis...sebab tak muak sangat...sambal kan tak bersantan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh bunda kan org lama.mesti expert bab agak..sy baru nak belajar..ni pun dh kna tegur salah penggunan bahasa..bkn tanak tp kukus.kahkah

      Delete
  6. Amboih sedapnya makan dgn rendang daging... si faris ni pun dah berapa hari dok ckp nak mkn nasi kuning... haih.. gamaknya kena buat jugak la ni...

    ReplyDelete
  7. kite tak pandai terus nak tanak pulut..

    ReplyDelete
  8. saya pon suka kukus. ikut style mak.
    kalau tanak risau takut terlembik .apaa pon tak boleh..
    sedap,kan makan pulut dgn rendang.. aduh duh..

    ReplyDelete
  9. bagushhhhh..
    slama ni mmg x reti nk buat..sbb cerewet sikit kan..
    tp tgk cara PK mcm xdelah cerewet mana.. blh cuba, sbb feberet asya ni

    ReplyDelete
  10. selamat hari raya..maaf zahir batin PK
    mula2 baja tajuk dan baca cerita acik keliru he he

    kalau kukus tu acik panggil pulut masak kukus..kalau tanak tu..acik tak kukus..masak dalam rice cooker macam masak nasi tu..guna santan dan letak garam sikit

    ReplyDelete
  11. husna suka mkn pulut saja.. mkn mcm tu jaa.. sedapp~
    tp nak buat err tak reti..:p

    ReplyDelete
  12. saya pun sampai skrang tak pandai tanak pulut... apatah lagi kukus pulut cenggitu... Nanti bila pandai tanak pulut, kena buat entry jugak ni... ekekkee

    ReplyDelete
  13. Seumur hidup saya ni baru 3 kali rasanya saya masak pulut. Tanak la.. kalau kukus saya baru buat sekali..buat pukut kuning pula tu masa tu. Adoi, kira berani betul cuba.. menjadi tapi tawar.. letak garam kedekut sangat..

    ReplyDelete
  14. Ai cik PK sibuk ke ni...lama tak update blog....mana pegi tu?

    ReplyDelete
  15. Amboi, lamanya tanak pulut sampai la ni tak muncul lagi dengan entri baru! Pulut tak masak-masak ke ni, PK ^_^

    ReplyDelete
  16. Kakak tengok gambar aje dah terliur dibuatnya:)
    Siap dgn gandingan mantap lagi.

    ReplyDelete
  17. Wah...best ni...wa pun x pernah masak pulut..x reti..:)

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Pk..
    kaksura kalau masak pulut ikut suka jer..kadang2 menjadi..kadang2 kureng..tapi bolehla ..makan2 sendiri..
    serius nampak sedap pulut n rendang tu..rasa nak buat jugak la..:)

    ReplyDelete
  19. suka sangat2 makan pulut ni...

    ReplyDelete
  20. sedapnya...lama xmkn pulut.

    ReplyDelete
  21. Thank you sebab ajar cara nak tanak pulut. Eh, tanak ke kukus ni? aya mmg tak pandai masak pulut. Heheh.

    ReplyDelete
  22. mujurlah baca, kalau tak memamng taktau kena rendam dulu hehehe

    ReplyDelete
  23. pk, xkan sambung makan pulut droyan plakk kot.lamanya x menjelma. sihat ka anak beranak.. ?
    harapa sihat semuanya ye

    ReplyDelete
  24. Saya x reti tanak pulut. Kikiki.... Kadang elok kadang lembik

    ReplyDelete
  25. wak pon dh lama x mamam pulut., huhu2

    ReplyDelete
  26. Akk..lama x snggh sini..rindu akk ^_^

    ReplyDelete
  27. Akak baru2ni teringin makan pulut kuning, gigih la buat dgn kari kambing. Kebetulan ada kawan nak dtg, buat lebih sikit..

    Jln2 bw, eh eh jumpa pulut kuning jugak. Tp tak silap mcm ada nampak pic ni kat fb sblm ni. Mungkin PK ada share link kut..

    ReplyDelete
  28. Ok jugak dr sy tak penah masak pulut.hihi..ok saya akan ingt sukatan dia tu...msti sama pulut dgn santan..ok pass..cuma pengukus xde lg..adeh..bleh buat kek coklat skli nnt

    ReplyDelete
  29. pk, sibuk ka ?
    pa citaaaaa :)
    entry baru plisssss

    ReplyDelete
  30. TQ...TQ.... mak walaupun dah senja, tak pas jugak tanak pulut hihi.....
    Tapi selalunya cheq tanak ja PK....maleh weyh nak kukuih.... Lagi pun selalu makan dgn kuah durian ja....

    Rasanya kalau makan dgn rendang mmg elok sangat kukuih cenggini

    ReplyDelete
  31. haha sy lak dulu nk tanak beras nasi , xtau plak tuh beras pulut . tanak mcm biasa , tp tbe2 bau laen then xkeras mcm nasi . ghupeny tertanak pulut , pulutw okey xkeras n xlembik . tp lani nk tanak pulut lpe da cre n tkot slah haha

    ReplyDelete

Komen tanpa nampak kejanggalan ok!