Pages

Monday, July 13, 2015

Resepi Mudah Sate Ikan @ Lockching



Kebetulan ada stok ikan kembung tak laku kejung dalam freezer, dari buang baik aku transform jadi makanan sedap. Tempohari beli sate ikan, lidinya aku basuh dan simpan sebab berangan nak buat sendiri, akhirnya jadi jugak kan.haha..


Resepi Sate Ikan : Isi ikan + bawang merah + bawang putih blend sampai hancur. Tuang bahan blend ke dalam bekas, masukkan tepung ubi + garam + serbuk perasa, gaul sebati. Bentukkan ikut suka kemudian rebus dalam air yang mendidih. Dah timbul, angkat dan sejat. Cucuk pada lidi sate, bakar atas api, sedia dimakan dengan sos.


Aku tak sempat nak buat sos manisnya dah kalut nak masuk kerja malam. Next time kena rendam sate dalam sos baru sama feelnya macam beli. Aku bakar pakai pemanggang ajaib je ni. Sedap..Afia makan punya banyak, tak sangka dia pun suka, ingatkan ibu dengan abang Aiman je hantu sate ikan.










19 comments:

  1. Cuba kalau goreng saja ikan tu mesti tak laku kan....jadi sate macam ini teruja semua nak makan.

    ReplyDelete
  2. salam ramadhan, tp sy kureng sikit nk mamam fishball jugakk ;p

    ReplyDelete
  3. ada jer idea pk nih..
    sate ikan yang dulu ngan sekarang memang banyak beza..dedulu sedap isi ikan banyak..

    ReplyDelete
  4. rajin murni buat .. mmg gigih betul ni, lgpun ada ikankan.. xdelah membazir buang ...

    ReplyDelete
  5. zaman sekolah dulu suka makan ni..buat sendiri pun best gak..dijamin bersih dan halal.

    ReplyDelete
  6. ah.. tgk resipi sellau mcm sennag.

    ReplyDelete
  7. Rajin nya...bagus jugakkan ..tak lah anak2 jemu dengan yang biasa jer...

    Salam Aidul Fitri buat PK sekeluarga...

    ReplyDelete
  8. yummm..menarik ni.. buiasa beli y dh siap aje.

    Salam Aidilfitri
    Maaf Zahir & Batin

    ReplyDelete
  9. nyum... sedapnya sate ikan..selalu dok beli ja.. boleh buat nti ni..sbb selalu sgt ada ikan kejung kat rumah...hehe
    Salam Aidil Fitri buat PK & anak2.. kosong2 ye...:)

    ReplyDelete
  10. Emmm... memang pandai aje mengolah jadi tambah sedap:)

    Selamat Hari Raya dari kakak.. maaf zahir & batin.

    ReplyDelete
  11. hurmm lepas ni mmg buat sate sendiri je la kalau tak asyik duk beli lokching ni je...anak3 mmg suka :)

    ReplyDelete
  12. Sedapnya.. boleh cubalah nanti.
    Salam Aidilfitri buat PK sekeluarga. Maaf zahir batin.

    ReplyDelete
  13. Nampak senang je,buat sendiri boleh dapat banyak.. Tq resepi

    ReplyDelete
  14. Salam. Klo kite, kite suka goreng pehtu cicah sos cili
    Dap dap dap.

    P.s: BW sini

    BTW selamat hari raya aildilfiri maaf zahir batin :)

    ReplyDelete
  15. Salam. Klo kite, kite suka goreng pehtu cicah sos cili
    Dap dap dap.

    P.s: BW sini

    BTW selamat hari raya aildilfiri maaf zahir batin :)

    ReplyDelete
  16. Sedapnya...esok last puasa 6 saya Jumaat nak p cari la ni..sedap2... apapun salam syawal semua... maaf zahir batin..

    ReplyDelete
  17. Pergh.....sate ikan pun buat....mmg terlebih rajin ni...
    Tp betullah kalau ikan dah lama dlm fridge mmg tak sedap ek. Mmg elok sangat lew tu buat sate...
    Salam Eidulfitri, maaf zahir batin PK....

    ReplyDelete
  18. buat sendiri.bestnya
    saya dok beli kt tasik titiwangsa je..
    kemahen la nk mmbuatnya.tunggu rania besarsikit nk buat sndiri juga la.. aamiin
    thanks pk kongsi resepinya

    ReplyDelete
  19. Kesian kita, first time dengar nama lockching ni. Sate ikan rupanya...

    ReplyDelete

Komen tanpa nampak kejanggalan ok!