Kebetulan ada stok ikan kembung tak laku kejung dalam freezer, dari buang baik aku transform jadi makanan sedap. Tempohari beli sate ikan, lidinya aku basuh dan simpan sebab berangan nak buat sendiri, akhirnya jadi jugak kan.haha..
Resepi Sate Ikan : Isi ikan + bawang merah + bawang putih blend sampai hancur. Tuang bahan blend ke dalam bekas, masukkan tepung ubi + garam + serbuk perasa, gaul sebati. Bentukkan ikut suka kemudian rebus dalam air yang mendidih. Dah timbul, angkat dan sejat. Cucuk pada lidi sate, bakar atas api, sedia dimakan dengan sos.
Aku tak sempat nak buat sos manisnya dah kalut nak masuk kerja malam. Next time kena rendam sate dalam sos baru sama feelnya macam beli. Aku bakar pakai pemanggang ajaib je ni. Sedap..Afia makan punya banyak, tak sangka dia pun suka, ingatkan ibu dengan abang Aiman je hantu sate ikan.
Cuba kalau goreng saja ikan tu mesti tak laku kan....jadi sate macam ini teruja semua nak makan.
ReplyDeletesalam ramadhan, tp sy kureng sikit nk mamam fishball jugakk ;p
ReplyDeleteada jer idea pk nih..
ReplyDeletesate ikan yang dulu ngan sekarang memang banyak beza..dedulu sedap isi ikan banyak..
rajin murni buat .. mmg gigih betul ni, lgpun ada ikankan.. xdelah membazir buang ...
ReplyDeletezaman sekolah dulu suka makan ni..buat sendiri pun best gak..dijamin bersih dan halal.
ReplyDeleteah.. tgk resipi sellau mcm sennag.
ReplyDeleteRajin nya...bagus jugakkan ..tak lah anak2 jemu dengan yang biasa jer...
ReplyDeleteSalam Aidul Fitri buat PK sekeluarga...
yummm..menarik ni.. buiasa beli y dh siap aje.
ReplyDeleteSalam Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin
nyum... sedapnya sate ikan..selalu dok beli ja.. boleh buat nti ni..sbb selalu sgt ada ikan kejung kat rumah...hehe
ReplyDeleteSalam Aidil Fitri buat PK & anak2.. kosong2 ye...:)
Emmm... memang pandai aje mengolah jadi tambah sedap:)
ReplyDeleteSelamat Hari Raya dari kakak.. maaf zahir & batin.
hurmm lepas ni mmg buat sate sendiri je la kalau tak asyik duk beli lokching ni je...anak3 mmg suka :)
ReplyDeleteSedapnya.. boleh cubalah nanti.
ReplyDeleteSalam Aidilfitri buat PK sekeluarga. Maaf zahir batin.
Nampak senang je,buat sendiri boleh dapat banyak.. Tq resepi
ReplyDeleteSalam. Klo kite, kite suka goreng pehtu cicah sos cili
ReplyDeleteDap dap dap.
P.s: BW sini
BTW selamat hari raya aildilfiri maaf zahir batin :)
Salam. Klo kite, kite suka goreng pehtu cicah sos cili
ReplyDeleteDap dap dap.
P.s: BW sini
BTW selamat hari raya aildilfiri maaf zahir batin :)
Sedapnya...esok last puasa 6 saya Jumaat nak p cari la ni..sedap2... apapun salam syawal semua... maaf zahir batin..
ReplyDeletePergh.....sate ikan pun buat....mmg terlebih rajin ni...
ReplyDeleteTp betullah kalau ikan dah lama dlm fridge mmg tak sedap ek. Mmg elok sangat lew tu buat sate...
Salam Eidulfitri, maaf zahir batin PK....
buat sendiri.bestnya
ReplyDeletesaya dok beli kt tasik titiwangsa je..
kemahen la nk mmbuatnya.tunggu rania besarsikit nk buat sndiri juga la.. aamiin
thanks pk kongsi resepinya
Kesian kita, first time dengar nama lockching ni. Sate ikan rupanya...
ReplyDelete