Pages

Saturday, May 23, 2015

Tart Telur Super Sedap



Berangan nak buat tart dah lama, sampailah baru ni dapat kekuatan mengetart buat pertama kali. Seperti yang aku jangkakan, memang renyah ok, perlu tahap kesabaran tinggi. Bayangkanlah nak tekan cengkerang dia tu satu-satu. Ni ok lagi aku buat versi besaq punya, kalau yang  kecik-kecik besar biskut raya tu mau meroyan. Belum cerita lagi bab cik pia penyibuk merap nak nenen. Mula-mula tu boleh la sabar, dah lama bosan gila macam nak hempuk doh sebijik penumbuk terus masuk oven.hahaha..

Ternyata berbaloi aku sabar hingga titisan darah terakhir, sedap sangat tart telur ni. Kalau filling blueberry cheese, fulamak mesti lagi mabeles! Rupa tu memang kelaut la. Yang ni pun kira paling cantik dah aku display, hat rupa buruk banyak dah masuk perut on the way pembikinan tart.hehe..


Resepi shell : 1 cawan marjerin/butter dipukul hingga kembang dengan 1/2 cawan gula (kisar halus). Masukkan 1 biji telur + 1 st esen vanilla, kalau lagi. Masukkan 2 1/4 cawan tepung sedikit demi sedikit hingga membentuk doh tak melekat. Tekan dalam acuan tart dan bakar. Buat nipis je ye, dah bakar nanti kulit tart akan kembang.

Resepi Filling : 1 tin susu cair + 4 biji telur + 1 st esen vanilla + 2 sudu tepung kastard + 1/4 cawan gula + sedikit pewarna kuning, kacau sebati, masukkan dalam jug kecil supaya senang nak tuang.

* Filling boleh terus tuang dan bakar bersama shell atau bakar shell dulu pastu baru boh filling untuk tekstur lebih crunchy. Shell boleh juga buat dahulu dan simpan dalam bekas kedap udara.

Aku buat filling telur setengah sukatan saja. Lebihan shells ni dua hari kemudian dapat idea nak blander mangga masak buat filling. Balik kerja ditinggalkan Aiman dan abahnya yang dating berdua tengok wayang, lapar nak cepat punya pasal aku boh hirisan dadu mango pastu baru tuang filling telur. Yang ni rupa lagi jahanam, sampai pecah shell aku kerjakan.haha


Walaupun azab nak siapkan tart ni, memang puas hati makan air tangan sendiri. Kalau beli tu tak heran sangat la kan. 










22 comments:

  1. nak 5 biji setiap jenis...hehehe, utk saya 3 biji, en.abe 2 biji sudah...x aci betul.

    ReplyDelete
  2. Giler tka ppuas hati kalau macam gini dapatnya... I tumpang excited la yer, nak tumpang semulut dua tak dapat :D

    ReplyDelete
  3. Bestnya dpt buat tart telur sendiri muni. Nampak sedap. Terliur tengok. Hehe...

    ReplyDelete
  4. Tahniah PK.. berjaya siapkan tart ni walaupun katanya renyuh.. kalau dah sedap tu, semua penat lelah rasa berbaloilah kan?

    Kalau kecil nati kena makan banyak kali, yang besar makan 3 dah kenyang.. haha..

    ReplyDelete
  5. Grrrr....nampak cam sedap tu akak....aishh

    ReplyDelete
  6. kegemaran saya juga ni...
    pernah buat sekali, tapi tak menjadi... lepas tu malas dah nak cuba lagi... huhuh

    ReplyDelete
  7. Kakak rasa yg filling mangga blended tu sedap agaknya. Tak pernah terfikir pun...

    ReplyDelete
  8. lea 4 tahun lepas berkobar2 semangat nak buat cheese tart.lepas tu malas dah nak buat. nak buat cengkerang dia tu yg malas sgt2.sekarang tersimpan elok acuan dalam laci

    ReplyDelete
  9. Abaikan rupa,janji sedap sbb sendiri yg masak

    ReplyDelete
  10. tahniah PK...berjaya juga akhirnya...janji sedap :)

    ReplyDelete
  11. rajin giler lah kak PK ni..no wonder orang jual tart ni mahal..bukan senang nak buat

    ReplyDelete
  12. kalau dah rajin tu kan..buat apa pun menjadi

    ReplyDelete
  13. Rajinnya puan kutu niii...jeles i u.hehe

    ReplyDelete
  14. woww... peberet ni PK.. sedapppnya nampak... :)

    ReplyDelete
  15. Amboi, statement yang last tu! Berkecai hati membacanya tau ^_^

    Renyah macamana sekalipun dah namanya si PK tukang masak campak baling tak ikut sukatan, memang boleh buat punya. Rupa tiada takpa asalkan bila masuk mulut sedap baq hang... Hehehe!

    ReplyDelete
  16. cayalah pk
    saya tart telur kurng sikit
    kalau blueberry cheese tart suka ya amat..

    azab pon jnji puas hti kan

    ReplyDelete
  17. sedap!!!!

    saya sentiasa makan yang x heran sangat tu << beli punya. x pernah buat. huhuhuhu

    ReplyDelete
  18. sedapnya... tabik spring lah toink toink :)... oo mcm ni ye filing buat egg tart... eija blm pnh cuba selalu buat cheese tart ja... hantu cheese kan hihi

    ReplyDelete
  19. Kalau yg rajin masak pun ckp hazab nak buat, inikan lagi mak yg kurang rajin, bukan pemalas ( tak mo ngaku tu hihi)....Oh mmg tidaklah mak nak cuba PK.... Sanggup tak makan hihi...

    ReplyDelete
  20. mcm menarik je. Klo beli..2 kping je da 3 inggit. Buat sendiri lg puas ati kn..leh suka hati nk buh apa. Tp rajin ngn x rajin je la :p

    ReplyDelete
  21. saya suka sangat2 kuih ni tau... tp tu la, kene berpantang demi anak...

    ReplyDelete
  22. yumm..yumm..mmg nmpk sedap

    ReplyDelete

Komen tanpa nampak kejanggalan ok!