Berangan nak buat tart dah lama, sampailah baru ni dapat kekuatan mengetart buat pertama kali. Seperti yang aku jangkakan, memang renyah ok, perlu tahap kesabaran tinggi. Bayangkanlah nak tekan cengkerang dia tu satu-satu. Ni ok lagi aku buat versi besaq punya, kalau yang kecik-kecik besar biskut raya tu mau meroyan. Belum cerita lagi bab cik pia penyibuk merap nak nenen. Mula-mula tu boleh la sabar, dah lama bosan gila macam nak hempuk doh sebijik penumbuk terus masuk oven.hahaha..
Ternyata berbaloi aku sabar hingga titisan darah terakhir, sedap sangat tart telur ni. Kalau filling blueberry cheese, fulamak mesti lagi mabeles! Rupa tu memang kelaut la. Yang ni pun kira paling cantik dah aku display, hat rupa buruk banyak dah masuk perut on the way pembikinan tart.hehe..
Resepi shell : 1 cawan marjerin/butter dipukul hingga kembang dengan 1/2 cawan gula (kisar halus). Masukkan 1 biji telur + 1 st esen vanilla, kalau lagi. Masukkan 2 1/4 cawan tepung sedikit demi sedikit hingga membentuk doh tak melekat. Tekan dalam acuan tart dan bakar. Buat nipis je ye, dah bakar nanti kulit tart akan kembang.
Resepi Filling : 1 tin susu cair + 4 biji telur + 1 st esen vanilla + 2 sudu tepung kastard + 1/4 cawan gula + sedikit pewarna kuning, kacau sebati, masukkan dalam jug kecil supaya senang nak tuang.
* Filling boleh terus tuang dan bakar bersama shell atau bakar shell dulu pastu baru boh filling untuk tekstur lebih crunchy. Shell boleh juga buat dahulu dan simpan dalam bekas kedap udara.
Aku buat filling telur setengah sukatan saja. Lebihan shells ni dua hari kemudian dapat idea nak blander mangga masak buat filling. Balik kerja ditinggalkan Aiman dan abahnya yang dating berdua tengok wayang, lapar nak cepat punya pasal aku boh hirisan dadu mango pastu baru tuang filling telur. Yang ni rupa lagi jahanam, sampai pecah shell aku kerjakan.haha
Walaupun azab nak siapkan tart ni, memang puas hati makan air tangan sendiri. Kalau beli tu tak heran sangat la kan.
nak 5 biji setiap jenis...hehehe, utk saya 3 biji, en.abe 2 biji sudah...x aci betul.
ReplyDeleteGiler tka ppuas hati kalau macam gini dapatnya... I tumpang excited la yer, nak tumpang semulut dua tak dapat :D
ReplyDeleteBestnya dpt buat tart telur sendiri muni. Nampak sedap. Terliur tengok. Hehe...
ReplyDeleteTahniah PK.. berjaya siapkan tart ni walaupun katanya renyuh.. kalau dah sedap tu, semua penat lelah rasa berbaloilah kan?
ReplyDeleteKalau kecil nati kena makan banyak kali, yang besar makan 3 dah kenyang.. haha..
Grrrr....nampak cam sedap tu akak....aishh
ReplyDeletekegemaran saya juga ni...
ReplyDeletepernah buat sekali, tapi tak menjadi... lepas tu malas dah nak cuba lagi... huhuh
Kakak rasa yg filling mangga blended tu sedap agaknya. Tak pernah terfikir pun...
ReplyDeletelea 4 tahun lepas berkobar2 semangat nak buat cheese tart.lepas tu malas dah nak buat. nak buat cengkerang dia tu yg malas sgt2.sekarang tersimpan elok acuan dalam laci
ReplyDeleteAbaikan rupa,janji sedap sbb sendiri yg masak
ReplyDeletetahniah PK...berjaya juga akhirnya...janji sedap :)
ReplyDeleterajin giler lah kak PK ni..no wonder orang jual tart ni mahal..bukan senang nak buat
ReplyDeletekalau dah rajin tu kan..buat apa pun menjadi
ReplyDeleteRajinnya puan kutu niii...jeles i u.hehe
ReplyDeletewoww... peberet ni PK.. sedapppnya nampak... :)
ReplyDeleteAmboi, statement yang last tu! Berkecai hati membacanya tau ^_^
ReplyDeleteRenyah macamana sekalipun dah namanya si PK tukang masak campak baling tak ikut sukatan, memang boleh buat punya. Rupa tiada takpa asalkan bila masuk mulut sedap baq hang... Hehehe!
cayalah pk
ReplyDeletesaya tart telur kurng sikit
kalau blueberry cheese tart suka ya amat..
azab pon jnji puas hti kan
sedap!!!!
ReplyDeletesaya sentiasa makan yang x heran sangat tu << beli punya. x pernah buat. huhuhuhu
sedapnya... tabik spring lah toink toink :)... oo mcm ni ye filing buat egg tart... eija blm pnh cuba selalu buat cheese tart ja... hantu cheese kan hihi
ReplyDeleteKalau yg rajin masak pun ckp hazab nak buat, inikan lagi mak yg kurang rajin, bukan pemalas ( tak mo ngaku tu hihi)....Oh mmg tidaklah mak nak cuba PK.... Sanggup tak makan hihi...
ReplyDeletemcm menarik je. Klo beli..2 kping je da 3 inggit. Buat sendiri lg puas ati kn..leh suka hati nk buh apa. Tp rajin ngn x rajin je la :p
ReplyDeletesaya suka sangat2 kuih ni tau... tp tu la, kene berpantang demi anak...
ReplyDeleteyumm..yumm..mmg nmpk sedap
ReplyDelete