Pages

Tuesday, April 14, 2015

Jeruk Pelam Asam Boi, Pizza Roti Bodo, Churros Cicah Coklat



3 projek semalam. Ambik hang tajuk senala.



Balik kerja macam biasa bertindak supermak terus masuk dapur masak lunch. Dalam kelam kelibut nak hantar Aiman Kafa sempat lagi potong pelam muda yang dah berhari dalam peti ais. Yang ni pelam area opis aku. Depa kait, benda dah ada, rezeki takkan nak tolak. Baru pertama kali buat jeruk asam boi yang fenomena sangat ni. Aku macam biasa la..Lambat dalam segala hal. Memang tak layan sangat pelam muda. Ada..makan..takda no hal! Kalau yang masak manis memang aku tak tolak la. Yang tu peberet.



Lepas buka menu simple ayam goreng dengan buncis goreng udang plus kicap, kena fikirkan dinner untuk anak bujang juga. Ada balance tomato puri dalam peti ais apa lagi terus buat sos pizza. Inti isi ayam dan udang cincang plus karot ikut bahan apa yg sedia ada. Guna roti gardenia, boh sos, mayones dan cheese masuk pemanggang ajaib, setel!


Hat ni mengidam nak makan. Lepas maghrib buat jugak guna tangan ja bentuk churros jadi panjang. Gigih sangat kan. Kelass tak kelass churros aku, gedabak hodoh dah serupa cakoi. Jenuh pecah kepala pikiaq camna nak buat tanpa piping bag.haha. Aku buat sos coklat juga cicah sama churros. Aiman kata macam donut ja ibu. Memang la nak..hat ni donut sepanyol!








18 comments:

  1. rajin betul...saya semalam buat 2 lauk berbuka sempat baring sekejap. penat betul rasa semalam

    ReplyDelete
  2. Eleh... Aiman ni auntie tahu kata macam donut pun tapi licin juga kan semua masuk dlm perut dah..:)

    ReplyDelete
  3. Itulah, tengok gambar macam cakoi tapi nama glamor pulak churros :)

    Rajin PK ni memang susah nak ikut. Terus jadi malas bila tengok banyak sangat menu keluar sekali masuk dapur!

    ReplyDelete
  4. wahhh ko ni mmg terer betui ...dlm dok kelam kabut nk antar anak pi kafa tu sempat lagi .....

    ReplyDelete
  5. Salam, dtg menjengah bila ada sedikit kelapangan. Walau jrg bertamu, ingatan itu tetap ada dikalbu. Semua KA suka hehehe

    ReplyDelete
  6. Pernah buat juga corus tu tapi tak cantik jadinya sbb acuan tak sesuai mmg betul-betul kurus....tapi telan jugaklah

    ReplyDelete
  7. wow jeruk ...dulu mase dtg musim jeruk ni penoh pic jeruk ni kat fb...teliur2 tgk dibuatnyer....lieya penah rase sekali jek kawan buat....

    rajin laa cikpuan kutu...siap ade pizza hah.... churos pun ade...lieya dah tgk ramai blogger buat...amik gak resepi...tapi buat tak buat2 pun lagi ni hahaahahah

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah sedap ni, saya suka tengok entry menu2 macam ni :)

    ReplyDelete
  9. haa tu diaa..s ekali donut sepnyol ibu blnja aiman smlm
    x kisah la pk jnji ada bnda nk dimakan

    jeruk pelam asam.. nyum nyum

    ReplyDelete
  10. wahhh rajinnya. Mula-mula pun fikir cakoi (emoticon monyet tutup mata sini), tapi serious, baru kenal churros, adehhh darat gak ni

    ReplyDelete
  11. Rajinnya
    x pernah lg mkn donut spain..betuah aiman ye ibu rajin mencuba

    ReplyDelete
  12. Sedapnya jeruk tu..Sya dah ada plan nak buat nanti..hehe

    ReplyDelete
  13. wah tak pernah terfikir nak buat pizza dalam pemangganga ajaib ni, thanks idea best!

    ReplyDelete
  14. rajin nye dia..sekali harung masak semua...

    ReplyDelete
  15. tu dia...tapi jeruk asam boi tu je yang buat saya tergoda..aisehhh

    ReplyDelete
  16. Banyak2 ni saya sedih tgk jeruj pelam tu.. tadi kawan bawa tapi sb saya sibuk sangat xsmpat makan.. tau2 dh habis..

    ReplyDelete
  17. yang paling mgiurkan..jeruk mempelam laa..

    ReplyDelete

Komen tanpa nampak kejanggalan ok!