Pages

Sunday, February 22, 2015

Resepi Salad Kentang @ Olivye



Fikirkan stok kentang yang agak banyak tak terluak, aku teringat resepi olivye mak mertua bakal besan. Sebelum ni aku dah pernah share resepinya. Yang tu versi hempuk masuk bekas, lunyai terus kentang aku kan. Kali ni aku rajin sikit meracik kentang dan telur. Sebab ada permintaan resepi, aku kongsi sekali lagi. Lagipun kali ni aku dah tambah isi ayam dalam salad. Sedap tau! 

Aiman tengok gambar tanya lagi pasal olivye. Balance lepas kami makan abah dia dah makan sampai habis. Abah tak sempat rasa lagi masa pertama kali ibu buat dulu. Baru ni makan mulut tak henti kata sedap. Mana tak sedap kalau makan pun bini yang suapkan.hehe.

Resepi ni mengikut sukatan yang aku buat. Kebetulan stok sosej tinggal 3 batang. Bak kata bakal besan, seni kulinari kena hebat. Pepandai la adjust bahan banyak mana korang suka. Kalau nak tambah sayur, daging, sotong, udang or ketam  dipersilakan. Aku tak berapa suka mix vege, tu sebab aku guna karot yang direbus.



Resepi Potato Salad @ Olivye : 4 biji kentang direbus dan diracik halus + 3 biji telur rebus yang diracik halus + 3 batang sosej dipotong yang digoreng or rebus + isi ayam dadu yang digoreng + mix vegetables +  garam + moyones secukupnya. Gaul sebati semuanya. Siap!


Boleh terus makan atau disejukkan dalam peti ais. Mudah kan? Selamat mencuba!   






11 comments:

  1. Waaaa..menarik. Mkn begitu je ke?
    Bakal besan? Eh!?

    ReplyDelete
  2. @Chot

    Boleh makan begitu saja.mkn dengan roti ke nasik,dengan chickenchop, buat inti wrap pun silakan..guna kan seni kulinari yg ada..kami mkn begitu saja,licin!

    ReplyDelete
  3. nampak sedap dan simple...saya suka kentang!

    ReplyDelete
  4. haha.. saya buat 2 kali je dulu, dah malas nk cuba, padahal masa buat tu rasanya sedap je di tekak..

    ReplyDelete
  5. ptt la abg aiman bam bam ...mama die kuta masak ... rajin ade je resepi baru tau

    ReplyDelete
  6. Yelah lama tak buat resepi jiran sebelah ...Teringin pulak nak buatnya...Hari tu kentang sampai tumbuh tunas....punyalah banyak tp tak masak apa...

    Resepi ni yg penting kena kreatif, barulah ada inovasi resepi namanya hihi

    ReplyDelete
  7. Ok..ok... boleh imagine cara nak buat. Nak skip part sosej tu. Ayam boleh letak. Sedapnya... nyum.

    ReplyDelete
  8. dapnya.tak terbuat buat lagi pk :)

    ReplyDelete
  9. Hahaha.... tetiba teringat kat mak mentua *_* Rasa macam lama pulak tak kongsi resepi masakan mak mentua walaupun buat juga kat rumah tu dalam kata malas ke dapur! Resepi mereka mudah, tak banyak bahan nak menumis bagai. Tapi biasalah bila mood takda, nak ambil gambar pun malas.

    Olivye ni saya pun dah lama tak buat. Dok sibuk dengan pilaf dan seangkatan dengannya :)

    ReplyDelete
  10. Sedap yer..nk try la..tq utk resepi ni..jmput singgah di blog saya ye dirawanhartawan.blogsport.com

    ReplyDelete

Komen tanpa nampak kejanggalan ok!