Menu balik kampung tempohari. Resepi dari adik aku, Ain. Disebabkan aku jarang masak benda masakan dinamakan sweet and sour ni haruslah tempek resepi supaya senang nak refer. Almaklum semakin meningkat umuq ni jangan ingat masak simple gini boleh ingat selamanya. Tiba masa nak masak kang tak pasal-pasal je lupa. Gambar macam hapa lagi harap maaf nak cepat.hehe
Untuk Ikan : Bersihkan ikan, lumur dengan garam, serbuk kunyit dan tepung jagung kemudian goreng dalam minyak yang banyak sampai masak kekuningan. Angkat!
Resepi Kuah Masam Manis : Tumis bahan rempah (bawang merah+bawang putih+halia+cili padi, semua dadukan kecik-kecik). Kemudian masukkan serai yang diketuk, sos cili+ sos ikan or sos tiram. Pastu masukkan nenas + tomato yang dipotong dadu. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya. Kalau tak cukup masam boleh masukkan air jus limau. Dah masak boleh curah dekat ikan. Setel!
Tepung jagung fungsinya untuk bagi ikan crunchy tapi pada hari tersebut Ain lupa bagitau aku soh masukkan tepung. Siakap pun dah terlebih garing aku gorengkan.huhu..Kata Ain lagi sedap guna nenas yang dalam tin tu pasal air nenas dalam tin membuatkan siakap sweet and sour makin sedap. Hari tersebut kami guna nenas fresh.
Nampak sedap siakap sweet sour tu..feveret saya ni. hehe
ReplyDeleteKalau anak2, dorang lebih suka siakap stim :)
salam Maulidurrasul
fav kami sekeluarga..akak jarang masak sendiri ikan siakap ni..kalau time rajin jer..biasa beli..upah masak kat kedai..:)
ReplyDeletewah boleh lah buat kejap lagi sebab dah lama tak makan yg ini...
ReplyDeleteikan garing sedap.
ReplyDeletehari ni pon menu siakap
siakap stim asam boi biras yg masakkan
salam maulidul rasul
psstt:la dekat ke, dgn pk.. pk ddk taman mana? sepupu ddk taman rhu
feberet akak sekeuarga ni...thanks share resepi...
ReplyDeleteSya & family mmg suka Sgt la ni.. Tp lama dah X buat..
ReplyDeleteikan siakap feveret kami sekeluarga tu....masak apa pn sedapkan..nyum.
ReplyDeleteMemang sedap makan ikan siakap ni kan,,,,tapi baru tahu guna nenas dalam tin tu lagi sedap...
ReplyDeletealamak sedap..baru je buat tapi ikan bawal
ReplyDeleteAda masa nak cuba resepi ni... Kat sini xde siakap, tapi biasa beli yang seabass jer... rasa boleh lah...
ReplyDeleteAha, yang ni PK saya memang expert. Kerap sangat saya buat siakap sweet sour kat rumah tau. Sebab itulah tak masuk blog lagi. Hahaha....
ReplyDeleteSeluruh my small family suka siakap masam manis ni. Biasanya saya goreng lumur tepung jagung je sampai garing. Bab kuah tu yang paling marbeleslah, saya buat melimpah ruah sampai tak nampak mana ikannya. Hehehe....
noe pun jarang masak sweet sour...biasa order kt kedai je...hehehe
ReplyDeleteSaya suka makan ni tapi kalau bab buat sendiri baru berapa kali je. Sebab tak menjadi sedap.. haha.. memang tak berseni buat kenra agaknya.. lepas tgk bendanya tak berapa menjadi mulalah malas nak buat lagi..
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeletelya suka masak 3 rasa..tp rsanya lbh kurang sama aje kan
Kalau saya pun suka letak nenas dlm tin sebab senang, pastu nenas dlm tin tak masam sgt.
ReplyDeleteOkje masak sweet n sour tak pernah buh nenas PK....serai pun jarang haha....Tp kalau buh nenas mmg sedap pun sebenarnya....
ReplyDelete