wah sedapnya adik kutu ku sayang... main masak-masak pulak diakan... adik kutu ku sayang bagi resepi buat mee hoon sup utara tu... sambal merah dia... plus dengan macam mana nak kuningkan mee hoon tu...
Menunaikan permintaan Kak Joanna Mama QS. Aku tak pandai nak printscreen, copy paste je la asal boleh.muahaha..
Sambal Merah Mihun Sup :
Tumis bahan blander (bawang merah+bawang putih + halia+ cili kering) sampai pecah minyak, masukkan air asam + air + sos cili dan perasakan dengan garam dan gula. Siap
Bihun Kuning :
Masak air sampai mendidih, masukkan bihun + serbuk kunyit secukupnya, kacau rata je jadi la warna kuning. Dah masak mihunnya, toskan.
Sup Ayam :
Rebus sampai masak ayam + air secukupnya + bahan tumbuk ( bawang merah+bawang putih+halia+lada hitam)+garam+serbuk perasa (biasanya aku guna serbuk hilal or serbuk ayam maggi). Last sekali baru masukkan daun sup dan daun bawang. Siap!
Bihun sup bodo je pun. Nak share resepi pun malu, tapi sebab ada demand, aku tempek gak la kat sini. Sambal aku buat macam dok masak sambal hari-hari. Sup pun biasanya versi bodo tanpa sup bunjut or serbuk sup bagai. Jimat dan kena selera tekak aku. Tiada tumis darat juga untuk menu yang lebih sihat tanpa minyak.haha..
feveret kami juga
ReplyDeleteyumm..
ReplyDeletenmpk sedappp
Wah... Nampak sedap muni. Rajinnya masak. Hehe... Untunglah aiman :)
ReplyDeleteana suka sup utara. kalo p psr mlm area slim / tg malim ni msti nak pekena kuehteow sup utara. mmg terbaekkkk sungguh rasa dia hehe
ReplyDeleteUtara punya mee hoon mesti kuningkan PK....kalau belah sini biasa lawan dgn sambal kicap...sedap jugak weyh!!
ReplyDeletealamak..terliur la kak muni.. nampak sedap sangat ni...
ReplyDeleteSedappp ;)
ReplyDeleteJom join GA menarik ini:
http://sallyyatiey.blogspot.com/2014/09/sweet-september-giveaway-by-mellya.html
Sekali2 ..malas nak masak nasi/lauk ...masak bihun sup macam ni pun kenyang jugak...
ReplyDeleteBunda memang suka yang sup2 ni... letak mee pun sedap...nasi impit pun sedap...
Makchaq sekelyarga memang suka mihun/mee sup. Tapi la ni budak2 demand nak jugak pegedil.. dah bercampuq utara selatan
ReplyDeleteSup bodo pun nampak menarik....sarat dengan isi sampingan :D
ReplyDeletenyum... sedappp nampak tu PK.. klu sy kompom mkn bertambah ni..
ReplyDeletedulu saya xreti mkn sambal merah ni.. skrg baru reti tp saya lebih suka yg sambal kicap tu
ReplyDeleteAcik pun suka ni pk..tapi beli je.ada jual..beehoon sup utara tulisnya..nampak beehoon warna kuning..ia la tu
ReplyDeletenak cari button like tp xleh like hehehehe...sedap ni,sy suka mkn dgn sambal kicap
ReplyDeleteNampak jer simple...tapi cukup semua didalamnya.
ReplyDeleteYang pasti kenyang...
Bergedil tu nampak sedap.
ReplyDeletehttp://acikwatie.blogspot.com/
Adoiii..tak sanggup jadi penternak kutu..tapi join jugak penternak kutu yang lain
ReplyDeleteThanks PK, saya ni suka sgt resepi simple cenggini....
ReplyDeleteNanti nak buat jugak...
oh bergedil! oh laparr ...:((
ReplyDeleteyeahh bihun sup utara paling boleh diterima tekak..sbb warna kuningnya walaupun sebenarnya warna shaja.. kat umah kami suka buat sambal hitam guna cabai melaka..terangkat kak.. mmg tak boleh mkn depan mak mertua laa sbb dah tak nmpak gaya anak dara..hahaha..
ReplyDeleteSalam sis!....syukur sis share resepi ni..ada jg idea nk msk apa.. Hihi..dptla suami ubat rindu dgn mknn utara...
ReplyDeleteMmg nampak menyelerakan betul... biar la bodo pun kan... janji sedap pada tekak sendiri... adeh.. lapar!!
ReplyDeleteWah mmg sedap dan kelas sekali.... ok adik ku sayang.... mama akan cuba dan membalas tag adik ku sayang
ReplyDeletesambal tu yg bg lg mabeles. omnomnom :D
ReplyDeletebihun sup kedah mmg sodap.kalah bihun sup sambai kicap.hahhaaa..kan pk :)
ReplyDeletenak nak bihun sup daging, letak lobak asin tu..fuhh.makan sampai berpeluh :)
Saya ni tengah berdiet kononnya okey... (cuma 3 hari tu jelah terambil nasi arab, hiks!) Bila besan dah start tempek resepi, rasa macam alahai..harus kuteruskan ke tidak diet nih!
ReplyDelete