Sesekali bila beli jagung memang borong banyak. Makan dan berak jagung je kekdahnya selama beberapa hari. Pertama sekali wajib buat en suami peberet dish jagung gaul nyoq. Untuk aku mestilah sweet corn sesweet tuannya sebab aku kureng sikit dengan Jagung Nyoq tu. Sempat lagi puji diri sendiri ya.hakhak...
Aiman paling suka jejemput jagung. Sambil rebus jagung aku bancuh siap-siap tepung untuk cekodok. Yang ni memang buat banyak sikit terus simpan dalam peti ais. Esok lusa dah serasi bersama bahan-bahan yang telah dibancuh, baru sedap nak goreng untuk minum petang ka sarapan pagi waima untuk dinner sekalipun. Lebihan jagung yang lain aku buat bubur jagung. Yang ni pun wajib buat, en suami suka.
Ada lagi lebihan jagung aku dok fikir apa nak bikin. Tekak teringin nak makan puding jagung, dah lama tak buat pulak tu. Dapat tiga bekas ni je, sorang satu jadilah kan. Kalau buat satu adunan banyak sangat, tapi tak sangka la pulak benda ni jadi macam tak cukup. Sebab tekstur dia lembik sikit en suami suka la kan. Aiman pun hadap sekali lalu ja satu bekas. Aku ja fail nak habiskan semua. Nama ja tekak teringin, esoknya en suami dan Aiman berebut tolong clearkan.
Resepi Puding Jagung Kastard
Bahan-Bahan : Sebiji jagung + 2 cawan air + 1/2 tin susu cair + 4 sudu susu pekat + 4 sudu gula + 1/2 cawan tepung kastard.
Cara-Cara : Jagung dipotong isi dan rebus dengan 2 cawan air. Bila jagung dah masak, masukkan semua bahan lain, kacau hingga pekat pastu tuang dalam bekas dan biar sejuk. Siap!
Berbekalkan bahan-bahan yang sedia ada kat rumah plus kehandalan aku memodified resepi, maka terhasillah puding jagung kastard super simple. Resepi untuk 1/2 adunan je la. Sebab tak guna jagung dalam tin tu, aku letak susu pekat untuk efek rasa yang lebih mengancam.hehe..
Aiman boleh geng dgn auntie suka jejemput jagung..hihi.. Pa'e pun dah start suka makanan yg berasaskan jagung..Puding tu bolehlah nak cuba jg..simple je kan nak buat
ReplyDeleteseronok laa cik puan kutu sebab satu umah hantu jagung...mcm kat umah lieya ni lieya sorang jek hantu jagung..tekulat2 nak abiskan...tensi kite.....heheheehehe
ReplyDeletejejemput jagung tu sy pun suka bkn aiman sj hehehe tp puding jagung ni peberet suami hahahaha blh try respi ni nti..tq..
ReplyDeletejagung ni kalo buat puding letak cheese agak2nya sedap tak. puan kutu beli jagung yg fresh tu ke atau yg frozen biji2 tu/
ReplyDeleteTentu la yg fresh.kan ke resepi guna sebijik jagung.hehe
Deletesedapnya....dah lama tak makan + malas nak buat..bila nak serap aura rajin PK ni..:)
ReplyDeleteacik pun suka puding jagung..tapi tak guna susu..kurang sihat punya resepi la..suka sangat letak santan
ReplyDeletejemput jagung,
ReplyDeletebubur,
puding..
semua suka..
Itu dia PK dah kembali berkongsi resepi campak baling. Itulah yang buat I lap you - resepi mudah bangat, tak payah nak sukat teliti-teliti. Puding kastard jagung ni pun my favorite jugak tapi tak pernah buat. Hehehe.
ReplyDeletekegemaran saya ni... PK ni memang kreatif kat dapur... pandai modified resepi.. kalau saya jenis skema.... sukatan yg orang bagi mesti ikut betul betul... kikiki, risau sgt kalau masak x jadi
ReplyDeleteamboi...sedapnya..rasa teringin la pulak..
ReplyDeletenoe mmg peminat puding kastard jagung ni...sedap sgt
ReplyDeletewah sedap2... saya pun suka mkn puding jagung ni.. tp selalu pakai jagung dlm tin tu... nanti boleh try yg ni pulak...
ReplyDeletebtw, lama tak singgah sini... uhuhu
sedapnya...
ReplyDeletemudah n simple je
ReplyDeleteSeronok betul .....asal buat jer pape mesti licin....rasa puas hati dan dihargaikan PK. Ahli rumah tu betul betul tak memilih kalau bab makan kan...
ReplyDeletesaya kena try buat ni masa mentua datang nampaknya, baru ada yang tukang makan.. hero2 kat rumah ni reti makan jagung rebus je.. kalau buat, saya je nak kena makan habiskn.. itu yang jadi malas
ReplyDeletesedapkan... saya suka gak makanan yg berasaskan jagung ni
ReplyDeletesungguh..minggu lepas mama husna beli jagung bertongkol2 bwak balik sebab nak cuti skolah..adik2 ada kat umah baru bleh buat mcm2.. pg ptg cucur jgung, lepas tu rebus then hari ni habiskan yg terakhir, buat bubur jagung dgn gndum..nyummm..
ReplyDeletetgk resepi akak, rupanya tak pakai jagung tin ye.. bagusnyaa..husna pakai jagung tin sbelum ni rasa isi jagung tu tak brapa best sgt..tp bleh laa nak makn..;)
omooo puding jagung! dapnyaaa.
ReplyDeletedah lama tak makan huhu
jagung my peberet.
ReplyDeletestyle gini blm pernah buat.selalunya licin habis buat cucuq jagung, jagung rebus n jagung kukus.nk buat puding lambat sgt.hahaha