Waktu buka masak 2 pot nasik pun tak habis 3 beranak, penangan sambal ketuk licin nasi 2 pot waktu sahur. Padahal lauk telur mata dan ikan bilis je pun. En suami siap mengomel awat buat sikit sangat. Pada yang tak tau, ni makanan orang jawa. Aku belajar buat dari orang Johor gak la. Sebelum ni sambal ketuk pun tak tau mende.
Resepi Sambal Ketuk : Tumbuk ikan bilis digoreng garing + (bawang merah +cili padi yang digoreng garing) + garam + gula secukupnya. Siap!
Yang PK style sempoi je. Ada juga orang letak belacan dan perahan limau. Aku suka yang simple macam ni. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas. Nasi tak panas pun mabeles!
X pernah try lg..tp nampak macam simple n mudah
ReplyDeletefuhhh lieya yg bace pun kecur nie...ape ntah lagi org yg hadap tu pasal tak cukup nasik tu cik puan kutu heheeheheh
ReplyDeleteDah lama tak makan ni. Saya pun belajar makan sambal ni di johor.. nak buat jugalah malam ni
ReplyDeletesahor telur mata dengan sambal kicap...jnji kne ada pedas..yummmy!
ReplyDeleteyang simple ni ..yang sedap Pk..memang boleh bertambah2..:)
ReplyDeletememang sedap tu PK..akak pn selalu buat sbgai pembuka selera.
ReplyDeletememang sedap pon pk..
ReplyDeleteSedapnya.. memang kegemaran anak2 sambal ni.
ReplyDeleteAwat saya orang Johor pun tak tahu? Ni kalau bertandang rumah kita janganlah diminta hidangan Jawa ni. Mahu terkebil-kebil mata besan tak faham bahasa :)
ReplyDeleteNampak pun macam sedap tapi ikan bilis kat rumah tu khas untuk saya seorang je, yang lain semua tak makan ikan bilis!
tak pernah pulak makan sambal ketuk ni
ReplyDeletesambal gesek pernah la. thanks pk kongsi resepi ni. kot xda idea blh la tumbuk juga ni. hihi.
simplenya resepi...mcm mudah ja tue..harus cuba ni, penaik selera waktu sahur
ReplyDeleteSalam Ramadhan..
ReplyDeleteTengok pun dah kecur ayaq liur..haha.. mesti sedap, pernah dgr nama..tp blm pernah makan lg sambal ketuk ni.. :)
laju2 I kelik tau, my java fren pernah ajar I buat sambal ni, tapi ingat2 lupa, I pun kalau ketuk2 ni suka yang simple, kalau nak buh belacan semua tu baik buat sambal belacan terus. dap ni.
ReplyDeletemenu simple2 camni pon sedap...
ReplyDeletememang sedapp sambal ketuk simple gitu.. seswai je nak bangkitkan selera masa sahur... bertambah2 makan! hahaha
ReplyDeleteTerliur pula ;) simple tu yg sedap. Akak sahur kurma je.. xde kwn xde selera nk mkn..
ReplyDeleteSaya pun orang jawa tapi tak pernah pulak tahu sambal ketuk ni. huhu
ReplyDeleteyg simple tu la yg sedap sangat PK
ReplyDeleteKalau guna ikan goreng pun boleh PK. Biasanya org guna ikan goreng yang tak habis tu, atau yg dah keras sbb goreng semula..
ReplyDeletekena pulak dengan nasi panad,pun dah menyelerakan..
ReplyDeleteOkje panggil sambal Raden PK.....tp kat rumah ni kalau sahur tak makan pedas pedas....lagi lagi hubby jenis tak tahan perut tu yg tambah lagi mls nk masak beria kalau sahur tu.
ReplyDeletePepagi makan sempoi sempoi lagi sedap kan PK
hahaha kat umah ni pon sama kak, lagi2 abah husna.. kalau sedap je pastu masak tak cukup mmg disoalnya..:p kita ni risau tak habis je..
ReplyDeleteadehh mengiurkanlah gambar ni...
ReplyDeleteTengok pun macam sedap jer...senang2 nanti bunda pun nak cuba...
ReplyDelete