Pages

Monday, March 03, 2014

Selagi Tak Tutup Mata



Selagi tak tutup mata, kita makan!Sumpah orang menyampah dengan tajuk ko.haha 5 gambar 5 cerita, layan!


Jus oren Homemade paling gigih. Tiba-tiba buang tebiat keluarkan pengisar buah yang 7 tahun punya tak guna. Dia punya old version, banyak gila part nak kena basuh tu pasal aku malas guna. Lepas beli guna dua tiga kali terus masuk gobok. Sekarang ni dia baru nak belajar beri perkhidmatan.



Laksa Asam Pedas Paling gigih jugak ni. Ceritanya begini, aku rebus ikan kembung untuk buat kuah laksa. Waktu masak untuk lunch aku pun letak dekat bawah sekejap sampai dah habis masak lupa pulak nak letak atas dapur semula. Semut hurung habis semua ikan masuk tong sampah. Sekarang ni musim panas semut dah serang rumah aku. Pantang letak satu benda semua dia hurung. Untuk tak menghampakan tekak aku yang tengah mengidam laksa, ditambah sayang pada laksa yang telah dicelur, aku guna kuah asam pedas. Makan dengan kepala dan isi ikan. Masyuk jugak!


Sate ikan peberet aku dengan Aiman. Wajib beli sorang dua ringgit, 10 batang sekali hadap je. Abang yang jual sate ni seminggu sekali menapak kat tepi playground. Aiman pun menapak jugaklah tunggu giliran dapat sate.hehe. Rumah aku ni selalu mewah dengan ikan, nak buat sendiri tak tau la pulak resepi yang best. Cer google!


Pizza Ayam Homemade, menu dinner semalam. Pantang beli cheese je sekarang ni mesti buat pizza. Tak padan dengan takde benda nak buat topping, gigih perap isi ayam dengan sos tiram, sos cili dan serbuk hilal. Dah tu goreng ayam sampai masak dengan bawang dan cili hidup. Tak sangka mabeles u all.huhu..



Banana Roll ala-ala Pisang Molen. Cetusan idea lepas nampak pisang molen dekat blog Azie. Pertama kali dengar nama kuih indonesia ni. Doh pizza je aku guna sekali harung. Boleh tahan la kalau makan waktu tengah panas. Tak tau aku macam mana rasa pisang molen sebenar tapi aku punya version dah serupa roti sosej roll tu, bezanya tengah ada pisang.haha





26 comments:

  1. Pb pun lama dah x guna jus ektrak..
    benci time nak basuh.. leceh sgt. kena beli blender jus terus..br best dok..

    ReplyDelete
  2. murni dgn makan x dpt dipisahkan.. samalah kita pun kikikikiki ..;p

    teringin sgt nak makan satay ikan.. ka selangor ni pyh nak jumpa huhuhu

    ReplyDelete
  3. Mewahnya makanan. Nampak sedap aje, PK. Camna nak buat ni? Dah tekak kuat makankan, apa orang tempek pun nampak sedap aje di mata kita :)

    ReplyDelete
  4. Wah..mmg sesuai tajuknya.. makan sakan ni. Sedapla Aiman makan ya.. nak sikit pizza

    ReplyDelete
  5. Salam Puan Kutu...macam2 menu yg kuar selg tak tutup mata yer,,hehehe

    ReplyDelete
  6. Asal boleh je kak. Janji ada rasa.sendiri makan apedehal kan.
    Sy xpenah cuba sate ikan wlupun slalu cuba. Rasa dia mcm kepok ikan ke?

    ReplyDelete
  7. macam-macam jenis makanan dok ada.. tapi kan, sate ikan tu memang sedap.. kat sini, jarang jumpa orang jual dah..

    ReplyDelete
  8. macam2 idea..

    ohya semalam akak masak mee bandung guna resepi PK, semua tetamu makan bertambah & puji sedap.. tq ntuk resepi tersebut..

    ReplyDelete
  9. wah! ini betul2 penyakit rajin ni.. semuanya pun nampak sedap...:)

    ReplyDelete
  10. Itulah yg kakak hairan macam mana boleh asam pedas laksa... ada cerita disebalik rupanya...

    ReplyDelete
  11. PK ni mmg kretif.....sedap gak tgk laksa..me ..hantu laksa gak...adus..best ar satey ikan..peberet gak..

    ReplyDelete
  12. sedapnya makan..terliur la kak..:)

    ReplyDelete
  13. teruskan usaha gigih tu PK..rumah SB pon sama jugak, sebutir je nasik jatuh ke lantai, berduyun si semut datang.dorang kebulur gamaknya..

    ReplyDelete
  14. semua sedap tu, KA paling suka satay ikan tu hehehe

    ReplyDelete
  15. huwaaaaa....lapar la tgk semua tu...
    satey ikan tu dipanggil 'lockhing' . rasanya berasal dr selatan thai.

    http://naurahsweet.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. semuanyer sedap2 tuh PK..
    laksa asam pedas pun jadila janji dapat makan laksakan...
    pizaa ayam tu kemain tangkap leleh sungguh nih...tah bila nak buat pizza gaya ginap sedapnyer lahai...*telanailio

    ReplyDelete
  17. pisang molen tu rasa2 teringin pulak..

    ReplyDelete
  18. tu diaaaa...mcm2 ade...cuci mate lieya arini heheheeh...sedapnye dpt buat jus sendiri...lagi2 dimusim panas nieh...syg le cik puan kutu tak gune blender tu....syok tu buat smoothie buah ke heheehehe

    tang laksa tu mmg rare...dpt le lepas kempunan mkn ngan kuah asam pedas yeak heheeheh...kreatif gak tuh....

    lagi satu, pisang molen tu pes time tau...unik tu...mesti sedap kulit gebus pastu tegigit plak pisang manis2...

    ReplyDelete
  19. wah..macam2 ada..akak pun suka sate ikan..tapi kat sini tak sedap..3 minggu lepas beli ..tapi buang jer sebab tak sedap..huhu..:(

    ReplyDelete
  20. amboi rajinnya PK...macam2 menu ada...

    ReplyDelete
  21. pisang molen tu nampak mcm hampir sama dgn blog azie. pastu pizza tu mmg gigih la. guna pemanggang ajaib ke. yg laksa asam pedas tu paling tak tahan. sedap ke puan kutu.

    ReplyDelete
  22. tajuk memang dasattu.. memang berderet makanannyer... tang laksa asam pedastu rasa cam nak cakap boleh yerk... memang kreatif...

    ReplyDelete
  23. Ingatkan ada gambar anak dara. Rindu pulak nak tengok anak dara.

    Tak apalah tengok makanan lagi..

    ReplyDelete
  24. rajinnya awak buat pisang molen tue..sy kalo nak beli je hehehe...pizza tu plg mables...nk wat jgkla

    ReplyDelete
  25. Betullah PK selagi tak tutup mata maksudnya tido, memang perut mintak diisi, mulut pun mintak mengunyah hehe..... Siannya tak dapat makan laksa sampaikan asam pedas pun jadik! hehe janji masam ek!

    ReplyDelete
  26. Aduih Vitamin R menjelma ke ni... sedap nya semua

    ReplyDelete

Komen tanpa nampak kejanggalan ok!