Si chubby kata baru kali pertama ibu buat kek ni. Ibu paling expert buat kek batik nak oi, cuma dah lama tak buat je! Kek paling senang didunia kot. Tak perlu baking kukus bagai. Kali terakhir buat masa jamuan raya tadika Aiman dua tahun lepas. Resepi dapat dari mak bestfriend aku. Zaman dulu kalau raya memang wajib cari kek batik mak beliau. Terbaik di alam semesta.
Petua kek batik yang sedap, kena guna serbuk koko bukan milo ye kawan-kawan. Biskut marie plak wajiblah yang perasa original tu, yang warna coklat punya kurang sedap. Untuk layer pula, jangan pecahkan biskut marie, susun dan tekan je masuk loyang sebijik-sebijik camtu. Nanti dah potong, kek akan terbentuk berlayer dengan cantik bergaya.
RESEPI KEK BATIK
Bahan-bahan
600gm Biskut Marie
1 cawan koko
2 cawan gula kastor
1/2 cawan marjerin
2 hingga 4 sudu susu pekat (ikut suka manis ke tak)
4 atau 5 bijik telur (ikut kepekatan)
Cara-cara
- Pukul telur dan gula hingga kembang serta bancuh koko dengan air panas
- Masak marjerin atas api kemudian masukkan koko yang telah dibancuh dengan air panas tadi. Pastu masukkan telur dan gula yang dah dipukul.
- Masukkan susu pekat dan biskut marie kemudian gaul hingga rata.
- Masak sekejap atas api, jangan sampai lembut sangat pastu angkat dan tekan ke dalam loyang. Sebaiknya lapik loyang dengan plastik supaya senang nak potong dan tak melekat.
- Biar sejuk kemudian baru masukkan dalam peti ais.
- Potong dan makan la apa lagi!
Yang ni versi tak menyabo tunggu keras dah pulun nak potong. Nafsu ibu yang dah haus kepingin nak makan.
Tadaa...ni hasilnya yang telah dipotong. Comot sket tak sempat nak melawa cik pia merengek. Tangan yang ada cuma skill potongan sembarangan.
Model projek main masak-masak ibu. Ikut mood kalau nak bergambar. Time ni pakai boxer je sibuk suruh ibu ambil towel tutup kaki. Alhamdulillah anak bujang ibu yang dulunya always seksi, sekarang dah pandai malu.
Sedapnya kek ibu. Esok nak sarapan kek ni, nak bawak bekal pegi sekolah juga kata Aiman.haha Potong kecik-kecik comel senang Aiman nak makan dengan kawan-kawan dia.
Ada balance banyak lagi kek batik dalam peti ais. Siapa nak rasa jemput datang rumah.hiks..
simpan utk saya sikit... kejap lagi saya sampai....
ReplyDelete....dlm mimpi aje la.... ekekeke, baru nak mula mimpi ni :)
pos mai senawang buleh dak.... :)
ReplyDeletePatutla sedap, cara buat pun ada yg istimewa tu, bukan belasah letak milo sekut dan campak2 je.. cukup ke tu Aiman? Bawa bekal dan nak share dgn kawan2... hihj
ReplyDeleteok tunggu saya mai..hehe..tuh ar dok lama nk buat..senang kan buat kek batik nih..
ReplyDeletekita jumpa teknik tak nak bg comot nga senag nak potong. lapik plastik kat dalam bekas. kita balut..tekan bg mampat. gerenti kemas je potong..
ReplyDeleteWah! Kek batik. Fiza pun suka. Biasalah ada anak kecik kekadang terbatas jugak kerja dibuatnya.
ReplyDeleteHehe... Aiman pun dah reti malu dah sekarang... Biasalah budak muni. Makin besar. Makin pandailah dorang berfikir.
untungnya dapat anak cam aiman, apa ibu dia masak semuanya dimakan, kiranya jenis tak memilih....
ReplyDeleteuntungnya dapat anak cam aiman, apa ibu dia masak semuanya dimakan, kiranya jenis tak memilih....
ReplyDelete@Petak Bunga
ReplyDeletemacam gitu la kita buat,tp mai dengan anak merengek semua pun jahanam.haha
@umi alya
ReplyDeleteyup sbb tu ibu rajin msk..klu takde org makan mmg malas la nak buat.hehe
kaksura pun dah lama tak buat..
ReplyDeleteseronok la Aiman bawak kek pi skola makan ngan kawan2..
mmg feveret anak2 lama x buat, tgk ni teringin pulak nak wat !
ReplyDeleteChot suka...tp belom ada kesungguhan nak buat sendiri.. Pakai koko lg sedap ek
ReplyDeleteakak selalu buat yg guna milo je dan tak guna telur..tu agaknya dinama kan biskut batik je..kali ni nak try resepi yg PK share ni..cantik je susunan biskut marie tu...
ReplyDeletep/s:hari ni ada balance lagi tak ? nak juga merasanya hehe..:)
Comelnya bam-bam tu..cam nak picit2 pipinya :)
ReplyDeletekek ni mmg simple nk buat tp nk tggu buat nye entah bile..aisbox plak sentiasa penuh..acane nk bg ruang masok dlm ice box hehe
ReplyDeleteTengoklah ibu Aiman ni kan... mentang-mentang dia tahu auntie ni jauh bolehlah ajak-ajak merasa ye:)
ReplyDeleteKek batik ni PK last time kita buat masa belum kahwin tau :) Kalau ada lagi yang Aiman belum wallop masuk mulut, silalah suruh Afia hantar ke rumah Bonda ni...eh, Mommy!
ReplyDeleteyang ni la yang x reti nak buat tu..x menjadi..x tau la kenapa..bangku sangat dah rasanya tangan ni...
ReplyDeleteSelalu tengok tapi tak pernah buat...Pernah tengok cara buat kat rumah kak Ipar ...tp sebab tekak zirafah belum teringin tu yg tak buat buat sampai sekarang hehe
ReplyDeleteAkak nak jugak....simpan utk akak ya....
ReplyDeleteooooooo...nilh kisahnya kek batik..baru smpt tgk blog....
ReplyDeleteKek plg senang, rajin x rajin jer nak membuatnya kan
ReplyDeleteadeh... pizza pulak... huhuhuhu
ReplyDeleteKek ni cik adik sy suka.buat.. Sy suka mkn aje..
ReplyDeleteooo guna serbuk koko.. selama ni duk tgk resepi guna milo
ReplyDelete