Pages

Sunday, February 10, 2013

Roti Arab Goreng



 
Dah lama tekak teragak nak makan ni. Teringat dulu pernah makan dekat rumah Makngah Johor. First time buat cicah sambal ikan bilis je. Nak buat dalca tapi takde stok daging atau ayam kat rumah. Benda ni senang sangat nak buat. Tapi tak boleh makan banyak-banyak, aku rasa muak je sebab agak menyerap minyak. Kalau versi bakar macam roti arab original tu lagi sedap. Yang ni versi goreng yang ala-ala tak berapa nak ala sangat. Boleh la dari takde baby kan? Resepinya aku google. Aku bagi je resepi mana tahu ada yang terliur.
 
Resepi Roti Arab Goreng
 
Bahan-Bahan 
  • Setengah kilo tepung gandum
  • 6 gm mauripan
  • 2 sudu minyak masak
  • 2 sudu marjerin
  • 2 sudu gula
  • Air suam secukupnya
 
Cara-cara
  1. Campur air suam,minyak,marjerin dan gula dalam bekas. Kacau rata.
  2. Sementara tu gaul tepung dan mauripan kemudian masukkan dalam bancuhan air tadi.
  3. Uli-uli sampai jadi doh pastu rehatkan 1 jam. Tutup bekas tu ekk sampai tepung kembang.
  4. Dah kembang buat bulat-bulat dan leperkan.
  5. Goreng dalam minyak yang banyak. Dah kembung sejambak dan masak angkat la. Roti pun boleh dah ngap!
 
*  Hari ni cuti nak p jalan-jalan!




14 comments:

  1. nak p jalan mana tuu..jln2 cr makan ker..

    ReplyDelete
  2. Rajinnya buat sendiri. Akak beli yang segera je ;)

    ReplyDelete
  3. terliur jugak. nak buat tp hr ni demamla pulak. huhu

    ReplyDelete
  4. Wah! Lagi resepi dari Muni... Memang pun terliur tengok :)

    Bestnya p jln2. Hati-hati ok...

    ReplyDelete
  5. Saya pernah cuba buat ala arab ni tapi.. hihihi maybe boleh cuba resepi akak yang ni.

    ReplyDelete
  6. wahh..nampak sedap juga roti Arab ni..tak pernah buat lagi.. sini kat kedai pun jarang jumpa..
    selamat bercuti2..
    jln2 kemana?? :)

    ReplyDelete
  7. As salam Murni,

    Wahhhh... homemade roti Arab! Dulu Marya beli kat pasar tani je :)

    Mak suka sgt roti ni :))

    ReplyDelete
  8. sedapnya nampak... em... nak try lah nanti...

    ReplyDelete
  9. sekarang ni kat umah husna dah jd trend..asal lapar je uli tepung..sebab senang sgt nk buatnya..=P

    dlm resepi x letak minyak..dan gula di ganti dgn susu..=)

    ReplyDelete
  10. pasti sedap....nak try buat jugaklah..

    ReplyDelete
  11. nak menguli tu yg jenuh tu... tp nak ngap cepat jer...

    ReplyDelete
  12. ooo senang je upenya.. lenkali leh try

    ReplyDelete

Komen tanpa nampak kejanggalan ok!