Dah lama aku tak tempek resepi kat sini. Ikutkan everyday aku masak, tinggal lagi malas nak snap picture ja. Alkisah petang semalam aku buat cucur kembung dan kuah kacang. Selalu aku buat kosong tapi kali ni aku letak kentang. Mula-mula Aiman tak mahu makan kentangnya tapi bila aku kata cuba makan, Aiman pun try pastu dia kata sedap, ibu ni masak macam Masterchef Malaysia.haha tak menahan dia puji ibu.kehkeh..
Hari ni Aiman mintak aku buat sekali lagi. Agaknya tak puas makan sebab semalam aku buat sikit sangat. Sengaja kontrol sikit selera si chubby yang kuat makan. Sebelum pergi kerja tadi aku tunaikan permintaan Aiman, lagipun kuah kacang semalam still ada, tinggal panaskan je. Aku sengaja buat kuah kacang kurang pedas so Aiman memang suka sangat. Ini gambar lama tau tapi hari ni aku nak nak share resepinya..
Resepi Cucur Kembung Kentang : Satukan tepung gandum, mauripan, garam dan air, kacau macam buat jemput-jemput biasa kemudian masukkan kentang yang dipotong dadu. Biarkan adunan sekejap sebelum goreng. Sementara menunggu tu boleh buat kuah kacang dulu. Kalau terus goreng bimbang cucur kembung tak lembut dan mengembang. Eh ini petua untuk orang yang buta senduk. Korang ironchef diam-diam sudah!
Resepi Kuah Kacang : Kacang tanah digoreng, disejukkan kemudian blander pakai pengisar kering, ketepikan. Lada kering, bawang merah, bawang putih, sedikit halia dan serai yang dipotong di blander semuanya. Panaskan minyak, tumis bahan blander hingga pecah minyak. Tambah sedikit jus asam jawa kemudian masukkan kacang tanah yang dikisar tadi. Masak lagi dan perasakan dengan garam, gula dan sedikit serbuk ayam maggie. Siap!
* Kuah kacang kalau letak ayam or daging lagi mabeles!
uisssshhh kuah kacang.sodapnya...
ReplyDeletekentang kalau goreng skali ngan tepung boleh lembut ke kak? xkeras?
ReplyDeletelama ta blk kg,rndu.. nenek slalu wt cmni -.-
ReplyDeletemauripan tu apa pn.kutu?? marijuana aku tau la..ekeke..
ReplyDeletekebetulan mak saya pun baru masak cucur udang tadi... nyummi...
ReplyDeleterajin akk buat kuah kcg..hee
ReplyDeletem.ngah ira rajin buat kuah kcg letak perut..sedap woo..hee..
tp smua tunggu dia msk..haha
malu nak ngaku tp cekodok kntang mmg xpnh buat...cokodok pisang pnh la...huhuhu
ReplyDeletesedapnye ciko... teringat ciko udang nenek saye...
ReplyDeletePerghh br bape jam x pgi blog ko trus dah de 3 update..hebat!hihi
ReplyDeleteAku nak pinjam aiman la tman aku p dapur spy dia bole puji mskan aku, br smangat skit nak msk hihi
Ko punya gambo wat aku trs nak p dapur wat cucur ikan bilis skrg haha
NANTI TRYLAH RESEPI NIE...
ReplyDeletewooaaa....nak cucur.nampak sedap je. ngan kuah kacang lak tu. eh, ruah ko katner weh, kitrg nak dtg melawat ni,
ReplyDeletesedapnya cucur kembung tu...nak2 pulak cicah ngan kuah kacang... nak buatlah esok!
ReplyDeletemabeles.. dah lama tak buat kuah kacang.. harus request en ayah belikan kacang tanah lepas ni.. ;)
ReplyDeletesedap ni..kena buat lah ptg esok..
ReplyDeleteTentu sedap cucur tu....sbb tu Aiman suka.....mmng dah jadi masterchef tu..
ReplyDeletepasti gebus ltak mauripan... tngok sj pun dh tahu sdap ;D
ReplyDeletepndai aiman bodek mama die. haha
ReplyDeletesdpnya kak.. :)
ReplyDeleteBetul2...kuah kacang letak ayam @ daging mmg sedap ;) salam kenal & follow di sini~
ReplyDeletebuh mauripan? no wonder len macam je..klo chii..slalu buh telur..kasi lembut sket...
ReplyDeletekuah kacang buh ayam..mmg terbaik =)
sedap tu cucur kembung kentang...
ReplyDeleteaduh sedapnya...
ReplyDeletedulu cucur caca marba puan kutu tu sy dah buat..tp sy boh kentang dgn udang je..mmg sedap..mauripan tu mmg sy x bohla psl malas nk beli HEHE
ReplyDeletexpernah buat lg cucur kentang ni.mcm maveles jer ni.. nk kna try..
ReplyDeletekutu bee buat kuah kacang asyik tk menjadi je huhu
ReplyDeletedah lama x buat cucur kembung.. ni yg dah mula teringin nk buat ni.. :-)
ReplyDelete