Pixajoy

Monday, April 08, 2019

Home » Kisah Aryan Cerai Lampin

Kisah Aryan Cerai Lampin



Cerita Aryan jarang ibu up di blog kerana kekangan masa, tapi kisah penting camni kena juga ada kenangannya,  cepat atau lambat ibu cuba persembahkan untuk tatapan hari tua.haha..

Toilet training Aryan ni ibu mulakan slowly sejak dia genap 2 tahun. Masa ni on off train untuk permulaan ibu tak pakaikan lampin dirumah. Kalau hari rajin ja dia free diapers, kira tak bersungguh lagi train, baru nak bagi dia biasa. Bila tak bersungguh memang takkan berjaya. Lepas dia buang air kecil dan besar baru dia bagitau ibu. Benda ni berlarutan sampai Aryan 2 tahun 4 bulan.

Buat pertama kali ibu tak pakaikan lampin sebab dia sendiri tak nak. 



Sebulan seterusnya on off train lagi. Bermula Januari masa umur 2 tahun setengah tu dia dah pandai kencing tanpa lampin. Yang jadi masalahnya dia suka tahan berak, bila pakaikan diapers baru nak buang air besar. Dua tiga hari baru nak berak.



Kisah 9 Januari 2019

At last setelah 7bulan training Aryan berjaya fully free diapers. Alhamdulillah malam pun tak pernah terbabas, outing pun dah tak perlu lampin.


Sekarang di usia 2 tahun 10 bulan dah pandai buka dan tutup paip, basuh sendiri bila kencing. 

Later ibu cuma nak train Aryan buang air besar dalam mangkuk tandas, Insyaallah sebelum 4 tahun ibu harap Aryan boleh uruskan diri sendiri di tandas dengan baik.







7 comments:

Sha Mohamed said... Best Blogger Tips

Wah.. Tahniah Aryan.. Good boy..

Okje said... Best Blogger Tips

Testing sat

Siti Yang Menaip said... Best Blogger Tips

yeay.. dia berjaya diapers free =)

Fuzy Hamid said... Best Blogger Tips

bila tak perlu pakai lampir, beg pun dh ringan la sikit kan

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

bagus-bagus..anak akak yg bongsu ni belum lagi..lambat pulak yg ni..kalau kat rumah dah train sikit2..dah pandai masuk bilik air ..kencing..basuh sendiri..cuma time nak eeyak je kena pakai diaper..

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Bab ni saya memang rasa PK ni terror la.. Sy xbape sabar nk buat toilet train ni. . Utk nazmi ni rasa nk mula hjg thn ni masa sy xke sekolah. Tahniah Aryan, good boy la u ni..

cahayahidupku.blogspot.my said... Best Blogger Tips

Lama CH tak singgah blog PK..
Dah Ada yg baru ye..

Bagus dah berjaya mendidik utk tak pakai pampers..
Senang banyaklah ibu..
Duit boleh alihkan kesusu pulak..