Pixajoy

Wednesday, March 20, 2019

Home » Resepi Pau Kukus

Resepi Pau Kukus



Ok mari gelak aku nak cerita ni, seumur hidup aku tak pernah buat pau.. Ni kira pertama dan dua kali aku buat dalam masa terdekat. So siapa yang tak pernah buat tau makan ja mari aku gelakkan hangpa. Hahaha.

Selama ni aku dok rasa macam renyah ja nak kukus sikit-sikit tu yang tak pernah buat, rupanya senang ja kejap ja masak. Sekali buat pastu kali kedua Aiman request lagi nak makan pau ibu buat. En suami pun kata sedap. So mengepau lagi la ibu pun sementara tak berapa busy. Nak buat ni tak susah, guna resepi donut ja tapi nak kelebet bulat-bulat masukkan inti tu la makan masa sikit.


Resepi Pau

Bahan A :
1/2 cawan air suam + 2 sudu gula + 2 sudu susu pekat + 1 peket mauripan, kacau sebati, rehatkan hingga berbuih.

Bahan B
4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil baking powder
1 sudu marjerin
1 biji telur
1 cawan air lebih kurang

Cara : Campur semua bahan B kecuali air pastu masukkan Bahan A plus air secukupnya, uli hingga doh tak melekat ditangan. Tutup doh rehatkan hingga naik 2 kali ganda pastu boleh bulatkan masuk inti. Rehatkan lagi dalam 10 ke 15 minit bagi pau naik sebelum kukus.

Gunting plastik ja lapik pau guna apa yang ada kat rumah

Resepi inti daging or ayam or udang : Tumis bahan rempah (cili kering + bawang merah + bawang putih + sedikit halia + ikan bilis or udang or udang kering (optional) hingga pecah minyak pastu masukkan rempah kari daging + ayam/daging/udang + air + kentang yang didadu. Masak lama sampai empuk dan air kering pastu masuk gula + garam + serbuk perasa secukupnya. 

Ni aku buat ayam + daging

Kali kedua buat coklat dan kaya

Coklat aku buat sendiri ni lupa plak nak snap coklatnya. Resepinya takda sukatan guna serbuk koko + gula + susu pekat + sedikit marjerin + bancuhan tepung jagung + air or susu, masak hingga pekat. 

Aku nak buat kaya tapi santan takda, so guna yang yoes dalam tin tu







4 comments:

fizalinolie said... Best Blogger Tips

Fiza buat guna serikaya je. Hehe... Sedap. Mudah nak buat pulak tu.

Nasa Mulia said... Best Blogger Tips

saya pun tak pernah buat, beli saja...
PK lepas nie boleh lah try bomboloni pulak.

Shahida Dzulkafli said... Best Blogger Tips

rajinnya.. Bila dah jadi, seronok dimakan bersama keluargakan sis..

OKje said... Best Blogger Tips

Tak pa, mak kasi chance buatlah pau lagi sampai jemu hihi....
Lebih kurang roti jugak noh cara buat dia....