Pixajoy

Friday, September 14, 2018

Home » DIY Flower Hand Bouquet & Flower Veil

DIY Flower Hand Bouquet & Flower Veil



Ok nak juga tempek sini kenangan. Ibu DIY bunga tangan dan bunga di kepala veil untuk Afia masuk pertandingan baju patriotik. Ni pun idea saat akhir gunakan perca baki bendera baju Afia. 

Hand bouquet mulanya dah malas nak buat, malam sebelum pertandingan dapat idea gulung-gulung bendera tu jadikan kelopak bunga pastu cantumkan. Versi simple guna apa ja bahan yang ada janji Afia happy. 

Muka happy dapat hand bouquet 

Reben ni ja ada. Pink pun hentam sajalah. Masa Afia naik pentas rebennya tercabut. Tapi takpa la still nice tanpa reben. 

Siap untuk Pengantin Merdeka kita.

Ibu tengok veil bendera Afia kosong macam tak menarik, nak pergi beli headband dah tak sempat so cuba google dan jumpa cara nak buat bunga dari kain. Jom tengok cara nak buat dan hasilnya. Gambar step by step ni ibu ambil di pinterest. 

Potong kain memanjang dan lipat pastu potong buat kelopak bunga

Pastu jahit dan cantumkan jadi bunga. Mudah kan

Ni yg ibu buat. Ibu cantumkan bunga terus jahit pada veil. 

Tara.. Hasilnya

Nanti update kisah Afia bertanding.




2 comments:

aryan azra said... Best Blogger Tips

kreatif

Siti Yang Menaip said... Best Blogger Tips

adoi kalo CT jadi mak peloh jugaklaaaa nak siapkan anak2 cemni. hehe.. rasa dulu time sekolah cikgu2 yang pulun siapkan anak2 murid. hehe..