Pixajoy

Tuesday, January 08, 2013

Home » Sarung Bantal Baby Hand Made

Sarung Bantal Baby Hand Made


Salam bahagia

Rasanya almost a week aku tak update. Aku banyak mengumpul maklumat pasal pregnancy, pasal deliver, baby stuff listing, set bersalin dan tak lupa google harga barang keperluan baby. Bukan apa gaji bulan ni rasanya dah boleh mula beli barang baby. Kalau dah compare harga online dengan dekat kedai, dapatlah berjimat serba sedikit. Yes! Azam tahun baru nak kurangkan pembaziran. Tesco pun dah tak nak jejak!hiks..

Dengan penuh semangat juga aku keluarkan semula majalah-majalah lama masa pregnantkan Aiman dulu. Lately aku banyak habiskan masa dengan melakukan aktiviti peberet bertemankan Majalah Pa & Ma. Asal baca je mesti tidur, asal tidur je mesti baca. Semoga adik Aiman akan jadi ulat buku dan kuat tidur juga. Senang ibu bila dalam pantang nanti.haha..

Alhamdulillah walaupun baca sedikit-sedikit, aku dah selesai khatam 30 juzuk Al-Quran. Kata orang sepanjang pregnant, sekurang-kurangnya kena khatam sekali. Lepas ni nak tumpukan pada surah-surah amalan semasa mengandung. Insyaallah semoga di permudahkan semuanya.

Intro membebel tak tentu pasal. Lari tajuk dah ni. Talking about baby stuff, untuk tilam dan bantal, rasanya tak perlu nak beli. Yang Aiman punya dulu complete kekabu dengan 3 biji bantal dan 2 bijik bantal peluk. Save lagi! Cuma sarungnya kena buat baru la untuk cover segala peta yang ada. Aku ingat nak beli kain pastu upah kedai buat.

Niat dihati nak buat sendiri tapi mesin jahit pun takde. Kalau beli mesin semata-mata nak jahit sarung je tak releven pulak. Lepas ni comfirm masuk muzium punya. Semalam petang berbekalkan instruction dalam Pa & Ma, aku testing buat sebijik sarung bantal baby. Ni pun guna kain skirt yang dah tak pakai. Gigih tak gigih aku jahit pakai tangan? Pakai gunting, pembaris dan pensil Aiman je ni.haha.. Tengok la hasilnya!


Gigih juga ambik gambaq pakai webcam.haha

* Tahniah buat Elly, my best friend yang baru deliver baby boy.




31 comments:

nenot said... Best Blogger Tips

cantik :)

walaupon xde kelengkapan + gune ape yg ade je..hasilnye mantop..hahaha

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Best Blogger Tips

Salam Puan Kutu...berjimat cermat itu bijak!(^_^).Saat nk melahirkn...slps melahirkn mmg byk guna duit,mcm2 byran dikenakn oleh pihak hospital nanti.
Untung Encik HB dpt wife yg suka berjimat cermat cam puan kutu nih!

Munnafendy said... Best Blogger Tips

waa menjadik la tu!

Marya Yusof said... Best Blogger Tips

As salam Murni,

Bravo! Mmg gigih! Rasanya baby dalam perut tu mesti sgt aktif & bijak! Tak sabar nak menamatkan first trimester ni... Marya rasa terharu & kagum sgt bila Murni berjaya khatam Quran! tahniah! Tahniah! Moga yg lahir nnt anak yg soleh & solehah... ameen :))

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

bagus kak..kat luar tuh banyak sgt pilihan, nak xnak kena lar survey dulu sebelum beli sesuatu..selagi boleh save kita save..hehe..

hehe..kalau dah excited nak buat sesuatu, brg yg xdak pon kita ada kan..=)

zie marziah said... Best Blogger Tips

hebat2..jahit tangan leh jadi macam ni hehehe tahniah2..

tahniah juga sebab dah khatam 30 juzuk:)semoga PK kan menjadi great mom n dapat great baby:)

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Wah...mmng menjadi jugak tu walau pakai tangan...cantik..
Tahniah dik berjaya khatam Quran...

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Apa juga hasil dari DIY memang puas. Sebab ikut citarasa kita. Kakak dari dulu hingga kini bantal buat sendiri. Sarung bantal kalau yg banyak pun buat sendiri tapi kalau beli sarung tilam ada set sarung tilam baru itulah kakak guna yg beli punya.

Cantik kan buat sendiri. Kalau adik Aiman perempuan (agak kakaklah nie hihi...) matchinglah polkadot macam ni. Cantik:)

eiela said... Best Blogger Tips

comelnya bantal tuh, kain terpakai pun cantik, sweet polkadot.

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

bestnye baby dah ade bantal die :)

diana said... Best Blogger Tips

kalau buat sendiri lagi puas hati..sarung bantal,bantal,tilam,sarung tangan,sarung kaki,semua tu saya pernah berazam nak buat..tapi yang jadi cuma tilam dan bantal je..heheh..yang lain tak sempat..:P

Umie Artoqiemie said... Best Blogger Tips

kretip ..
buatkan satu untuk kucing umie leh? haha

♥MAMASYAZA♥ said... Best Blogger Tips

tabikkkkk, memang gigih. akak ni setakat jahit seluar terkoyak boleh le...hehehehe

suri solehah said... Best Blogger Tips

wah..rasanya boleh beli mesin jahit tu..jahit tangan pun cantik..kalau ada mesin mesti berbaloi..seronoknya kalau sy ada jari kreatif gitu

eita said... Best Blogger Tips

dari membazir kan..
boleh jugak guna lagi..
comel....

sal ya said... Best Blogger Tips

terbaik. okay la tu sebabnya bantal tu nnt pakai kejap je kan.

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said... Best Blogger Tips

betul tu kak, dulu masa first prgnt semua nak beli, yela baby first, beli bantal punya la banyak, last2 tak pakai pun letak dalam bakul je.. kalau ada yg lama n boleh bt baik btkan dr membazir.. skrg pun baju baby da lama tak beli sebab mak cik banyak bagi bju baby dia yg lama tak masih cantik.. so boleh jimat disitu :)

Munnafendy said... Best Blogger Tips

*kak murni..nak minta pandangan kat blog

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Cantik! Kreatif. Dpt berjimat

NzA said... Best Blogger Tips

cutenya...xsabar nk tgk tuan empunya bantal bucuk tu....mesti secomel bantalnya....

L said... Best Blogger Tips

comelnye.. hehe. tahniah dapat baby boy.

Masya said... Best Blogger Tips

sekarang banyak pilihankan...

Cik Gee said... Best Blogger Tips

sekarang ni atau dah memang trend org tempah bakul baby cantik2 ea..?
coz my sister did it, and memang cantik sgt bakul tu.. mungkin lain waktu sy akan share pic dia dgn puan kutu.. :)

Mimie said... Best Blogger Tips

suke bantal nih....

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Walaupun jahit dgn tapi cantik. Polkadot lagi. Hehe.

Apa2 pun tahniah gak Muni kerana berjaya khatam al-quran. Semoga semua urusan dipermudahkan.

fieda said... Best Blogger Tips

ok la tu..menjadik jugak..kalau kak fieda tak tau la jadi ke tak..

LYAfrina said... Best Blogger Tips

klo lya pon suka homemade.. tp dulu mama lyala buatkan.. harap lya.. confirm x mjadi..xde bakat bab jahit2 ni

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

wah, bagus ni.. bersemangat betoi ni.. cun je bantal tu :-)

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

tahniah kutu dah khatam quran... hanie pun selalu usahakan cmm tu tiap kali mengandung...

alahai rajinnya gighnya jahit tgn sarung bantal tu... kalo ank pompuan nnti, pandai jahit ni ;)

BUNDA a.k.a KN said... Best Blogger Tips

handmade lagi bagus...ada sentimental value kat situ...bangga kot hasil tangan sendirikan...orang lain ada?

BUNDA a.k.a KN said... Best Blogger Tips

bunda dulu pun buat sendiri(thn 80an), sarung bantal, barut, cawat 3 segi...kasut, topi n baju sejuk(crochet)...bangga kot hasil tangan sendiri...